• Business

    BofA: «Αγάπη μου… συρρίκνωσα τις τράπεζες» – Τι λέει για Alpha, Eurobank, Πειραιώς & Εθνική


    Αρνητική εξακολουθεί να είναι η στάση που διατηρεί η Bank of America Merrill Lynch (BofA) για τις ελληνικές τράπεζες στη νέα της έκθεση που φέρει τον τίτλο «Αγάπη μου… συρρίκνωσα τις τράπεζες», στην οποία και επισημαίνει ότι δίνει σύσταση «underperform» και στις τέσσερις συστημικές (δηλαδή, Alpha, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank).

    Ειδικότερα, όπως αναφέρει η BofA στην έκθεσή της, προχώρησε σε σύγκριση της μορφής και των συνεπειών των κύκλων ανάκαμψης των «κόκκινων» δανείων στην Ισπανία και την Ιρλανδία και συμπέρανε ότι καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα βαδίζουν στην ανάκαμψη θα πρέπει να συρρικνωθούν. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε απομόχλευση, γεγονός που σημαίνει ότι τα βιβλία δανείων θα πρέπει να γίνουν μικρότερα, η κερδοφορία να μειωθεί όπως ακριβώς και η λογιστική τους αξία.

    Γι’ αυτό και η BofA διατηρεί πιο αρνητική στάση απέναντι στις ελληνικές τράπεζες και δίνει σύσταση «underperform» στην Alpha Bank και την Εθνική από «neutral», ενώ διατηρεί τη σύσταση «underperform» που έδινε σε Πειραιώς και Eurobank. Επιπλέον, για την Alpha Bank μειώνει την τιμή-στόχο στα 1,83 ευρώ από 2,33 ευρώ, και για την Εθνική στα 0,32 ευρώ από 0,36 ευρώ προηγουμένως, ενώ αυξάνει την τιμή-στόχο της Πειραιώς στα 4,62 ευρώ από 4 προηγουμένως και για τη Eurobank στα 0,94 ευρώ, από 0,80 ευρώ προηγουμένως.

    BofA

    Οι κίνδυνοι

    Οι κίνδυνοι σε ότι αφορά τις τιμές στόχους που δίνει σχετίζονται με το μακροοικονομικό ή/και πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα ή τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επίσης, όπως σημειώνει, η Ελλάδα συνεχίζει να λειτουργεί υπό μερικό έλεγχο των καταθέσεων. Η κατάργηση του ελέγχου των καταθέσεων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ροές των καταθέσεων, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε ισχυρότερη από την αναμενόμενη μείωση των περιουσιακών στοιχείων. Το τελευταίο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ενεργητικού.

    Επίσης, τα σκληρά μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνουν υψηλότερα φορολογικά βάρη και εισπράξεις, θα διατηρήσουν την προθυμία των τραπεζών να δανείζουν, πολύ χαμηλά. Ένας από τους μεγαλύτερους περιορισμούς στον νέο δανεισμό θα είναι τα αυξημένα τα επιτόκια των νέων δανείων, ιδιαίτερα καθώς αναμένονται αυξήσεις των επιτοκίων από την EKT κατά την περίοδο αναδιάρθρωσης.

    Καταλύτης η γ’ αξιολόγηση

    Σύμφωνα με την BofA, η τρίτη αξιολόγηση αποτελεί τον επόμενο καταλύτη για τις ελληνικές τράπεζες. Σε συνομιλίες που είχε με επενδυτές είδε ότι υπάρχει αισιοδοξία γύρω από πιθανά re-ratings, ωστόσο προειδοποιεί πως εάν οι τράπεζες πράγματι γίνουν μικρότερες, όπως αναμένει, οι αποτιμήσεις θα εφαρμόζονται σε μικρότερη βάση από ότι εκτιμά η αγορά αυτή τη στιγμή.

    Παράλληλα η BofA δεν εκτιμά ότι το τελευταίο ράλι είναι βιώσιμο καθώς αναμένει ότι η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος θα προκαλέσει ανανεωμένη μεταβλητότητα. Πάντως διατηρεί την προτίμησή της για την Εθνική Τράπεζα καθώς την θεωρεί πιο αμυντική, ωστόσο την υποβαθμίσει λόγω των αποτιμήσεων.

    BofA

    Η Ελλάδα χρειάζεται μία «bad bank»

    Όπως σημειώνει, ο «τόνος» στην Ευρώπη είναι η μείωση κινδύνου (de-risk) και μάλιστα γρήγορα, ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες έχουν ακόμη χρόνο. Έχουν συμφωνήσει σε μείωση των προβληματικών δανείων μέχρι το 2019, ωστόσο μετά το 2019 θα υπάρξει περισσότερη πίεση για μείωση κινδύνου προς τον μέσο όρο της Ευρώπης. Για την Ελλάδα, όπως και για την Ιταλία, μια δημόσια «bad bank», που θα αγοράζει περιουσιακά στοιχεία στη λογιστική αξία θα βοηθούσε και θα ήταν θετική για την επενδυτική εμπιστοσύνη. Βέβαια, ακόμη και με μια «κακή τράπεζα» οι ελληνικές τράπεζες να εξακολουθούν να πρέπει να διαχειριστούν κάποιες προβληματικές περιπτώσεις στα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κώστας Αγοραστός: Η κυβέρνηση έχει «παγώσει» τα δημόσια έργα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ABN Amro: Εντυπωσιακά κέρδη 938 εκατ. αλλά υψηλές οι προβλέψεις για τα ναυτιλιακά δάνεια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η υπερφορολόγηση κρατά σταθερό τον πληθωρισμό



    ΣΧΟΛΙΑ