• Business

    Αργεντινή: Προχώρησε σε δανεισμό ενός αιώνα με επιτόκιο 7,9%


    Στην έκδοση ομολόγου ύψους 2,75 δισ. δολαρίων προχώρησε η Αργεντινή, με τη ζήτηση να είναι ιδιαίτερη ισχυρή, καθώς το δημόσιο της χώρας της Λατινικής Αμερικής δέχτηκε προσφορές ύψους 9,75 δισ. δολαρίων.

    Η Αργεντινή βγαίνει στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα του 4,2% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Luis Caputo, ο συνολικός στόχος έκδοσης ομολόγων για φέτος αυξάνεται στα 12,75 δισ. δολάρια, από 10 δισ. δολάρια προηγουμένως.

    Το νέο ομόλογο θα έχει κουπόνι της τάξης του 7,125%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας παράλληλα ότι η επιτυχημένη έκδοση αποτελεί απόδειξη ότι η Αργεντινή έχει ανακτήσει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των αγορών.

    Αν και η Αργεντινή δέχτηκε αρκετά υψηλότερες προσφορές για την έκδοση του ομολόγου, ορισμένοι επενδυτές διατηρούν επιφυλάξεις για τη λογική πίσω από μία τόσο μακροπρόθεσμη έκδοση μίας χώρας με ιδιαίτερα αυξημένη μεταβλητότητα. Επιπλέον, η έκδοση ξάφνιασε μερίδα αναλυτών δεδομένου ότι η Αργεντινή τελείωσε μόλις πέρσι μία μακροχρόνια διαμάχη με τους πιστωτές της σχετικά με τη χρεοκοπία του 2002.

    Σημειώνεται ότι η έκδοση ομολόγων τέτοιας διάρκειας δεν αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο, ιδιαίτερα σε αναδυόμενες αγορές, με την τελευταία έκδοση 100ετούς ομολόγου να είναι από το Μεξικό το 2010.

    Οι οίκοι αξιολόγησης S&P και Fitch διατηρούν αξιολόγηση «B» με σταθερό outlook για την Αργεντινή, ενώ η Moody’ s «Β3».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιώργος Οικονόμου: Ποιος του έδωσε στο παρά πέντε το «φιλί της ζωής»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιος είναι ο δραστήριος Κινέζος εφοπλιστής που έχει τα γραφεία του στην Ελλάδα. Τι πλοία αγόρασε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Μυτιληναίος: Ένα ακόμα νεότευκτο πλοίο προστίθεται στον στόλο της M/Maritime



    ΣΧΟΛΙΑ