• Business

    Citi: O επιχειρηματικός κλάδος προχωρά ενώ τα νοικοκυριά «πλήττονται»

    Citigroup

    Citigroup


    To «θολό τοπίο» για την Ελλάδα αποτελεί παρελθόν, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, με την εμπιστοσύνη στον επιχειρηματικό κλάδο να παίρνει σιγά-σιγά τα πάνω της. Η αλλαγή του κλίματος, ωστόσο, για εκείνους που δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πληγές αυτής της κρίσης -που δεν είναι άλλοι από τους Έλληνες καταναλωτές και τα νοικοκυριά- δεν είναι ακόμη αισθητή.

    Σύμφωνα με νέο note της Citigroup προς τους πελάτες της, η ασφάλεια στον τομέα των επιχειρήσεων, είναι σε ανοδική τάση με τον δείκτη ΡMI να αγγίζει υψηλό τριετίας και στο 50,5 τον Ιούνιο, τον τρίτο συνεχόμενο μήνα ανόδου. «Αυτή είναι και η πρώτη φορά που ο PMI ξεπερνά το όριο του 50 από τον περασμένο Αύγουστο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Citi. To ευοίωνο κλίμα για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα έγινε φανερό μετά την έρευνα της Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα, η οποία έδειξε ότι η βιομηχανική εμπιστοσύνη τον Ιούνιο αυξήθηκε, ανατρέποντας το μεγαλύτερο μέρος της αδυναμίας του Μαΐου.

    Θετική τάση κατέγραψε και ο κατασκευαστικός τομέας, με πολύ χαμηλά επίπεδα ωστόσο, ενώ η εμπιστοσύνη μειώθηκε στον κλάδο των υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου. Συνολικά, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη κυμάνθηκε γύρω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της στο α’ εξάμηνο του 2017.

    «Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παραμένει πολύ πιο υποτονική και πολύ κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο», σύμφωνα με την Citi.

    H συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, θα αποτελέσει ενδεχομένως την κινητήρια δύναμη για μια ανάκαμψη στον επιχειρηματικό κλάδο τους επόμενους μήνες, καθώς η ανασφάλεια ανήκει πια στο παρελθόν.

    Το ζήτημα του αισθήματος ασφάλειας των καταναλωτών παρά ταύτα, αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, καθώς τα νοικοκυριά συνεχίζουν να δέχονται τα βέλη της δημοσιονομικής λιτότητας. Η ιστορία λοιπόν επαναλαμβάνεται με το καταναλωτικό κλίμα να μένει ένα βήμα πίσω από την βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ξεκινούν τη Δευτέρα οι εκπτώσεις – Μέχρι πότε διαρκούν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΒ Βασιλόπουλος: Το μυστικό του Λεωνίδα Βρεττάκου για την εκτίναξη των μεγεθών της ΑΒ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τέλος εποχής για τους «κακοπληρωτές» – Έρχονται οι πρώτοι πλειστηριασμοί

     



    ΣΧΟΛΙΑ