• Business

    Προς «ναυάγιο» το deal για τη διάσωση της ΕΒΖ-Ποιοι την οδηγούν σε πτώχευση

    EBZ


    Πιο ορατός από ποτέ είναι πλέον ο κίνδυνος να καταρρεύσει το deal για την πώληση των δύο θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία, στον όμιλο ΜΚ του Σέρβου επιχειρηματία Μίοντραγκ Κόστιτς, και κατ’ επέκταση το σχέδιο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της μητρικής στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και η Τράπεζα Πειραιώς, που είναι ο βασικός πιστωτής της ΕΒΖ, θέλουν διακαώς να βρεθεί λύση για να κλείσει αυτή εκκρεμότητα με την πολύπαθη επιχείρηση, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διαγωνισμός θα καταλήξει άγονος εντός του επομένου 48ώρου με τις εγγυητικές που έχουν κατατεθεί να αίρονται στις 30 Σεπτεμβρίου.

    Ως γνωστόν, ο Σέρβος επιχειρηματίας Μίοντραγκ Κόστιτς, επικεφαλής του MK Group, επικράτησε των άλλων, Ευρωπαίων υποψηφίων στον διαγωνισμό για τις δύο θυγατρικές της ΕΒΖ, με δεσμευτική προσφορά ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Η προσφορά αυτή κρίθηκε χαμηλή, και ο Κόστιτς επανήλθε με βελτιωμένη πρόταση ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ.

    Παρά όμως τη βελτίωση του τιμήματος από τον Σέρβο επιχειρηματία που ήταν ο μόνος ενδιαφερόμενος για τα προς πώληση δύο εργοστάσια της ΕΒΖ, η πώληση δείχνει ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί.

    Η πρόταση του κ. Κόστιτς είχε ημερομηνία λήξης, καθώς ενοχλημένος από τις καθυστερήσεις, διεμήνυσε πρόσφατα με επιστολή του προς την κυβέρνηση ότι η τελική προθεσμία για να μην αποσύρει την προσφορά του είναι το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Ίσως αυτό να είναι τελικά που επιθυμεί η διοίκηση της ΕΒΖ, η οποία είναι γνωστό ότι δεν θέλει την πώληση των θυγατρικών της στη Σερβία, και φαίνεται να «μπλοκάρει» με τον τρόπο της τις διαδικασίες πώλησης.

    Τα δεδομένα δεν είναι υπέρ της πώλησης των δύο θυγατρικών. Μεγάλο εμπόδιο αποτελούν οι πιέσεις που δέχεται η Τράπεζα Πειραιώς για να διαγράψει σχεδόν το σύνολο των απαιτήσεών της από την ΕΒΖ, πιέσεις οι οποίες όμως προσκρούουν στην ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα θεωρούσε οποιαδήποτε ευνοϊκή ρύθμιση προς της ΕΒΖ ως παράνομη ενίσχυση, καθώς και στα συμφωνηθέντα μεταξύ των τραπεζών και των εποπτών τους στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σέρβος επιχειρηματίας έχει στείλει επιστολή στην Τράπεζα Πειραιώς, θέτοντας ως τελευταίο χρονικό όριο για να κλείσει η υπόθεση την 15η Οκτωβρίου.

    Από την άλλη μεριά πληροφορίες αναφέρουν αναμένονται διοικητικές αλλαγές στην ΕΒΖ, με παραίτηση των μελών που διαφωνούν με την πώληση, υπό συγκεκριμένους όρους, των μονάδων στη Σερβία στον όμιλο Κόστιτς. Πρόθεση όλων των πλευρών, μετά τις αλλαγές στο ΔΣ, είναι να προχωρήσει κανονικά η συναλλαγή.

    Ένα ενδεχόμενο ναυάγιο θα έχει ως αποτέλεσμα η ΕΒΖ να οδηγηθεί σε απαξίωση και πτώχευση, αργά ή γρήγορα, φορτώνοντας στους Έλληνες φορολογούμενους τα δάνειά της, ύψους 160 εκατ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται πως η πώληση των δύο θυγατρικών της εμφανίζεται ως η μοναδική ελπίδα για να καταστεί βιώσιμη η ΕΒΖ, η οποία σήμερα δεν διαθέτει επαρκή ταμειακή ρευστότητα για να ξεκινήσει τη φετινή παραγωγή, με αποτέλεσμα αγρότες και εργαζόμενοι να αγωνιούν για το μέλλον τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΒΖ: Τι ακριβώς συμβαίνει στην Σερβία με την πώληση των θυγατρικών της;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πως θα καταρρεύσει η ΕΒΖ. Ποιοι δεν θέλουν να πουληθεί η Σερβία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΒΖ: Αυτή είναι η νέα διοίκηση, μετά την παραίτηση του προέδρου και του CEO της



    ΣΧΟΛΙΑ