• Business

    Πρώην σύμβουλος του Ομπάμα προειδοποιεί: Η μεγάλη απειλή για τις τράπεζες είναι η Google και η Amazon

    • NewsRoom


    Την προσοχή των τραπεζών σε ένα θέμα που μπορεί να τους διαφεύγει εφιστά πρώην σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποιώντας ότι τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Google και η Amazon, μπορεί πολύ σύντομα να αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Πιο συγκεκριμένα, η Κάρεν Μιλς, σύμβουλος του Ομπάμα για τις μικρές επιχειρήσεις, δήλωσε στο CNBC ότι οι δύο εταιρείες μεγαθήρια του τεχνολογικού κλάδου θα προσπαθήσουν πιθανότατα να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά των επιχειρηματικών δανείων, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει πλήγμα για τις τράπεζες, αν δεν λάβουν μέτρα.

    «Θεωρώ ότι θα κυριαρχήσουν στην αγορά και ότι αυτό είναι το επόμενο στάδιο που έρχεται», ανέφερε η Κάρεν Μιλς στο συνέδριο fintech «LendIt Europe» στο Λονδίνο, προσθέτοντας: «Το ερώτημα, όμως, είναι με ποια μορφή θα έρθει αυτό και… μέσα σε ποιο ρυθμιστικό πλαίσιο;».

    Δάνεια μέσω Internet

    Πριν από κάποιο διάστημα, η Amazon είχε ανακοινώσει ότι είχε χορηγήσει δάνεια άνω των 1 δισ. δολαρίων σε μικρές εμπορικές επιχειρήσεις που ήθελαν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, μέσω της ιστοσελίδας της.

    Ο κλάδος των online επιχειρηματικών δανείων γίνεται, όλο και περισσότερο, η «Νο 1» προτεραιότητα των fintech χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Η αμερικανική Lending Club, για παράδειγμα, δίνει τη δυνατότητα σε επενδυτές να δανείζουν κατευθείαν χρήματα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    «Η Amazon το έχει πει ξεκάθαρα ότι σκοπεύει να δίνει δάνεια τουλάχιστον στους εμπόρους που γνωρίζει. Και αυτό είναι πολύ έξυπνο», τονίζει η Κάρεν Μιλς.

    Η πρώην πολιτικός, η οποία εργάζεται σήμερα στο Harvard Business School, προειδοποίησε ότι την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, εταιρείες όπως η Google θα έχουν επίσης ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: «Αν σκεφτεί κανείς τι ξέρει ήδη η Amazon για τους εμπόρους της και μετά σκεφτεί τι ξέρει η Google για όλους όσοι αγοράζουν και πωλούν μέσω της πλατφόρμας της, μπορεί κάλλιστα να φανταστεί έναν κόσμο όπου [οι δύο εταιρείες] έχουν στη διάθεσή τους πολύ περισσότερες πληροφορίες τόσο για την πιστωτική πλευρά όσο και για την ίδια την μικρή επιχείρηση».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ μπορεί να αποκτήσει σύντομα το δικό του bitcoin

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ebury: «Η Ελλάδα ήταν πάντα συναρπαστική ευκαιρία για εμάς»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΘΕΣγάλα: Πως οι αγελαδοτρόφοι έγιναν επιχειρηματίες με τζίρο 28 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ