• Business

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: Η Εθνική υπερέβη τους στόχους

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης Εθνική Τράπεζα

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ)


    Το ένα τρίτο του συνολικού στόχου μείωσης των προβληματικού χαρτοφυλακίου ως το 2019 πέτυχε ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

    Η Εθνική κατέγραψε μείωση των NPEs κατά 2,8 δισ. ευρώ το 2016, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μειώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2017, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) αυξήθηκαν.

    Στόχος της Εθνικής είναι να μειώσει περαιτέρω τα NPEs κατά 1,2 δισ. ευρώ ακόμη μέσα στο 2017, στόχο που η διοίκηση θεωρεί εφικτό.

    Η διοίκηση της Εθνικής θα παραμείνει στο μίγμα κινήσεων για την υλοποίηση των στόχων, και συγκεκριμένα στο σχεδιασμό που προβλέπει το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων και των ρευστοποιήσεων να γίνει προς το τέλος της τριετίας.

    Το ποσοστό των δανείων που «θεραπεύονται» φθάνει στο 50% και άνω για το σύνολο του χαρτοφυλακίου, με το ποσοστό στα δάνεια λιανικής θα είναι υψηλότερο του 50% και το αντίστοιχο των επιχειρηματικών δανείων χαμηλότερο του 50%. Το ποσοστό των ρυθμισμένων δανείων που επιστρέφουν στο «κόκκινο» διαμορφώνεται στο 25%, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των ρυθμίσεων πραγματοποιήθηκαν μετά το 2015 με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα.

    Το σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πορεία της οικονομίας και την ενίσχυση της ικανότητας των δανειοληπτών να εξυπηρετούν τα χρέη τους, τονίστηκε κατά την τηλεδιάσκεψη.

    Η Εθνική διαθέτει ισχυρή ρευστότητα και είναι έτοιμη να στηρίξει τη ζήτηση για χρηματοδοτήσεις και με τον τρόπο αυτό την ανάκαμψη της οικονομίας.

    Η Εθνική, όπως αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, εμφανίζει τη χαμηλότερη έκθεση στον ELA στα 5,8 δισ. ευρώ και ο στόχος της διοίκησης είναι να τον μηδενίσει.

    Σε ό,τι αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2017, τα στελέχη της Εθνικής ανέφεραν ότι η τάση ενίσχυσης των καταθέσεων αντιστράφηκε, όχι όμως σε ανησυχητικό βαθμό καθώς οι εκροές δεν έχουν καμία σχέση με το 2015. Αυτό, σύμφωνα με τα στελέχη της τράπεζας, αποδεικνύευαι και από το γεγονός ότι η έκθεση της Εθνικής στον ELA αυξήθηκε σε αυτή την περίοδο κατά μόλις 200 εκατ. ευρώ.

    Ο λόγος δανείων προς καταθέσεις διαμορφώνεται στο 86% , όπως επισήμανε η διοίκηση στο conference call, και δείχνει την δυνατότητα της τράπεζας να ικανοποιήσει τη ζήτηση για δάνεια και να στηρίξει την ανάκαμψη.

    Η Εθνική επέστρεψε στη χρήση 2016 σε κερδοφορία, υπερέβη τον στόχο μείωσης των NPEs για το προηγούμενο έτος, περιόρισε σημαντικά την έκθεση στον ELA και μείωσε περαιτέρω τον λόγο δανείων προς καταθέσεις, με αποτέλεσμα η διοίκηση να δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξη για το μέλλον, παρά τις δυσμενείς συνθήκες στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Καραμούζης: Bασική εθνική μας προτεραιότητα πρέπει να είναι η παιδεία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιάννης Στουρνάρας: Η οικονομική ασφάλεια μετά τη σύνταξη δεν μπορεί να παρέχεται από μία και μόνη πηγή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σε θετικό έδαφος η Εθνική Τράπεζα με καθαρά κέρδη 53 εκατ. ευρώ το 2016

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ