• Business

    Citi: Δεν προβλέπεται η πλήρης πρόσβαση στις αγορές

    Citi


    H επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως σημειώνει η Citi σε νέο της note, επισημαίνοντας πως αν και ενδέχεται ένα πρώτο τεστ των αγορών στο επόμενο διάστημα, παρ’ όλα αυτά η πλήρης πρόσβαση στις αγορές δεν αναμένεται να μπορέσει να επιτευχθεί παρά μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

    Όπως αναφέρει η αμερικάνικη τράπεζα, ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο υπουργικό συμβούλιο επεσήμανε πως εκτιμά ότι η καθοδική πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων θα συνεχιστεί, ώστε πολύ σύντομα να έχει η χώρα την δυνατότητα να κάνει την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές με καλούς όρους.

    Παράλληλα, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup υπήρξε μια συγκεκριμένη δέσμευση να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διάσωσης μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και να υποστηριχθεί η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, όπως αναφέρεται.

    Η Citi, σχολιάζει πως το τέλος των πολλών μηνών των διαπραγματεύσεων που δόθηκε από τη συμφωνία του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα θα πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει κάποια θετική δυναμική στα ελληνικά assets.

    Με τις αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων να έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2014, τότε που η Ελλάδα κατόρθωσε να εκδώσει δύο ομόλογα στις αγορές, οι πιθανότητες μιας δοκιμαστικής επιστροφής στην πρόσβαση στην αγορά, πληθαίνουν.

    Παρά ταύτα, η τράπεζα παραμένει διστακτική λόγω της πλήρης πρόσβασης στις αγορές η οποία μπορεί να αποκατασταθεί μόνο μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος σε 12 μήνες από τώρα.

    Ένεκα της αύξησης των ταξιδιωτικών εισπράξεων των Απρίλιο, η Citi υπογραμμίζει ότι ο τουρισμός υπήρξε σημαντική πηγή ρευστότητας και σημαντική στήριξη για την αύξηση του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2013-2015, αλλά επιβραδύνθηκε σημαντικά το 2016, πιθανώς λόγω των περιορισμών της παραγωγικής ικανότητας μετά από χρόνια υποεπενδύσεων.

    Η ανάπτυξη που σημειώθηκε τον Απρίλιο αντικατοπτρίζει κυρίως την διαφορετική περίοδο που “έπεσε” το Πάσχα στην Ελλάδα σε σύγκριση με το 2016, παρά μια αλλαγή στην πρόσφατη υποτονική τουριστική ανάπτυξη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΝΔ: «Οι Τούρκοι οφείλουν να σεβαστούν την Αγία Σοφία»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντιπρόεδρος Κομισιόν: «Η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Μακρόν καλεί τη Γερμανία για ένα νέο ξεκίνημα



    ΣΧΟΛΙΑ