• Business

    Citi: Σε «ομιχλώδες τοπίο» ακόμη το QE για την Ελλάδα – Βασικός παράγοντας το ΔΝΤ

    Καιρός: Αυξημένη υγρασία και ομίχλη


    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Citigroup, οι πιθανότητες ένταξης της Ελλάδας στο QE (ποσοτική χαλάρωση) και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι τα μεγάλα ζητήματα, με το θέμα του χρέους να παραμένει στο επίκεντρο.

    Όπως υπογραμμίζει, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, διέψευσε ότι οι δανειστές προετοιμάζουν τα μέτρα μείωσης του χρέους, κάτι που δημοσίευσε η Handelsblatt, επισημαίνοντας πως η θέση του Βερολίνου παραμένει η ίδια από την συμφωνία του Μαΐου του 2016, ότι δηλαδή “μετά την ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής (δηλαδή μετά τα μέσα του 2018), θα υπάρξει αξιολόγηση του κατά πόσον τα μέτρα για το χρέος είναι αναγκαία”.

    Παράλληλα και ο ESM δήλωσε πως τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα αποφασιστούν μόνον όταν η Ελλάδα θα έχει περατώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα, και μόνο εάν γίνει βέβαιο πως είναι απαραίτητα.
    Στη συνέχεια ο EWG δήλωσε πως το Eurogroup θα αξιολογήσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με κριτήριο τη συμφωνία του Μαΐου του 2016.

    Όπως αναφέρει η Citi, η τεχνική συμφωνία που στέφθηκε με επιτυχία αυτή την εβδομάδα με τους πιστωτές, προμηνύει την εκταμίευση της επόμενης δόσης και έτσι θα αποφευχθεί το ρίσκο ενός ελληνικού ατυχήματος τον Ιούλιο.

    Σε ανοδική πορεία διαβλέπει επίσης τις πιθανότητες ισχυρότερων δεσμεύσεων σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους πέρα από αυτό που είχε συμφωνηθεί ήδη τον Μάιο του 2016 από τους Ευρωπαίους πιστωτές.

    Παρόλα αυτά, η επισημοποίηση και η εφαρμογή της ελάφρυνσης του χρέους, πριν από το καλοκαίρι του 2018, αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Το γεγονός αυτό, όπως υπογραμμίζει, διατηρεί το «ομιχλώδες τοπίο» σχετικά με το εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα και αν τα ελληνικά ομόλογα θα συμπεριληφθούν στην QE της ΕΚΤ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BofA: Μετέωρη η κατάσταση για την Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου: Έμπειρο στέλεχος της αγοράς η νέα πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έκπληξη η απουσία της Ιντρακάτ (Σωκράτης Κόκκαλης) από την ΓΣ της Alpha Grissin. Σε πτώχευση η εταιρία



    ΣΧΟΛΙΑ