• Business

    BlackRock Blog: Ποιες είναι οι προοπτικές για το πετρέλαιο από εδώ και πέρα


    Οι φόβοι για υπερπροσφορά «χτύπησαν» για μια ακόμη φορά την αγορά πετρελαίου. Μια ενδεχόμενη εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης διαρκεί περισσότερο από το προβλεπόμενο.

    009075A_US1_COTW_V4_blog

    Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν αύξηση μετά από την συμφωνία του OPEC τον Νοέμβριο του 2016, δημιουργώντας ένα αίσθημα αισιοδοξίας ότι οι μειώσεις στην παραγωγή θα βοηθήσουν στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης. Ωστόσο, η υψηλότερη από την αναμενόμενη προσφορά και η μείωση της ζήτησης ανέτρεψαν το θετικό αυτό κλίμα.

    Η μετέπειτα εικόνα

    Το φαινόμενο της υπερπροσφοράς που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχει περιοριστεί όσο θα περίμενε κανείς, αλλά αναμένεται να καταγραφεί μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου -και αναπροσαρμογή του ισοζυγίου της προσφοράς και της ζήτησης- κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η τρέχουσα στάση του OPEC -που αποφάσισε νέες περικοπές στην παραγωγή- είναι πρωτοφανής (με βάση τα ιστορικά στοιχεία), ενώ απαιτείται μια περίοδος διάρκειας 2-3 τριμήνων προκειμένου να φανούν στην αγορά αυτά τα αποτελέσματα.

    Οι τεχνολογικές εξελίξεις στην αγορά του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου αυξάνουν τα αποθέματα, ωστόσο, πρόσφατα η παραγωγή στις ΗΠΑ έχει υποχωρήσει. Επιπλέον, η παραγωγή ενδέχεται να υποχωρήσει κι άλλο, καθώς σε αυτό θα συμβάλει η μείωση των θέσεων εργασίας και το αυξανόμενο κόστος των εισαγωγών.

    Η παγκόσμια ζήτηση δεν έχει ακόμη καταγράψει ιδιαίτερη αύξηση ούτως ώστε να αντισταθμίσει και την αύξηση της προσφοράς, αλλά προβλέπεται ότι η παρατεταμένη οικονομική ανάπτυξη διεθνώς θα ενισχύσει τη ζήτηση για πετρέλαιο στο εξής. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τιμές του πετρελαίου θα διαπραγματεύονται γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, σε ένα χαμηλότερο εύρος από το προσδοκώμενο.

    Το κείμενο είναι του Richard Turnill, BlackRock Global Chief Investment Strategist

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πόσο θα κρατήσει το πάρτι των κεντρικών τραπεζών; Τι λένε FED & EKT

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Πώς ο «εφιάλτης» των φοιτητικών δανείων γονατίζει την οικονομία των ΗΠΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί έχει σημασία ο ακριβής υπολογισμός των οικονομικών κύκλων



    ΣΧΟΛΙΑ