• Business

    Με κέρδη έκλεισε το ΧΑ χάρη στις τράπεζες – Μεγάλος κερδισμένος της ημέρας ο John Paulson με 13,1 εκατ.

    • NewsRoom
    Paulson

    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co


    Κατάφερε να κλείσει με κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) σήμερα χάρη στην ώθηση που δέχτηκε από τις τραπεζικές μετοχές κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ωρών της σημερινής συνεδρίασης, γεγονός που βοήθησε να ξεπεραστεί η οριακή «ακινησία» που επικρατούσε τις πρώτες ώρες αλλά και οι πιέσεις που άσκησαν πολλοί δεικτοβαρείς τίτλοι.

    Πιο αναλυτικά, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,76% στις 832,78 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 825,80 μονάδων (-0,08%) και 833,19 μον. (+0,81%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 29,3 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 26,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων, διακινήθηκαν 222 χιλ. τεμάχια.

    Επιπλέον, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,99%, στις 2.190,00 μονάδες, ενώ στο -0,15% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.136,39 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,05% στις 1.080,65 μονάδες.

    Παρόλα αυτά, το ΧΑ μπόρεσε σήμερα να ανταπεξέλθει καλύτερα ακόμη και από τη συνεδρίαση που επακολούθησε της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, έχοντας ως σύμμαχο την ώθηση των τραπεζών μετοχών. Ωστόσο, τα μηνύματα που εξέπεμψε δεν επιτρέπουν εκτιμήσεις ή έστω και εικασίες για κάποια σημαντική αλλαγή στα δεδομένα της αγοράς.

    Σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr που καταγράφει καθημερινά την αυξομείωση της περιουσίας των επιχειρηματιών που έχουν μετοχές εισηγμένες στο ΧΑ, μεγάλος κερδισμένος της ημέρας ήταν ο επικεφαλής της Paulson & Co, John Paulson, ο οποίος κατάφερε να βγει κερδισμένος κατά 13,1 εκατ. ευρώ, ενώ μεγάλος χαμένος της ημέρας ήταν ο Απόστολος Βακάκης, πρόεδρος της Jumbo, ο οποίος είδε τις μετοχές του να χάνουν 5,4 εκατ. ευρώ.

    Όπως και να ‘χει, τα επίπεδα στα οποία κινήθηκε ο τζίρος επιβεβαιώνουν ότι μεγάλη μερίδα των χαρτοφυλακίων-players της αγοράς δεν έχει επιστρέψει ακόμη στα desk. Το γεγονός αυτό και μόνο δυσκολεύει την αγορά να κινηθεί κατάλληλα έτσι ώστε να αλλάξει την ουδέτερη στάση που κρατά το τελευταίο διάστημα πέριξ των 830 μονάδων.

    Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε με κέρδη 4,27%, στα κρίσιμα επίπεδα των 2,20 ευρώ, με την Εθνική και τη Eurobank να κλείνουν στο +2,82% και +2,65% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Βιοχαλκο, Πειραιώς, ΕΕΕ, Attica Bank και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ και Folli Follie.

    Η Jumbo και η Τιτάν, στον αντίποδα, ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες 1,05% και 1,07% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, Φουρλής, Motor Oil, Σαράντης, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή οι Aegean, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ και Grivalia.



    ΣΧΟΛΙΑ