• Business

    Goldman Sachs: Σε τι θα διαφέρει ο «αγώνας δρόμου» στα commodities αυτή τη φορά

    Goldman Sachs


    Σύνηθες φαινόμενο αποτελεί το γεγονός ότι οι τιμές των commodities πραγματοποιούν «αγώνα δρόμου», όταν η Federal Reserve βρίσκεται σε κατάσταση ανόδου των επιτοκίων. Ωστόσο, τα πράγματα μπορεί να είναι αλλιώς αυτή τη φορά, τονίζει σε σημερινή ανακοίνωση της η Goldman Sachs.

    “Ιστορικά, τα εμπορεύματα εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις όταν η Federal Reserve αυξάνει τα επιτόκια”, υπογραμμίζει η Goldman, ενώ προσθέτει “Αυτό έχει μια λογική, καθώς ο λόγος για τον οποίο η Fed προχωρά σε αύξηση επιτοκίων είναι επειδή η οικονομία εμφανίζει σημάδια υπερθέρμανσης. Η ισχυρή ζήτηση και η αύξηση των μισθών και του πληθωρισμού εμφανίζονται ακριβώς την περίοδο που τα commodities καταγράφουν τις καλύτερες επιδόσεις”.

    Συγχρόνως, η Goldman, αναφέρει πως η ανοδική πορεία των επιτοκίων στην Κίνα συνδυάζεται με τις βελτιωμένες επιδόσεις των εμπορευμάτων, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό παράγοντα της Κίνας στην ζήτηση για εμπορεύματα. Αυτό αποτελεί βασικό παράγοντα για την Goldman προκειμένου να είναι “overweight” στα commodities, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για αυξημένες επιδόσεις βραχυπρόθεσμα, καθώς η Fed προχωρά σε αυξήσεις επιτοκίων και η αγορά εργασίας οδεύει προς την πλήρη απασχόληση.

    Παρά ταύτα, στο σημείο αυτό η Goldman αναφέρει τρεις κινδύνους που μπορεί να μεταβάλλουν την άποψή της.

    Αρχικά, ο οίκος τονίζει πως οι αλλαγές στον χώρο της τεχνολογίας και η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις αποδόσεις των εμπορευμάτων.

    “Ενώ η συμβατική παραγωγή πετρελαίου απαιτεί χρόνο για να πραγματοποιηθεί, ο χρόνος προσαρμογής για τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου είναι πολύ μικρότερος”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Goldman, ενώ προσθέτει “Αυτό έχει αυξήσει την ελαστικότητα προσφοράς του πετρελαίου, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερες αποδόσεις στα commodities σε σχέση με το παρελθόν, ακόμα και αν η ζήτηση αυξηθεί”.

    Δεύτερον, η Goldman σημειώνει πως η κινεζική ώθηση μειώνεται. Για παράδειγμα επικαλείται την ζήτηση της Κίνας για χαλκό η οποία αυξήθηκε κατά 10,2 εκατ. τόνους το 2015 από 660.000 τόνους το 1990 συνιστώντας το 90% της συνολικής παγκόσμιας ζήτησης για χαλκό.

    “Στο μέλλον, η αύξηση της κινεζικής ζήτησης για βιομηχανικά μέταλλα μπορεί να είναι αρκετά ήπια, συμβάλλοντας επίσης στην μείωση των αποδόσεων των commodities σχετικά με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους”, υπογραμμίζει η Goldman.

    Τέλος, ο αμερικανικός οίκος τονίζει την ύπαρξη κινδύνου ένεκα της αύξησης επιτοκίων της Fed, υπογραμμίζοντας πως το γεγονός ότι ο τωρινός ρυθμός αύξησης των επιτοκίων είναι ηπιότερος έναντι των προηγούμενων κύκλων αύξησης του κόστους χρήματος, επισημαίνει πως οι αποδόσεις των εμπορευμάτων μπορεί επίσης να διαφέρουν από τις ιστορικές τους επιδόσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τραπεζικές μετοχές: Έκαναν ράλι. Και τώρα;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Nέες αλλαγές στα capital controls: Πότε και πόσο αυξάνεται το όριο αναλήψεων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αύξηση φόρων έως και 36% για τους ελεύθερους επαγγελματίες



    ΣΧΟΛΙΑ