• Business

    BlackRock Blog: Πώς θα κάνεις trade ομολόγων όπως ένας επαγγελματίας

    • NewsRoom


    Στη Νέα Υόρκη αυτήν την εβδομάδα λαμβάνει χώρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς, το iShares Fixed Income Leaders Circle, ένα συνέδριο που φιλοξενεί η BlackRock για θεσμικούς επενδυτές που χρησιμοποιούν ομολογιακά διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (exchange-traded funds – ETFs). Συχνά μιλάω για τον «εκδημοκρατισμό» της αγοράς ομολόγων στον οποίο έχουν οδηγήσει ETF  και είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι οι μεγάλοι νικητές είναι καθημερινοί επενδυτές που δυσκολεύονται να αγοράσουν και να διαπραγματευτούν τα ίδια τα ομόλογα.

    Ωστόσο, αυτό που πολλοί δεν συνειδητοποιούν είναι ότι τα ETF μπορούν επίσης να αποφέρουν οφέλη στους πιο εξελιγμένους επενδυτές στην αγορά. Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων και οι έμποροι από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία του κόσμου, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και οι ασφαλιστικές εταιρείες χρησιμοποιούν επίσης ETF ομολόγων.

    Οι θεσμικοί επενδυτές έχουν στη διάθεσή τους εξελιγμένα γραφεία συναλλαγών, αναλυτές και τεχνολογικές πλατφόρμες για τη διαπραγμάτευση ομολόγων. Τι χρειάζονται ένα ΕTF;

    Εδώ είναι οι τρεις σημαντικότεροι λόγοι:

    1. Κόστος συναλλαγών

    Το μέσο περιθώριο προσφοράς για διαπραγμάτευση ενός επενδυτικό εταιρικό ομόλογο, για παράδειγμα, είναι 50 μονάδες βάσης. Τα ρευστά ETF ομολόγων τείνουν να διαπραγματεύονται σε ένα εύρος 1 μονάδας βάσης. Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι 50 έναντι 1. Αυτό το είδος αποτελεσματικότητας εκτιμάται από όλους τους επενδυτές.

    2. Συνεχής ρευστότητα

    Ένα αρκετά ρευστό εταιρικό ομόλογο μπορεί να διαπραγματευτεί μερικές εκατοντάδες φορές την ημέρα. Ένα μη ρευστό ομόλογο μπορεί να περάσει εβδομάδες χωρίς διαπραγμάτευση. Αυτή η υστέρηση μπορεί να δημιουργήσει πραγματικές προκλήσεις για επενδυτές που προσπαθούν να χτίσουν χαρτοφυλάκια. Αντίθετα, ένα ρευστό ETF  ομολόγου τείνει να διαπραγματεύεται χιλιάδες φορές την ημέρα.

    3. Διαχείριση χαρτοφυλακίων

    Οι μεγάλοι φορείς πρέπει συχνά να μετακινούνται γύρω από μεγάλα πακέτα χρημάτων: νέες εισροές για ένα αμοιβαίο κεφάλαιο ή πληρωμή λήξης από ομολογίες που κατέχεουν ασφαλιστικές εταιρείες. Αυτοί οι επενδυτές θέλουν γενικά να επενδύσουν τα χρήματα αυτά γρήγορα, ώστε να μπορούν να αποκτήσουν έκθεση στην αγορά με στόχο να αυξήσουν τα έσοδα. Αλλά συχνά χρειάζεται χρόνος για να βρουν και να αγοράσουν τα ομόλογα που αναζητούν. Τα ETF μπορούν να λειτουργήσουν ως γέφυρες. Όταν η πληρωμή ωρίμανσης φτάσει , οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων μπορούν να αγοράσουν ETF και γρήγορα να επανέλθουν στην αγορά. Μόλις εντοπιστεί το ομόλογο που τους ενδιαφέρει, μπορούν να πουλήσουν άμεσα το ETF.

    Τώρα βέβαια οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μεγαλύτεροι επενδυτές στον κόσμο είναι διαφορετικές από αυτές που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Οι μεμονωμένοι επενδυτές και οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι χρησιμοποιούν ομόλογα ETF γενικά λόγο του χαμηλού κόστους, της φορολογικής αποδοτικότητας και της εύκολης συναλλαγής σε ένα χρηματιστήριο. Ωστόσο, τα οφέλη των ETF ομολόγων για τα οποία μίλησα σήμερα ισχύουν για όλους.

    Την επόμενη φορά λοιπόν που θα τεθεί το ζήτημα του πώς να διαχειριστείτε την επένδυση σε ομόλογα, σκεφτείτε τα ETF.

    Το κείμενο είναι του Matthew Tucker, CFA Head of iShares Americas Fixed Income Strategy

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Δημιουργώντας έναν νέο οδηγό για τις εκτιμήσεις του πληθωρισμού

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τέσσερις επενδυτικές επιλογές για το δεύτερο εξάμηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις



    ΣΧΟΛΙΑ