• Business

    BlackRock Blog: Γιατί έχει σημασία ο ακριβής υπολογισμός των οικονομικών κύκλων


    Οι διαρθρωτικές δυνάμεις προώθησαν ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλών επιτοκίων την περίοδο αμέσως μετά την οικονομική κρίση. Ωστόσο, η χαμηλή δυνητική ανάπτυξη δεν συνεπάγεται ότι η τρέχουσα οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ -μία από τις μεγαλύτερες της μεταπολεμικής περιόδου- είναι εύθραυστη ή πρόκειται να τελειώσει.

    Γι’ αυτό, το να υπολογίζεται με ακρίβεια κάθε στάδιο των οικονομικών κύκλων έχει σημασία. Η BlackRock έχει δημιουργήσει ένα διαδραστικό εργαλείο που κάνει ακριβώς αυτό. Όλοι οι οικονομικοί κύκλοι ακολουθούν μια παρόμοια τροχιά. Ένας κύκλος ξεκινάει από την έκρηξη του πληθωρισμού, ενώ η ύφεση που ακολουθεί, καταλύει κάθε δραστηριότητα, με αποτέλεσμα, η οικονομική δραστηριότητα να υποχωρεί σημαντικά. Κατόπιν, η περίοδος επιβράδυνσης τελειώνει και ξεκινά η ανάκαμψη. Ωστόσο, η ανάπτυξη αυτή θα πρέπει να είναι ταχύτερη και ισχυρότερη ώστε να περιοριστεί η επιβράδυνση που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Και όσο η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα εξαντλείται, η οικονομία μπαίνει σε φάση αναθέρμανσης – αυτό είναι το καλό σημείο του κύκλου. Στη συνέχεια, έρχεται μια μεταβατική περίοδος που με τη σειρά της θα οδηγήσει σε νέα έκρηξη του πληθωρισμού κ.ο.κ. Αυτά τα σημεία-ορόσημα είναι κοινά για όλους τους οικονομικούς κύκλους, αλλά ο χρόνος μεταξύ τους ποικίλλει ανάλογα με την ένταση της επέκτασης.

    Όσο περισσότερος χρόνος απαιτείται για να απορροφηθεί η επιβράδυνση της οικονομίας, τόσο περισσότερο θα πρέπει να διαρκεί ένας κύκλος. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική επιβράδυνση είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη ένδειξη για να εντοπιστεί η φάση στην οποία βρίσκεται μια οικονομία, πολύ πιο αποτελεσματική από τον απλό υπολογισμό της χρονικής διάρκειας που πέρασε από την τελευταία ύφεση.

    Τα χαμηλότερα ποσοστά ανάπτυξης στην τρέχουσα φάση ανάκαμψης υποδηλώνουν ότι η επιβράδυνση μειώνεται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους – ειδικά δεδομένης της τεράστιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που προέκυψε μετά από ένα ισχυρό σοκ όπως ήταν η οικονομική κρίση του 2007-08.

    Τα μέτρα που εξακολουθούν να εφαρμόζονται υποδηλώνουν ότι η επιβράδυνση της οικονομίας δεν έχει σταματήσει ακόμη, εκτός εάν κανείς υπονοήσει ότι η ύφεση που υφίσταται είναι λιγότερο σοβαρή ή ότι η δυνητική ανάπτυξη υπολογίζεται σε ποσοστό χαμηλότερο από 2%.

    Το κείμενο είναι του  Jean Boivin, PhD Head of Economic and Markets Research του BlackRock Investment Institute

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr 



    ΣΧΟΛΙΑ