• Business

    BlackRock Blog: Συχνές παρανοήσεις σχετικά με την επένδυση σε ομόλογα

    Wall Street


    Η «διαίσθηση» δεν είναι μια λέξη που τυπικά χρησιμοποιείται για να περιγράψει αγορές σταθερού εισοδήματος. Δεν είναι λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι οι παρανοήσεις σχετικά με την επένδυση σε ομόλογα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, όπως υποστήριξε η σχετική έρευνα της BlackRock, στην οποία συμμετείχαν 417 Αμερικανοί με επενδυτικά κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 50.000 δολαρίων.

    Παρανόηση: Οι αυξανόμενες τιμές δεν επηρεάζουν αρνητικά τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος

    Μετά από χρόνια μειούμενων και σχετικά χαμηλών επιτοκίων, η προοπτική αύξησης των επιτοκίων αντιπροσωπεύει μια τεράστια αλλαγή στις επενδύσεις, αλλά πολλοί Αμερικανοί φαίνεται να μην κατανοούν τι θα μπορούσε να σημαίνει η αλλαγή αυτή για τις στρατηγικές επενδύσεων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

    Μόνο περίπου οι 3 στους 10 (το 31%) των ερωτηθέντων σημείωσαν ορθά ότι εάν αυξηθούν τα επιτόκια, η επίδραση στις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος που κατέχουν ήδη οι επενδυτές θα είναι αρνητική (όταν τα επιτόκια αυξάνονται, οι τιμές των ομολόγων μειώνονται). Ωστόσο, πάνω από το διπλάσιο ποσοστό εξ αυτών (το 68%) κατανόησε λάθος το σύνδεσμο μεταξύ εσόδων και τιμών: ένα 35% αυτών των ερωτηθέντων δήλωσε ότι υπάρχει θετική επίδραση στις τρέχουσες επενδύσεις σταθερού εισοδήματος όταν αυξάνονται τα επιτόκια, ενώ το 33% αυτών ανέφερε ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν επηρεάζει καθόλου τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος.

    Η BlackRock θεωρεί ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν από τα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά κατά τους επόμενους μήνες και χρόνια, καθιστώντας ένα ήδη περίπλοκο επενδυτικό περιβάλλον σταθερού εισοδήματος ακόμη πιο περίπλοκο και οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο που ενέχουν οι αυξανόμενοι συντελεστές στα χαρτοφυλάκια. Η αύξηση των επιτοκίων έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει όλα τα τμήματα των αγορών και όχι μόνο το σταθερό εισόδημα, επομένως είναι βασικό για τους επενδυτές να αναζητήσουν πληροφορίες, ώστε να καλύψουν τυχόν κενά γνώσης σχετικά με την κρίσιμη αυτή τάση.

    Παρανόηση: Η επένδυση σταθερού εισοδήματος δεν ενέχει επενδυτικό ρίσκο

    Σχεδόν το 1/3 (31%) των ερωτηθέντων δήλωσε ότι συμφωνούν αρκετά ή εν μέρει με την άποψη ότι «με επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, δεν μπορείτε να χάσετε τα χρήματά σας».

    Παρανόηση: Το να επενδύει κάποιος στην πατρίδα του είναι αρκετό για την διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων ομολόγων σήμερα

    Οι ερωτηθέντες εμφανίστηκαν διστακτικοί στο ενδεχόμενο να επενδύσουν πέρα ​​από τα σύνορά τους, όντας ιδιαίτερα μεροληπτικοί υπέρ της πατρίδας τους. Περίπου το 69% δήλωσε ότι θα αισθάνονταν πιο άνετα επενδύοντας σε ομόλογα από τις ΗΠΑ παρά από ξένες χώρες. Εντούτοις, οι επενδυτές πρέπει γενικά να σκεφτούν να επενδύσουν τόσο πέρα ​​από τα σύνορά τους όσο και στην πατρίδα τους προκειμένου να επιτύχουν την κατάλληλη διαφοροποίηση. Ο λόγος: Οι παγκόσμιες αγορές σταθερού εισοδήματος γίνονται ολοένα και πιο αλληλεξαρτώμενες.

    Συνολικά, ο συσχετισμός μεταξύ των μεγάλων αγορών ομολόγων αυξήθηκε απότομα, καθώς η αγορά αλλάζει και γίνεται όλο και περισσότερο διασυνδεδεμένη σε διεθνές επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές σταθερού εισοδήματος πρέπει να παραμείνουν ευέλικτοι και να εξετάσουν προσεκτικά ολόκληρο το φάσμα των κατάλληλων επενδυτικών επιλογών, συμπεριλαμβανομένων των ευκαιριών στο εξωτερικό.

    Το κείμενο είναι του Jeffrey Rosenberg, CFA, BlackRock Chief Investment Strategist for Fixed Income

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr



    ΣΧΟΛΙΑ