• Business

    Νίκος Τσάκος: Και νέο big deal με τους Αμερικανούς και νέο πλοίο στο στόλο του

    Νίκος Τσάκος ΤΕΝ

    Νίκος Τσάκος, εφοπλιστής Tsakos Energy Navigation Ltd. (TEN)


    Την στρατηγική επέκταση του στόλου της συνεχίζει η ναυτιλιακή Tsakos Energy Navigation (TEN), της οποίας ηγείται ο Έλληνας εφοπλιστής Νίκος Τσάκος, καθώς ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η παραλαβή του 6ου νεότευκτου δεξαμενόπλοιου από το ναυπηγικό πρόγραμμα των 9 που έχει σε εξέλιξη.

    Ειδικότερα, η TEN ανακοίνωσε ότι παρέλαβε το δεξαμενόπλοιο μεταφoράς αργού πετρελαίου τύπου aframax Sola TS (χωρητικότητας 112.700-dwt και κατασκευής 2017), το οποίο κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Daewoo Mangalia Heavy Industries που βρίσκονται στη Ρουμανία.

    Όπως ανακοίνωσε η ναυτιλιακή, το Sola TS, που έχει μήκος 250 μέτρα και πλάτος 44 μέτρα, έχει ναυλωθεί για μια μεγάλη χρονική περίοδο στη νορβηγικών συμφερόντων εταιρεία ενέργειας Statoil, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει τις οικονομικές λεπτομέρειες του ναυλοσυμφώνου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το 77% του στόλου έχει εν ισχύ ναυλοσύμφωνα, ενώ τα ελάχιστα έσοδα από αυτά υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 1,4 δισ. δολάρια!

    Τσάκος

    Παράλληλα με την παραλαβή του νέου της δεξαμενόπλοιου, η διοίκηση της εισηγμένης στην αμερικανική χρηματαγορά TEN ανακοίνωσε επίσης και ότι ξεκίνησε νέα στρατηγική συνεργασία με μια μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες (χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύπτει την ταυτότητά της), η οποία και θα χρονοναυλώσει μια σειρά από δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού της ελληνικής ναυτιλιακής, κυρίως τύπου VLCC και suezmax, για περιόδους που θα έχουν διάρκεια έως και τρία έτη.

    Ο Γιώργος Σαρόγλου, που είναι ο γενικός διευθυντής της TEN, σχολίασε σχετικά τα εξής: «Μετά την πολυετή και επιτυχημένη συνεργασία μας με σημαντικές διεθνούς φήμης εταιρείες, είμαστε περήφανοι που ανακοινώνουμε την έναρξη μιας νέας εμπορικής συνεργασίας που θα παγιώσει περαιτέρω τις ταμειακές ροές και τα κέρδη της ναυτιλιακής. Τέτοιου βεληνεκούς συμμαχίες, στην επίτευξη των οποίων έχει οδηγήσει η εμπειρία και η τεχνογνωσία της TEN όλα αυτά τα χρόνια, διασφαλίζουν τον υψηλό ρυθμό δραστηριοποίησης του στόλου μας -σε επίπεδα πολύ παραπάνω από το μέσο όρο της βιομηχανίας- ενώ παράλληλα ενισχύει τη δέσμευσή μας απέναντι στους μετόχους μας να εξασφαλίζουμε μεγάλης διάρκειας ελκυστικές αποδόσεις».

    Υπενθυμίζεται ότι το ναυπηγικό πρόγραμμα της ναυτιλιακής που βρίσκεται σε εξέλιξη περιλαμβάνει ακόμη τρία δεξαμενόπλοια τύπου aframax που κατασκευάζονται την τρέχουσα περίοδο στα ναυπηγεία Daewoo Mangalia Heavy Industries, των οποίων η παράδοση έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2017 – πρόκειται για τα Oslo TS, Stavanger TS και Bergen TS αντίστοιχα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Οικονόμου: Το τελευταίο κομμάτι του παζλ για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση της Ocean Rig

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Α. Φράγκου: Πώς ετοιμάζεται η Navios για τη δραστική μείωση των εκπομπών θείου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θάνος Φειδάκης: Τι συμφώνησε με τις τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ