• Business

    Τέλος εποχής για τις προθεσμιακές; Γιατί οι επενδυτές «αγάπησαν» ξαφνικά τα εταιρικά ομόλογα


    Από τις προθεσμιακές καταθέσεις και από τα σεντούκια το χρήμα πηγαίνει… στα εταιρικά ομόλογα. Οι εκδόσεις ομολόγων ανταγωνίζονται τις τράπεζες αφού οι μικροεπενδυτές-αποταμιευτές ελκύονται από τις αποδόσεις που δεν υπάρχουν πια στις καταθέσεις.

    Οι τραπεζίτες δεν παραπονιούνται, αφού τουλάχιστον «το χρήμα κινείται» και δίνει ώθηση στην οικονομία αλλά το βέβαιο είναι ότι ο αγώνας για την ενίσχυση της καταθετικής βάσης παραμένει άνισος αφού είτε το μακροοικονομικό περιβάλλον τρομάζει τους καταθέτες, είτε βρίσκουν εναλλακτικές επιλογές.

    Τα εταιρικά ομόλογα είναι ελκυστικά για τους καταθέτες που δεν έχουν πολλές επενδυτικές επιλογές, εξαιτίας και των capital controls, και αναγνωρίζουν ότι τα εταιρικά ομόλογα είναι μια καλή τοποθέτηση λόγω του τοκομεριδίου που τα συνοδεύει. Στις εκδόσεις που έχουν γίνει, οι αποδόσεις είναι μεταξύ 3% και 4% και καθώς προέρχονται από υγιείς εταιρείες έχουν περιορισμένο ρίσκο που δεν συνδέεται με μακροοικονομικές αβεβαιότητες, οι οποίες έχουν «τρομάξει» τους αποταμιευτές/επενδυτές, ούτε με την μεταβλητότητα του ΧΑ.

    Ακόμη και η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει ότι οι Έλληνες προτιμούν να δανείζουν σε επιχειρήσεις παρά στο κράτος, σημειώνοντας ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο κρατικά ομόλογα να προσφέρουν σαφώς μεγαλύτερα επιτόκια από τα ομόλογα επιχειρήσεων της ίδιας χώρας. Αναφέρει συγκεκριμένα το παράδειγμα του Ομίλου Μυτιληναίος που προσέφερε για πενταετές ομόλογο 300 εκ. ευρώ επιτόκιο 3,1% ενώ ένα μήνα αργότερα το ελληνικό κράτος αναγκάστηκε να προσφέρει επίσης για πενταετές ομόλογο 3 δισ. ευρώ κουπόνι με 4,375%.

    Επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους της στροφής των Ελλήνων επενδυτών προς τα εταιρικά ομόλογα η FAZ επισημαίνει ότι μετά το κούρεμα του 2012 το ελληνικό κράτος δεν έχει ανακτήσει ακόμη την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Μια ακόμη ελληνική ιδιαιτερότητα είναι ότι εξαιτίας των capital controls οι Έλληνες επενδυτές δεν μπορούν να επενδύουν στο εξωτερικό.

    Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που τοποθετούν σε εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις μικροί επενδυτές προέρχεται από καταθέσεις προθεσμίας, οι οποίες πλέον έχουν μικρές αποδόσεις ενώ περί το 20% εκτιμάται ότι είναι αποθησαυρισμένα χρήματα που βρίσκονταν σε θυρίδες ή σεντούκια και πολύ μικρό είναι το κομμάτι που έρχεται από το εξωτερικό για αυτή την κατηγορία επενδυτών.

    Το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο επίπεδο του 0,60% με αποτέλεσμα για μικρούς επενδυτές/αποταμιευτές για ποσά της τάξης των 20-30 χιλ. ευρώ, τα εταιρικά ομόλογα να δημιουργούν ευκαιρίες. Οι προθεσμιακές καταθέσεις καταγράφουν πτωτική πορεία και τα υπόλοιπα στο τέλος Ιουλίου διαμορφώνεται σε 40,3 δισ. ευρώ από 42 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.

    Ως το τέλος του 2017 θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ η αξία των εταιρικών ομολόγων που είναι υπό διαπραγμάτευση στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά βάσει των «κλεισμένων» επικείμενων εκδόσεων.

    Ήδη, σήμερα στο ελληνικό Χρηματιστήριο είναι σε διαπραγμάτευση τίτλοι συνολικής αξίας 650 εκατ. ευρώ. Η εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων έκλεισε έναν χρόνο λειτουργίας και εγκαινιάστηκε από την ΜLS Μultimedia, ακολούθησε η έκδοση της Housemarket και στη συνέχεια ιδιαίτερα επιτυχημένες εκδόσεις έγιναν από τον ΟΠΑΠ, τη Sunlight, τον Μυτιληναίο και την Terna Energy.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: FAZ: «Οι Έλληνες προτιμούν να δανείζουν επιχειρήσεις παρά το κράτος»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΥ: Μόνο 60 ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα μέσα στην 5ετία 2011-2015

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Μην αφήσεις να σε φοβίσουν με τις αποτιμήσεις των μετοχών



    ΣΧΟΛΙΑ