• Business

    Οκτώ οι «μνηστήρες» για Νηρέα και Σελόντα-«Τρέχει» η διαδικασία

    • NewsRoom
    νηρέας


    Στην τελική ευθεία μπαίνει η πώληση των Νηρέα – Σελόντα καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες κατατέθηκαν οκτώ μη δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του 75,9% της Νηρέας και του 82,11% της Σελόντα εκ των οποίων η μία φέρεται να είναι το fund Αmerra που διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια άνω των 1,5 δισ. δολ. με έμφαση στην αγροτική οικονομία.

    Το ενδιαφέρον όπως αναμένονταν είναι ισχυρό, με προσφορές τόσο από εγχώρια σχήματα που σχετίζονται με τον κλάδο και έχουν τη συνδρομή ισχυρών οικονομικών παραγόντων, όσο και από διεθνή επενδυτικά σχήματα.

    Τις διαδικασίες ως γνωστόν έχουν αναλάβει για λογαριασμό των τραπεζών οι εταιρείες Lazard Frères SAS, PricewaterhouseCoopers και Alvarez & Marsal που ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι των τραπεζών και η δικηγορική εταιρεία Κουταλίδης ως νομικός σύμβουλος.

    Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν αποκτήσει τον έλεγχο του μάνατζμεντ τόσο της Σελόντα (από τον Σεπτέμβριο του 2015 όταν απέκτησαν το 82% διαγράφοντας δάνεια ύψους 50 εκατ.) όσο και του Νηρέα (όπου την περασμένη άνοιξη απέκτησαν το 75% «κουρεύοντας» δάνεια 58,6 εκατ.).

    Όλους τους τελευταίους μήνες μεταξύ των ενδιαφερομένων ήταν ο τουρκικός όμιλος Kilic, το KKR, η αμερικανική Amerra Capital Management (το σχήμα που εξαγόρασε την Ανδρομέδα), καθώς επίσης τα Fortress, Υork Capital, Capital, Oaktree, Rhone Capital κ.α. Από αυτά, δεν έχει διευκρινιστεί ποιοι τελικώς έκαναν μη δεσμευτικές προσφορές.

    Ο τζίρος της Σελόντα το 2016 παρουσίασε αύξηση κατά 13% κι ανήλθε σε 168 εκατ. ευρώ, έναντι 149 εκατ. ευρώ το 2015.

    Αντίστοιχα καλή ήταν και η αύξηση του τζίρου του Νηρέα, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε η τιμή της τσιπούρας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Ειδικότερα οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 197,8 εκατ. ευρώ έναντι 185,4 εκατ. ευρώ το 2015, σημειώνοντας αύξηση κατά 6,7%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νηρέας: Αύξηση πωλήσεων και συρρίκνωση ζημιών στο εξάμηνο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στους 35 οι μνηστήρες για Νηρέα-Σελόντα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σελόντα: Εν αναμονή επενδυτή και «φρέσκου» χρήματος

     



    ΣΧΟΛΙΑ