• Business

    Κώδικας Δεοντολογίας για όλους τους δανειολήπτες – Τι αλλαγές αποφάσισε η ΤτΕ

    κόκκινα δάνεια δανειολήπτες


    Και για όσους οφείλουν σε υπό εκκαθάριση τράπεζες θα ισχύει ο Κώδικας Δεοντολογίας ενώ ο εκκαθαριστής θα προσπαθεί να βρει τις κατάλληλες ρυθμίσεις τουλάχιστον για τους συνεργάσιμους δανειολήπτες. Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) με τρεις αποφάσεις της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων τροποποιεί το ισχύον πλαίσιο εκκαθάρισης ώστε αν γίνει πιο αποτελεσματική η διαδικασία αλλά και διαφανής για τον δανειολήπτη.

    Για το σύνολο των υπό εκκαθάριση τραπεζών που έχουν ενεργητικό, δηλαδή μη εξυπηρετούμενα δάνεια, της τάξης των 9 δισ. ευρώ το ρόλο του Ειδικού Εκκαθαριστή έχει αναλάβει από τον Απρίλιο του 2016 η εταιρεία PQH, ώστε η ενοποίηση της εκκαθάρισης και η τεχνογνωσία να επιτρέψει καλύτερες αποδόσεις.

    Η ΤτΕ, μεταξύ άλλων, ορίζει ότι στις σχέσεις του εκκαθαριστή με τον οφειλέτη ισχύει ο Κώδικας Δεοντολογίας, ο οποίος ισχύει στις σχέσεις τραπεζών με τους δανειολήπτες ενώ διευκολύνεται η διαδικασία διαχείρισης με νέα στοιχεία την υποβολή στην ΤτΕ επιχειρησιακού σχεδίου από τον εκκαθαριστή, την ενίσχυση της δυνατότητας ρυθμίσεων των οφειλών, όπως επίσης και τον ορισμό πλειοδοτικής διαδικασίας εκποίησης.

    Συγκεκριμένα, με αποφάσεις της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της ΤτΕ θεσπίζεται η εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας του ν. 4224/2013 από τα υπό ειδική εκκαθάριση ιδρύματα, με σκοπό να θεσμοθετηθούν οι αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης των οφειλετών, πάντοτε εντός του ειδικότερου κανονιστικού πλαισίου που διέπει την ειδική εκκαθάριση.

    Εισάγονται επίσης όροι και προϋποθέσεις για την διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων και ειδικότερα:

    • καθορίζονται οι γενικές αρχές, σύμφωνα με τις οποίες ο ειδικός εκκαθαριστής καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια συνεργασίας με τον οφειλέτη, με βάση την καλή πίστη και τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία, προκειμένου να αξιολογεί την ικανότητα του οφειλέτη προς αποπληρωμή της απαίτησης. Σε περίπτωση μη συνεργάσιμου οφειλέτη, πάντως, ο ειδικός εκκαθαριστής οφείλει να ενεργήσει άμεσα προς το συμφέρον και την προστασία της ειδικής εκκαθάρισης,
    • εμπλουτίζεται το περιεχόμενο του επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο ο εκκαθαριστής υποβάλλει προς έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να περιλαμβάνει τις πολιτικές διαχείρισης και εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων των ιδρυμάτων υπό ειδική εκκαθάριση.
    • ενισχύεται το πλαίσιο των ρυθμίσεων και συμβιβασμών οφειλών, στη βάση των διεθνών βέλτιστων πρακτικών και εισάγονται οι παράμετροι που πρέπει να λαμβάνει υπόψη του ο ειδικός εκκαθαριστής κατά την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων διαχείρισης της εκάστοτε οφειλής.
    • καθορίζεται πλειοδοτική διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών της στοιχείων εντός του ειδικότερου κανονιστικού πλαισίου της ειδικής εκκαθάρισης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Όλο και πιθανότερο το τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα» λένε οι Αμερικανοί αναλυτές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποινική δίωξη για την «πειραγμένη» λίστα επιτυχόντων του ΚΕΕΛΠΝΟ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Fraport: Δάνειο 1 δισ. ευρώ από Alpha Bank και άλλες 4 τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ