Business

Πάνος Παπαδόπουλος: Η Forthnet κατέγραψε αύξηση στα κέρδη το 2016

  • NewsRoom
Πάνος Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Forthnet

Πάνος Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Forthnet


Η Forthnet κατόρθωσε να καταγράψει αύξηση στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε ποσοστό της τάξεως του 8,6%, κάτι που έγινε πραγματικότητα χάρη στις πρωτοβουλίες της διοίκησης για μείωση του κόστους, κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς που ο κύκλος εργασιών περιορίστηκε.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, οι ενέργειες της εταιρείας -που δραστηριοποιείται πλέον με το εμπορικό σήμα της Nova- επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι από το ξεκίνημα της κρίσης (από το 2008) μέχρι και το 2017, ενώ ο τζίρος της συνολικής αγοράς τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης μειώθηκε κατά 41%, η Fοrthnet κατέγραψε πτώση μόλις 8%.

Όπως φαίνεται στα οικονομικά αποτελέσματα του 2016 που ανακοίνωσε η διοίκηση, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας τηλεπικοινωνιών μειώθηκε κατά 7,8%, επηρεασμένος όχι μόνο από το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον και της συντηρητικής εμπορικής πολιτικής, αλλά και από την επιβολή φόρου 10% στις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης από την 1η Ιουνίου 2016. Επηρεάστηκε, επίσης, και από την υπό-απόδοση της Super League λόγω της μειωμένης εμπορικότητας του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, όπως έχει ήδη καταγραφεί επίσημα και σε έρευνα που πραγματοποίησαν η Delloite και η PwC για την ίδια τη διοργανώτρια αρχή το περυσινό φθινόπωρο.

Παράλληλα, στα οικονομικά αποτελέσματα του 2016 αποτυπώνεται και η οριστική συμφωνία για την αναχρηματοδότηση του τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας, παρά την πολυετή καθυστέρηση που είχε σημειωθεί λόγω του υποτιθέμενου ενδιαφέροντος εξαγοράς της εταιρείας από τους ανταγωνιστές – μετόχους της, Vodafone και Wind.

Στη Fοrthnet επισημαίνουν πως τα τελευταία επτά χρόνια η εταιρεία ήταν πάντα ενήμερη ως προς τον τραπεζικό της δανεισμό έχοντας καταβάλει πλέον των 110 εκατομμύριων ευρώ σε τόκους, πέτυχε τελικά στην έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου καλύπτοντας έτσι όλες τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της αναχρηματοδότησης του δανεισμού της.

Από 1η Ιανουαρίου του 2017, αποτελεί τον πάροχο καθολικής υπηρεσίας σταθερής τηλεφωνίας, καθώς αναδείχθηκε υπερθεματιστής στην σχετική δημοπρασία της ΕΕΤΤ. Αυτό σημαίνει ότι καλύπτει πλέον τις ανάγκες τηλεφωνίας όπου δεν υπάρχει δίκτυο, σε όλη την Ελλάδα, από άκρη σε άκρη, μέσω προηγμένης δορυφορικής λύσης που εξυπηρετεί γρήγορα και αποτελεσματικά τον συνδρομητή και ταυτόχρονα μειώνει στο 1/6 το κόστος που καλείται να πληρώσει όλη η αγορά και η κοινωνία για την υποχρέωση αυτή, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στα άμεσα σχέδια της διοίκησης της Fοrthnet είναι να δραστηριοποιηθεί και στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας και ασύρματης κινητής πρόσβασης στο διαδίκτυο ως πάροχος εικονικού δικτύου κινητής (MVNO). Οι διαπραγματεύσεις με τους τρεις παρόχους δικτύου κινητής τηλεφωνίας βρίσκονται σε εξέλιξη, μετά από σχετική παρέμβαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Τέλος σε ότι αφορά στα δίκτυα νέας γενιάς, η Fοrthnet έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα δεύτερο δίκτυο τηλεπικοινωνιακής πρόσβασης, ώστε να υπάρξει ανταγωνισμός σε σχέση με το υφιστάμενο, και απαρχαιωμένο δίκτυο χαλκού. Το δίκτυο αυτό “πρέπει να είναι βασισμένο σε σύγχρονη τεχνολογία υπερ-υψηλής χωρητικότητας που επιτρέπει συνδέσεις gigabit, δηλαδή πολύ πάνω από τα 100Mbps, που θα προσφέρουν και τα υπό ανάπτυξη δίκτυα νέας γενιάς, που σχεδιάζονται στη λογική της συνέχισης χρήσης των ξεπερασμένων δικτύων χαλκού”.

Στο πλαίσιο αυτό η Fοrthnet έχει υπογράψει με την ZTE Σύμφωνο Συνεργασίας προκειμένου να καταρτιστεί επιχειρηματικό σχέδιο για την από κοινού χρηματοδότηση και ανάπτυξη δικτύων βασισμένων σε τεχνολογία οπτικών ινών που είναι και η μόνη future proof τεχνολογία για τα επόμενα 30 χρόνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Fοrthnet το 2016 ήταν αυξημένο κατά 8,6% το προσαρμοσμένο EBITDA (έφτασε τα 54,8 εκατ. ευρώ), παρά την κάμψη των συνολικών (ομαλοποιημένων) εσόδων που διαμορφώθηκαν στα 325 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρξε πτώση της συνδρομητικής βάσης λόγω συντηρητικής εμπορικής πολιτικής, επιβολής φόρου 10% στη συνδρομητική τηλεόραση και απόδοσης της Superleague, αλλά και βελτιωμένο το έσοδο από διαφήμιση κατά 11,4%.

Σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Πάνο Παπαδόπουλο:

«Η συνεχιζόμενη ύφεση της Ελληνικής Οικονομίας επηρέασε αρνητικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και το 2016, ενώ η επιβολή φορολογίας 10% στη συνδρομητική τηλεόραση και η απόδοση της Superleague, επηρέασαν αρνητικά τη συνδρομητική μας βάση. Σε αυτό το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον διατηρήσαμε μία συντηρητική εμπορική πολιτική και βελτιώσαμε περαιτέρω το κοστολογικό μοντέλο της εταιρείας. Ως εκ τούτου πετύχαμε σημαντική βελτίωση του EBITDA, παρά την κάμψη των συνολικών εσόδων. Μετά την επιτυχή έκδοση του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου και την κάλυψη της βασικής προϋπόθεσης για την αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας, επικεντρωνόμαστε στα επιχειρησιακά μας πλάνα με βασικό άξονα τις καινοτόμες υπηρεσίες που αναβαθμίζουν την εμπειρία των συνδρομητών μας».

Στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2016, τα νοικοκυριά με Nova 3Play/συνδυαστικές υπηρεσίες της Fοrthnet, ανήλθαν στα 301,6 χιλιάδες. Το μερίδιο των συνδρομητών Nova 3Play, σε σχέση με το σύνολο της συνδρομητικής βάσης της Forthnet διαμορφώθηκε στο 41,9%.ΣΧΟΛΙΑ