• Business

    Στην Ασία κατοικεί ένας στους τρεις πλουσιότερους ανθρώπους από τον κλάδο της τεχνολογίας

    • NewsRoom
    Jack Ma

    Jack Ma. CEO Alibaba


    Το Forbes κατήρτισε μια λίστα με τους πλουσιότερους δισεκατομμυριούχους στον κλάδο της τεχνολογίας παγκοσμίως από το 2015. Και ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων ανθρώπων της τεχνολογίας από την Ασία αυξάνεται κάθε χρόνο. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι 35 από τους 100 πλουσιότερους στον κόσμο στον κλάδο κατάγονται από την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

    Η Κίνα ηγήθηκε της λίστας με 17 δισεκατομμυριούχους από την ηπειρωτική χώρα και τέσσερις από το Χονγκ Κονγκ. Το νησιωτικό έθνος της Ταϊβάν μετρά επίσης τέσσερις μεγιστάνες στη λίστα, οι οποίοι δημιούργησαν τις περιουσίες τους χάρη στην επιχειρηματική τους συνεργασία με την Apple.

    Στην κορυφή ο Jack Ma

    Στην πρώτη θέση της λίστας με τους Ασιάτες δισεκατομμυριούχους στον κλάδο της τεχνολογίας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, δεν είναι άλλος από τον συνιδρυτή της εταιρείας-γίγαντα online πωλήσεων Alibaba, Jack Ma. Οι μετοχές της εταιρείας που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχουν πραγματοποιήσει άλμα ανόδου, από τότε που τα αποτελέσματα της κινεζικής εταιρείας ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Street στα μέσα Αυγούστου.

    Έχοντας ενισχυθεί περισσότερο από 90% μόνο το 2017, οι μετοχές της εταιρείας εκτοξεύουν την περιουσία του Ma στα 37,4 δισ. δολ. και του εξασφαλίζουν την έβδομη θέση στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κλάδο της τεχνολογίας παγκοσμίως και την πρώτη θέση στους Ασιάτες δισεκατομμυριούχους. Εκτός από τις ισχυρές πωλήσεις μέσω διαδικτύου, τα έσοδα από τις δραστηριοτήτες cloud της Alibaba αυξήθηκαν κατά 96% στο τελευταίο τρίμηνο, καθώς η εταιρεία συνέχισε την παγκόσμια επέκτασή της.

    “Από κοντά” το Νο 2 της λίστας

    Την “καυτή ανάσα” του ανταγωνισμού νιώθει ο Jack Ma, από τον Ma Huateng της Tencent, ο οποίος πρόσφατα φλέρταρε με την πρώτη θέση στη λίστα της Ασίας, λαμβάνοντας πότε την πρώτη και πότε τη δεύτερη θέση. Ο διευθύνων σύμβουλος του κοινωνικού δικτύου έφτασε πολύ κοντά στην πρώτη θέση, με την περιουσία του να ανέρχεται στα 36,7 δισ. δολ., μόλις 700 εκατ. δολ. λιγότερα από αυτή του Jack Ma.

    Η περιουσία του Ma Huateng αυξήθηκε κατά 67% τον περασμένο χρόνο εν μέρει χάρη στην επιτυχία της εφαρμογής WeChat της Tencent, της μεγαλύτερης πλατφόρμας παιχνιδιών και άμεσων μηνυμάτων της Κίνας. Η εταιρεία Tencent έχει επίσης γίνει η πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία της Ασίας καθώς οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες τείνουν να φτάσουν το 1 δισ.

    Παράλληλα, το παιχνίδι “Honor of Kings” που έσπασε τα ταμεία και το οποίο αναπτύχθηκε από τη Riot Games, έχει ξεπεράσει σε δημοτικότητα το “Pokemon Go” της Nintendo. Ο συνεργάτης του Ma, Zhang Zhidong, επίσης καταφέρνει να μπει στη λίστα, λαμβάνοντας την 21η θέση, με περιουσία αξίας 12,5 δισ. δολ.

    Δισεκατομμυριούχοι εκτός Κίνας

    Ο πλουσιότερος δισεκατομμυριούχος της Ασίας εκτός Κίνας είναι ο Ιάπωνας Masayoshi Son. Με περιουσία ύψους 22,4 δισ. δολ., ο Son είναι ο ιδρυτής της SoftBank, αλλά μην αφήνετε το όνομα να σας ξεγελάσει. Ο Son έχει χτίσει μια αυτοκρατορία που εκτείνεται από τις τηλεπικοινωνίες έως τη ρομποτική, με όλα τα ενδιάμεσα.

    Η SoftBank συμμετέχει στην αμερικανική εταιρεία Sprint και κατέχει το 43% της Yahoo Japan. Η SoftBank έχει ένα από τα πιο διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια, με μετοχές σε επιχειρήσεις κατασκευής chips, κινηματογραφικά στούντιο και εταιρείες που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Ο Son κατέχει και την κινεζική Didi Chuxing, το Grab Taxi της Νοτιοανατολικής Ασίας και την ινδική Ola υπό το χαρτοφυλάκιό της SoftBank.

    Από τους τέσσερις ανθρώπους που κατάφεραν να μπουν στη λίστα από τη Νότια Κορέα, δύο σχετίζονται με τον όμιλο ηλεκτρονικών ειδών της Samsung. Ο πρόεδρος Lee Kun-Hee και ο γιος και κληρονόμος του, Jay Y. Lee, βρίσκονται στις θέσεις 14 και 36, αντίστοιχα, παρά το γεγονός ότι ο πατέρας Lee έχει νοσηλευτεί και είναι κατάκοιτος από τότε που υπέστη καρδιακή προσβολή τον Μάιο του 2014 και ο υιός Lee φυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους μετά από κατηγορίες σχετικά με δωροδοκία που συνδέεται με την πρώην Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Park Geun-hye.

    Η εταιρεία τους έχει επίσης περάσει μία ταραγμένη περίοδο, μετά τις ανακλήσεις των smartphones Galaxy Note7 που εκρήγνυνταν, αλλά έκανε γρήγορο comeback με το λανσάρισμα του S8 για να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην παγκόσμια αγορά.

    Πουλώντας στη Silicon Valley

    Μιλώντας για έξυπνες συσκευές, ο αυξανόμενος πλούτος των τεσσάρων Ταϊβανών μεγιστάνων προέρχεται από το γεγονός ότι όλοι παράγουν εξαρτήματα για προϊόντα της Apple. Ο Terry Guo της Foxconn, της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής πλακέτων ηλεκτρονικών ειδών στον κόσμο, ανέβηκε οκτώ θέσεις από πέρυσι και έφτασε την 23η με περιουσία 10,2 δισ. δολ., συναρμολογώντας iPhones και iPads. Ο Guo απασχόλησε πρόσφατα τις ειδήσεις, όταν δήλωσε ότι η Foxconn θα κατασκεύαζε εργοστάσιο αξίας 10 δισ. δολ. στο Ουισκόνσιν.

    Ο συμπατριώτης του, Barry Lam, έχτισε την περιουσία του χάρη στους υπολογιστές και τα ρολόγια της Apple, ενώ ο Jason Chang παρέχει τσιπς και αισθητήρες δακτυλικών αποτυπωμάτων για τα iPhones. Ο “νεοφερμένος” στη λίστα Scott Lin συνίδρυσε μια εταιρεία που προμηθεύει με φακούς κάμερας πολλές από τις μεγαλύτερες μάρκες smartphones στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Apple.

    Η πώληση στους τεχνολογικούς κολοσσούς της Silicon Valley έχει αποδειχθεί καρποφόρα και για άλλους νεοφερμένους στη λίστα, όπως ο Fan Zhang με περιουσία αξίας 3 δισ. δολ. Είναι πρόεδρος της Goodix, εταιρείας που κατασκευάζει οθόνες αφής, με έδρα το Σενζέν. Το δίδυμο Wang Laisheng και Wang Laichun (αδερφός και αδερφή) που είναι ιδιοκτήτες της Luxshare Precision χτύπησαν επίσης “φλέβα χρυσού” με την κατασκευή εξαρτημάτων για την Apple. Η Laichun εργάστηκε για τη Hon Hai του Terry Guo για δέκα χρόνια πριν ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση. Είναι μία από τις τρεις γυναίκες δισεκατομμυριούχους από την Ασία που κατάφεραν να μπουν στη λίστα φέτος.

    Οι πλουσιότερες γυναίκες

    Αυτή τη στιγμή, η πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα στον πλανήτη, η Zhou Qunfei βρίσκεται στην 26η θέση στη λίστα με περιουσία 10,2 δισ. δολ. Η ιδρυτής και διευθύνουσα σύμβουλος της Lens Technology, η οποία κατασκευάζει γυάλινες οθόνες για iPhones, εισήγαγε την εταιρεία στο χρηματιστήριο το 2015.

    Μια άλλη γυναίκα επιχειρηματίας, η Lam Wai Ying από το Χονγκ Κονγκ, κατέχει περίπου το 50% της Biel Crystal (ο σύζυγός της Yeung Kin-Man κατέχει το άλλο 50%). Η εταιρεία τους κατασκευάζει οθόνες για συσκευές Apple, Samsung και Sony.

    Της Pamela Ambler

    Πηγή: Forbes

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιοι ανήκουν στην «αφρόκρεμα» του τεχνολογικού κλάδου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Οι πολλές «γεύσεις» των περιουσιακών στοιχείων κυμαινόμενου επιτοκίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις



    ΣΧΟΛΙΑ