• Business

    Κοντά στην έκδοση 3ετούς καλυμμένου ομολόγου η Εθνική Τράπεζα

    • NewsRoom
    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.CEO Εθνικής Τράπεζας


    Κοντά στο να δώσει εντολή για την έκδοση ενός 3ετούς καλυμένου ομολόγου άνω των 300 εκατ. ευρώ είναι η Eθνική Τράπεζα. Πρόκεται για την πρώτη πώληση ομολόγου ελληνικής τράπεζας από το 2014.

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Reuters, η αγορά βρίσκεται σε αναμονή για μια έκδοση ελληνικού τραπεζικού ομολόγου μετά την επιστροφή της χώρας στις αγορές τον περασμένο Ιούλιο ενώ ο τραπεζικός κλάδος της χώρας πασχίζει να απεξαρτηθεί από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) από τον οποίο εξαρτάται από το 2015.

    Μια πώληση καλυμμένου ομολόγου, η πιο ασφαλής και γρήγορη μορφή τραπεζικού χρέους, θα είναι μια λογική επιλογή ώστε να ανακτήσει μια τράπεζα την πρόσβαση στις αγορές και να ομαλοποιήσει το προφίλ χρηματοδότησής της.

    Η Εθνική επιβεβαίωσε στο Reuters ότι εξετάζει την έκδοση καλυμμένου ομολόγου, αλλά δεν έχει ακόμα αναθέσει τη διαδικασία σε τράπεζες-αναδόχους. Τραπεζίτες είχαν αναφέρει στο Reuters τον Ιούλιο ότι ενδιαφέρον για ελληνικούς τραπεζικούς τίτλους εντοπίζεται κυρίως μεταξύ hedge funds, αλλά πρόσθεσαν ότι η εμπιστοσύνη προς τον κλάδο βελτιώνεται.

    Νωρίτερα το 2017, η τράπεζα συμπεριέλαβε την επιστροφή στις αγορές κεφαλαίου στους στρατηγικούς της στόχους και βρίσκεται σε τροχιά να εξαλείψει τη χρηματοδότησή της από τον ELA βραχυπρόθεσμα, έχοντας μειώσει την έκθεσή της στα 2,6 δισ. ευρώ από 17,6 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

    Σύμφωνα με το Reuters, αν υπάρξει τελικά έκδοση χρέους, θα έχει τη χαμηλότερη αξιολόγηση μεταξύ των ευρωπαϊκών καλυμμένων ομολόγων.

    Όπως σημειώνει ο Michael Spies, αναλυτής της Citi για τα καλυμμένα ομόλογα, προέβλεψε σε σημείωμά του αυτόν τον μήνα πως ένα ελληνικό καλυμμένο 5ετές θα είχε απόδοση κοντά στο 3,75%, περίπου 160 μονάδες βάσης πάνω από το τουρκικό καλυμμένο ομόλογο με την υψηλότερη απόδοση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζα Πειραιώς: Στο «σφυρί» 57 ακίνητα από 11.000 ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρέγκλινγκ: H Ελλάδα χωρίς την βοήθεια του ESM θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: K. Μαχαίρας: Πως τα σουπερ μάρκετ θα κρατήσουν τους πελάτες του Μαρινόπουλου



    ΣΧΟΛΙΑ