• Business

    BlackRock Blog: Αναλύοντας την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ


    Οι Αγορές αναμένουν πως τον Οκτώβριο η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την απόφασή της να ελαττώσει τις αγορές ομολόγων από τα επίπεδα των 60 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης -και η άνοδος του πληθωρισμού, η οποία είναι προσωρινή, αλλά έχει τουλάχιστον καταργήσει τους φόβους για πιθανό αποπληθωρισμό- αποτελεί έναν από τους λόγους που τροφοδοτούν τις προσδοκίες της αγοράς για μια βραχυπρόθεσμη προσαρμογή της πολιτικής της ΕΚΤ.

    Ο βασικός κινητήριος μοχλός για μια τέτοιας απόφασης ωστόσο θα είναι αντίληψη πως η Κεντρική Τράπεζα έρχεται πλέον αντιμέτωπη με τα αυτοεπιβαλλόμενα όρια στην αγορά τίτλων.

    Το μερίδιο ιδιοκτησίας της ΕΚΤ σε γερμανικά ομόλογα απειλεί να ξεπεράσει το όριο που η ίδια έχει θέσει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018. Αυτό υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα ίσως χρειαστεί να διορθώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σύντομα, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική διευκολυντική πολιτική.

    Ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας έχει μεγεθυνθεί από  το ξεκίνημα του προγράμματος αγορών του δημόσιου τομέα το 2015. Η ταχεία αύξηση της κατοχής αξιών για τους σκοπούς  της νομισματικής της πολιτικής – συμπεριλαμβανομένης της κατοχής κρατικών ομολόγων και εταιρικών πιστώσεων – βοήθησε να διπλασιαστεί το μέγεθός της το 2015, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

    SeptFixedIncomeCharts_DoingWhateverItTakes_BlogVersion_R1_092617

    Η αγορά επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στα φυσικά όρια της μεγάλης κλίμακας ποσοτικής χαλάρωσης – παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι το 2015 δηλώνει ότι δεν περιορίζει “πόσο μακριά είμαστε πρόθυμοι να αναπτύξουμε τα εργαλεία μας.” Αλλά τα εργαλεία έχουν ένα όριο: Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης ξεμένουν από ομόλογα για να αγοράσουν.

    Η ΕΚΤ πρόσθεσε αγορές εταιρικών ομολόγων το 2016 – πριν μειώσει στα 60 δισ. ευρώ το όριο αγορών ομολόγων της από τον Απρίλιο έως το τέλος του 2017, από τα 80 δισ. ευρώ νωρίτερα. Ο ρυθμός αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο καθώς πλησιάζει στα όρια της. Η βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης θα πρέπει τελικά να οδηγήσει σε μια βιώσιμη κίνηση προς τα πάνω για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, δικαιολογώντας την κατάργηση της νομισματικής προστασίας. Αλλά βλέπουμε ότι ο πληθωρισμός κινείται  στο εγγύς μέλλον πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναμένουμε ότι οποιαδήποτε μείωση των αγορών ενεργητικού της ΕΚΤ θα είναι μέτρια και σταδιακή.

    Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα συμπέσει με την έναρξη των σχεδίων της Fed για την μείωση του ισολογισμού της. Η μείωση των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ και η μείωση των συνολικών ισολογισμών, καθώς και η περαιτέρω άνοδος των επιτοκίων από την Fed, σηματοδοτούν τη λήξη των νομισματικών πολιτικών των εποχών της κρίσης, οι οποίες διατηρούσαν τις οικονομικές συνθήκες χαλαρές και αύξανε το ρίσκο για τις επενδύσεις. Η αντιστροφή έχει επιπτώσεις για τις παγκόσμιες αγορές ομολόγων και τις χρηματοπιστωτικές αγορές ευρύτερα. Τα αυξανόμενα επιτόκια θα μπορούσαν, με την πάροδο του χρόνου, να συμβάλουν στην αποκατάσταση της ελκυστικότητας των πολιτικών  χαμηλότερου κινδύνου και του χρέους βραχύτερης διάρκειας, σε βάρος περισσότερων πιστωτικών κλάδων που έχουν αξιοποιηθεί και έχουν επωφεληθεί από το κυνήγι της απόδοσης τα τελευταία χρόνια.

    Χαμηλοί ή αρνητικοί συντελεστές έχουν ωθήσει τους επενδυτές εκτός του φάσματος του ρίσκου, περιορίζοντας τα spreads στις παγκόσμιες αγορές. Οι άμεσες αγορές εταιρικών ομολόγων παρείχαν περαιτέρω στήριξη στις ευρωπαϊκές αγορές.

    Η ενίσχυση των οικονομικών συνθηκών θα μπορούσε να υπονομεύσει τις μελλοντικές προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης στην ευρωζώνη και να περιορίσει το πεδίο εφαρμογής της δημοσιονομικής πολιτικής. Η συμπίεση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων συνέβαλε στη βελτίωση των δημοσιονομικών ισορροπιών τα τελευταία χρόνια. Αλλά εκτός των χωρών που συμμετέχουν σε προγράμματα διάσωσης (όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία), λίγοι έχουν σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των διαρθρωτικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους – και τώρα αντιμετωπίζουν αύξηση των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους καθώς αυξάνονται τα επιτόκια.

    Σε αυτό το πλαίσιο, διατηρούμε μια αμυντική στάση όσον αφορά το ευρωπαϊκό χρέος. Βλέπουμε τα ευρωπαϊκά εταιρικά spreads ως δίκαιες έναντι αντίστοιχων εναλλακτικών επιλογών σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι χαμηλές αποδόσεις αφήνουν ελάχιστο περιθώριο ασφαλείας.

    Το κείμενο είναι του Jeffrey Rosenberg, CFA BlackRock Chief Investment Strategist for Fixed Income

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Δημιουργώντας έναν νέο οδηγό για τις εκτιμήσεις του πληθωρισμού

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τέσσερις επενδυτικές επιλογές για το δεύτερο εξάμηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις



    ΣΧΟΛΙΑ