• Business

    BlackRock Blog: Πόσο μπορεί να διαρκέσει η «αναγέννηση» των μετοχών EM;


    Η υπεραπόδοση των μετοχών των αναδυόμενων αγορών (EM) το 2017 έθεσε στους επενδυτές ένα ερώτημα: Είναι αυτό ένα παιχνίδι “catch-up” των αναπτυγμένων αγορών ή η έναρξη μιας πολυετούς κερδοφορίας;

    Οι βασικές θεμελιώδεις αρχές για τις μετοχές των EM βελτιώνονται μετά από μια πενταετία πτώσης της κερδοφορίας και της χαμηλής αύξησης των κερδών. Πολλή προσοχή δίνεται στην Κίνα, αλλά βλέπουμε ευκαιρίες πολύ πέρα από αυτή, τις οποίες εξηγούμε λεπτομερώς στην ανάλυσή μας για τα Global Equity.

    Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

    Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εργασίας και των τραπεζών μπορούν να είναι επίπονες βραχυπρόθεσμα, φρενάροντας την ανάπτυξη. Αλλά μακροπρόθεσμα, πιστεύουμε ότι οι καλά στοχοθετημένες μεταρρυθμίσεις μπορούν να αποφέρουν κέρδη και να οδηγήσουν σε υψηλότερη κερδοφορία. Μία πραγματική διαρθρωτική μεταρρύθμιση βελτιώνει την ευκολία της επιχειρηματικής δραστηριότητας (μείωση των τριβών και του κόστους συναλλαγών), παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις (ιδίως όσον αφορά τη μίσθωση και την εκτόξευση) και υποστηρίζει τη συνολική ζήτηση. Αυτό τροφοδοτεί την εγχώρια αύξηση των κερδών.

    Ορισμένες χώρες έχουν προβάδισμα στο μεταρρυθμιστικό μέτωπο με θετικά αποτελέσματα για τις αγορές μετοχών και τα μελλοντικά κέρδη. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουμε την Βραζιλία και την Ινδία.

    Νομισματικές πολιτικές που τονώνουν τις αγορές

    Πολλές κεντρικές τράπεζες των EM είναι σε θέση να μειώσουν τα επιτόκια, ακόμα και όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εξομαλύνει την πολιτική της ή αν οι άλλες  κεντρικές τράπεζες των αναπτυγμένων κρατών μειώσουν τις διευκολύνσεις.

    Υπολογίζουμε ότι επτά σημαντικές κεντρικές τράπεζες αναπτυσσόμενων αγορών, μεταξύ των οποίων η Βραζιλία και η Ινδία, έχουν συγκεντρωτικά μειώσει κατά χίλιες μονάδες βάσης τα επιτόκιά τους μέχρι τον Οκτώβρη του 2017. Το Μεξικό ήταν η μόνη χώρα ΕΜ που η κεντρική της τράπεζα αύξησε τα επιτόκια το 2017. Οι αναπτυγμένες αγορές κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση.

    Ακόμη μια σχετική τιμή

    Η ισχυρή απόδοση μετοχικού κεφαλαίου των EM ακολούθησε σε μεγάλο βαθμό μια ευρεία ανάκαμψη κερδών τους τελευταίους 18 μήνες, αφού τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη MSCI EM Index είχαν μειωθεί κατά 7% ετησίως από το 2011. Τόσο ο νέος όσο και ο παλαιός τομέας της οικονομίας (τεχνολογία, βιομηχανία, ενέργεια) συνέβαλαν σε αυτό. Ωστόσο, οι μετοχές των EM δεν εμφανίζονται δαπανηρές σε σχετική βάση. Οι αποτιμήσεις των μετοχών του δείκτη είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010, αλλά ακόμα παραμένουν 24% χαμηλότερα από αυτές των αναπτυγμένων χωρών.

    Οι καθαρές εισροές σε μετοχικά κεφάλαια EM βρίσκονται σε καλό δρόμο για να φτάσουν τα 70 δισ. δολάρια φέτος ή περίπου στο 6% των ενεργητικών υπό διαχείριση (AUM), όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα. Πρόκειται για μια σταθερή αντιστροφή από τις εκροές ύψους 114 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία τέσσερα χρόνια (που ανέρχονται στο 14% του AUM). Και όμως οι ροές κεφαλαίων και η δυναμική των τιμών δεν σηματοδοτούν κάποια «μανία», όπως δείχνει η έρευνα από την ομάδα κινδύνου και ποσοτικής ανάλυσης της BlackRock.

    Only just begun

    Οι κίνδυνοι κατά την άποψή μας

    Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν μία ταχύτερη ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ από τη σταδιακή εκτίμηση που αναμένουμε και μία μεγαλύτερη επιβράδυνση της αναμενόμενης στην Κίνα. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα για τεταμένες εμπορικές σχέσεις, ενώ οι εκλογές και η λαϊκιστική πολιτική μπορούν να υπονομεύσουν τις μεταρρυθμιστικές ατζέντες. Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι είναι πραγματικοί, αλλά δεν ξεπερνούν αυτό που βλέπουμε ως μια ισχυρή επενδυτική περίπτωση για τις μετοχές των EM. Πιστεύουμε λοιπόν ότι η πρόσφατη υπεραπόδοση είναι η αρχή μιας μακρύτερης τάσης.

    Το κείμενο είναι της Kate Moore, Chief Equity Strategist

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: BlackRock Blog: Οι προβλέψεις μας για το Ηνωμένο Βασίλειο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  BlackRock Blog: Μην το φτιάξετε και το ξεχάσετε-Να παρακολουθείτε το πορτοφόλιο σας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Οι ευκαιρίες εμφανίζονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αποκλίνουν



    ΣΧΟΛΙΑ