• Business

    Γιατί Mattel και Hasbro δεν θα αφήσουν την Toys ”R” Us να «πεθάνει»

    • NewsRoom


    Η Toys ”R” Us, η μεγαλύτερη αμερικανική αλυσίδα παιχνιδιών, κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα τη Δευτέρα, σε μια ακόμα ένδειξη αναταραχής στο αμερικανικό λιανεμπόριο που τελεί υπό τον κλοιό των διαδικτυακών πωλήσεων και των εκπτωτικών αλυσίδων.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Toys ”R” Us, Dave Brandon, δήλωσε στην ανακοίνωση πως η κίνηση αυτή θα δώσει λύση στους οικονομικούς περιορισμούς που μας κρατούσαν πίσω, με μόνιμο και αποδοτικό τρόπο.

    Ωστόσο, σύμφωνα με εκτίμηση του Bloomberg, η εταιρεία, η οποία λειτουργεί περίπου 1.600 καταστήματα παγκοσμίως, πιθανότατα θα επιβιώσει, επειδή οι κατασκευαστές όπως η Mattel Inc., η Hasbro Inc. και οι MGA Entertainment Inc. χρειάζονται την τελευταία εναπομένουσα αλυσίδα παιχνιδιών.

    «Ω Θεέ μου, είναι πολύ σημαντικοί και οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν», λέει ο Isaac Larian, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της MGA, για την αλυσίδα παιχνιδιών. «Αυτός είναι ο μόνος τόπος όπου τα παιδιά μπορούν να πάνε και απλά να αγοράσουν παιχνίδια. Δεν υπάρχει επιχείρηση παιχνιδιών χωρίς Toys ”R” Us».

    Από την πλευρά της, η εταιρεία δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να κλείσει τα καταστήματα και θα συνεχίσει τις κανονικές λειτουργίες στα ομώνυμα καταστήματά της, καθώς και τα Babies “R” Us και τους ιστοτόπους τους. Στην πραγματικότητα, πολλές από τις συμφωνίες της με τους κατόχους χρεών απαγορεύουν στην εταιρεία να κλείνει καταστήματα, περιορίζοντας την ικανότητά της να αδυνατίζει. Τα 255 καταστήματα εκτός των ΗΠΑ και του Καναδά δεν αποτελούν μέρος της κατάθεσης της Δευτέρας.

    Ο λόγος για τον οποίο η Toys R Us οδηγήθηκε στην αίτηση πτώχευσης είναι επειδή το 40% των προμηθευτών της σταμάτησε την προμήθεια προϊόντων, ζητώντας να πληρώνονται σε μετρητά κατά την παράδοση.

    Αυτό σημαίνει ότι η υποστήριξη των προμηθευτών για το σχέδιο αναδιοργάνωσης είναι καθοριστική για την έξοδο από την πτώχευση, σύμφωνα με τον Noel Hebert, αναλυτή της Bloomberg Intelligence.

    Στην επιχείρηση παιχνιδιών, το κίνητρο είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Πέρυσι, το Toys “R” Us αντιστοιχούσε στο 11% των πωλήσεων της Mattel και το 9% της Hasbro – το δεύτερο στην πλειοψηφία των δύο εταιρειών μετά την Wal-Mart. Από την υποβολή της Δευτέρας, οι μετοχές της Mattel αυξήθηκαν κατά 1,1%, ενώ η Hasbro κέρδισε 1,9%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας για πρώτη φορά σε γήπεδο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τηλεοπτικός πόλεμος προ των πυλών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πρόστιμο για υπερβολική ταχύτητα σε πλοίο των αδελφών Γουλανδρή



    ΣΧΟΛΙΑ