• Business

    ΤτΕ: Στα €3 δισ. διαμορφώθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών του α’ τριμήνου

    Τράπεζα της Ελλάδος

    Τράπεζα της Ελλάδος


    Τον Απρίλιο του 2017, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα σχεδόν κατά το ήμισυ μικρότερο εκείνου του Απριλίου του 2016, ως αποτέλεσμα της μείωσης του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών και της ανόδου του πλεονάσματος του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, οι οποίες υπεραντιστάθμισαν την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων.

    Η πτώση κατά 196 εκατ. ευρώ του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών σε σχέση με εκείνο του Απριλίου του 2016 ήταν συνέπεια κυρίως της μείωσης του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων και σε μικρότερο βαθμό του ισοζυγίου των αγαθών χωρίς καύσιμα. Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σε τρέχουσες τιμές δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά, ενώ περιορίστηκαν κατά 2,6% σε σταθερές τιμές.

    Η άνοδος κατά 97 εκατ. ευρώ του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από – κυρίως θαλάσσιες – μεταφορές, που αντιστάθμισε την πτώση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και λοιπές υπηρεσίες. Το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου περιορίστηκε, παρά την άνοδο των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 12% και την άνοδο των σχετικών εισπράξεων κατά 11,3%, λόγω της αύξησης των δαπανών κατοίκων στο εξωτερικό, που ήταν μεγαλύτερη.

    Η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων κατά 176 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο του 2017, σε σχέση με εκείνο του ίδιου μήνα του 2016 οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από τόκους, μερίσματα και κέρδη και η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων κατά 59 εκατ. ευρώ οφείλεται στην επιδείνωση του ισοζυγίου του τομέα της γενικής κυβέρνησης.

    Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2017, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βελτιώθηκε, καθώς το έλλειμμα περιορίστηκε κατά 251 εκατ. ευρώ σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2016 και διαμορφώθηκε στα 3,0 δισεκ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην άνοδο των πλεονασμάτων στα ισοζύγια υπηρεσιών, πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία υπεραντιστάθμισε την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών. Το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε έλλειμμα κατά 301 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2016, καθώς η άνοδος των εξαγωγών αντισταθμίστηκε από την αύξηση των εισαγωγών.

    Η άνοδος του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, το πρώτο τετράμηνο του 2017, σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2016, είναι αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων. Αύξηση σημείωσε επίσης και το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα, δεδομένου ότι η αύξηση των εισαγωγών ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν άνοδο κατά 3,5% σε σταθερές τιμές και οι αντίστοιχες εισαγωγές κατά 4%.

    Η άνοδος κατά 441 εκατ. ευρώ του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων. Ειδικότερα, σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2016, οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 2,4% και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 3,2% και, επιπλέον, οι εισπράξεις από μεταφορές αυξήθηκαν κατά 18,9%.

    Την ίδια περίοδο, τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων παρουσίασαν βελτίωση.

    Ισοζύγιο Κεφαλαίων

    Τον Απρίλιο του 2017, στο ισοζύγιο κεφαλαίων δεν σημειώθηκαν σημαντικές μεταβολές, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2017 σημειώθηκε πλεόνασμα 233 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 676 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2016.

    Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

    Τον Απρίλιο του 2017, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε έλλειμμα 464 εκατ. ευρώ, κατά 421 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο του Απριλίου του 2016, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2017 παρουσίασε έλλειμμα 2,8 δισεκ. ευρώ, κατά 192 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2016.

    Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

    Τον Απρίλιο του 2017 δεν σημειώθηκαν μεγάλες συναλλαγές στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων. Οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν άνοδο κατά 95 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, αυξήθηκαν κατά 264 εκατ. ευρώ.

    Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην πτώση (κατά 841 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού, ενώ η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως την πτώση (κατά 1,1 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

    Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων αντανακλά κυρίως την πτώση των τοποθετήσεων κατοίκων (πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών) σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό (κατά 673 εκατ. ευρώ). Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους (κατά 312 εκατ. ευρώ) και στη στατιστική προσαρμογή (μείωση κατά 298 εκατ. ευρώ). που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων. Οι κινήσεις αυτές αντιστάθμισαν την άνοδο των καταθέσεων και repos μη κατοίκων στην Ελλάδα (κατά 556 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του λογαριασμού ΤARGET).

    Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2017, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν άνοδο κατά 908 εκατ. ευρώ και οι αντίστοιχες υποχρεώσεις αύξηση κατά 1,3 δισεκ. ευρώ.
    Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως την άνοδο των τοποθετήσεών τους σε χρηματοοικονομικά παράγωγα, ενώ η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως τον περιορισμό των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (κατά 1,2 δισεκ. ευρώ).

    Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων αντανακλά κυρίως τη μείωση των τοποθετήσεων κατοίκων (πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών) σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό (κατά 1,9 δισεκ. ευρώ) και τη στατιστική προσαρμογή (μείωση κατά 1,5 δισεκ. ευρώ) που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων. Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως την πτώση των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους (κατά 2,8 δισεκ. ευρώ), η οποία, μαζί με τη στατιστική προσαρμογή (μείωση κατά 1,3 δισεκ. ευρώ), υπεραντιστάθμισε την άνοδο των καταθέσεων και repos μη κατοίκων στην Ελλάδα (κατά 4,0 δισεκ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του λογαριασμού ΤARGET).

    Στο τέλος Απριλίου 2017 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 6,5 δισεκ. ευρώ, έναντι 6,8 δισεκ. ευρώ τον Απρίλιο του 2016.



    ΣΧΟΛΙΑ