• Business

    BlackRock Blog: Γιατί οι επενδύσεις είναι σαν να οδηγείτε ένα ποδήλατο


    Το «σπορ» των επενδύσεων μοιάζει αρκετά με το να οδηγεί κανείς ένα ποδήλατο. Η πρώτη φορά που ανεβαίνει κάποιος σε ένα ποδήλατο μπορεί να είναι μια τρομακτική εμπειρία – στην αρχή. Δεν ξέρει πώς να κινηθεί και ο φόβος της πτώσης κυριαρχεί στη σκέψη του. Σίγουρα οι βοηθητικές ρόδες είναι χρήσιμες, αλλά για να μάθει κάποιος να οδηγεί το ποδήλατο θα πρέπει σταδιακά να τις αφαιρέσει.

    Κάπως έτσι είναι και στις επενδύσεις.

    Μάθημα ζωής #1: Το να έχετε εκεί κάποιον να σας βοηθήσει όταν χάνετε την πίστη σας είναι πολύ σημαντικό.

    Μάθημα ζωής #56: Τα μηχανήματα μπορούν να είναι ένα τεράστιο στήριγμα για τις ανθρώπινες δεξιότητες.

    Κάποιος να μου καλέσει έναν γιατρό

    Όταν τα θέματα υγείας γίνονται σοβαρά, είναι συνήθως καλύτερο να πάρετε μια επαγγελματική γνώμη. Ομοίως, όταν τα οικονομικά ζητήματα εξελίσσονται σε θέματα όπως ο προγραμματισμός για τη συνταξιοδότηση, η αναζήτηση κάποιας επαγγελματικής βοήθειας γενικά προσφέρει ένα παραπάνω όφελος. Η έρευνα “Investor Pulse” διαπίστωσε ότι το 26% των Αμερικανών έχει έναν χρηματοοικονομικό σύμβουλο. Μεταξύ εκείνων με περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 250.000 δολαρίων, το ποσοστό αυξάνεται στο 59%.

    Οι Αμερικανοί που συμβουλεύονται κάποιον για τα οικονομικά τους, αισθάνονται πιο σίγουροι για τη λήψη οικονομικών αποφάσεων, κάτι που τους ενθαρρύνει να επενδύσουν ακόμη περισσότερα χρήματα. Πέρα από αυτό, τα δύο βασικά οφέλη της συνεργασίας με έναν χρηματοοικονομικό σύμβουλο είναι: 1) Η ικανότητα του συμβούλου να δημιουργεί ένα οικονομικό πλάνο που ο επενδυτής μπορεί να ακολουθήσει διαχρονικά και 2) η ικανότητα του συμβούλου να εξηγεί τους επενδυτικούς κινδύνους και να παρέχει πληροφορίες στον επενδυτή για το πώς να τους αντιμετωπίσει.

    Ο κίνδυνος έχει μεγάλη σημασία

    Η κατανόηση του κινδύνου είναι το κλειδί για την ικανοποίηση των συμβούλων. Περίπου οι μισοί από τους επενδυτές που συμβουλεύονται κάποιον επαγγελματία, είναι πολύ καλά ενημερωμένοι για τα επίπεδα κινδύνου στο χαρτοφυλάκιό τους.

    Η κατανόηση του κινδύνου αποτελεί επίσης κίνητρο για δράση. Το 1/3 των επενδυτών αισθάνονται βέβαιοι ότι θα επένδυαν περισσότερα κεφάλαια, εάν καταλάβαιναν καλύτερα τα επίπεδα κινδύνου στα χαρτοφυλάκιά τους. Το άλλο 1/3 θα μπορούσε ενδεχομένως να επενδύσει περισσότερα με κατανοώντας καλύτερα την έννοια του κινδύνου γενικότερα. Για όσους μένουν στην επιφάνεια του ζητήματος, η υπέρβαση του φόβου του επενδυτικού κινδύνου μπορεί να προετοιμάσει το δρόμο για μια ασφαλέστερη -από οικονομικής άποψης- συνταξιοδότηση.

    Αυτά τα θαυμάσια μηχανήματα

    Είναι όλο και πιο σύνηθες για τους επενδυτές να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να ασχοληθούν με τις επενδύσεις τους. Η τεχνολογία βοηθά τους Αμερικανούς να αναλάβουν δράση για να βελτιώσουν το οικονομικό τους μέλλον ή να κατανοήσουν πιο ρεαλιστικά τα οικονομικά τους.

    Το 89% όσων διαχειρίζονται τις επενδύσεις τους διαδικτυακά, λένε ότι αυτό είχε κάποια θετική επίδραση στην επενδυτική τους συμπεριφορά. Επιπλέον, το 78% περιγράφει ότι η χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων για την παρακολούθηση των αποταμιεύσεών τους για τα χρόνια της σύνταξης, τους ώθησε να αναλάβουν δράση.

    Η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι σχεδόν αστεία. Συχνά ο κόσμος αποφεύγει να κάνει πράγματα για τα οποία δεν αισθάνεται σιγουριά ή που μοιάζει δύσκολο να πραγματωθούν. Η αναζήτηση βοήθειας είναι ίσως το ελιξίριο για να ξεκινήσει κανείς. Η μελέτη της BlackRock προσδιορίζει με σαφήνεια τη σχέση μεταξύ παροχής συμβουλών και καθοδήγησης -είτε πρόκειται για ανθρώπινη ή τεχνολογική καθοδήγηση- και της εμπιστοσύνης στις επενδύσεις. Και αυτό φαίνεται να είναι το εισιτήριο για μια πιο επιτυχημένη συνταξιοδότηση.

    Σημαντικό: Η αναζήτηση βοήθειας είναι αρετή, όχι ελάττωμα.

    Το κείμενο είναι Patrick Nolan, CFA Portfolio Strategist της BlackRock Portfolio Solutions

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr



    ΣΧΟΛΙΑ