• Business

    Άνοδος του ευρώ και πτώση δολαρίου – Ποιος ο ρόλος του Ντράγκι

    Leonardo Di Capro. Aπό την ταινία ο Λύκος της Wall Street


    Η ύπαρξη πολιτικού κινδύνου στις ΗΠΑ, με τις φήμες που κυκλοφορούν πως ο Trump θα χάσει την αξιοπιστία του και θα μπει πρόωρο τέλος στη θητεία του, έχει εκτοξεύσει τις τιμές του ευρώ έναντι του δολαρίου, λόγω της καθυστέρησης ή και αδυναμίας της εφαρμογής των δεσμεύσεων Trump αναφορικά με την φορολογία και την δημοσιονομική τόνωση ένεκα των εξελίξεων του τελευταίου διαστήματος.

    Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι long θέσεις των επενδυτών στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου αν και έφτασαν την περασμένη εβδομάδα τα υψηλότερα επίπεδα της τριετίας, δεν βρίσκονται ακόμη σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα, ανοίγοντας τον δρόμο περαιτέρω ανόδου του ευρώ. (δείτε εδώ live την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου)

    Τα πρόσφατα θετικά αποτελέσματα της οικονομίας της ευρωζώνης έχουν αυξήσει τα σενάρια ότι η ΕΚΤ θα αλλάξει πλεύση, ακόμη και από την συνεδρίαση του Ιουνίου, στέλνοντας το μήνυμα απομάκρυνσης από την πολιτική της υπερβολικής νομισματικής χαλάρωσης που ακολουθούσε, με τα πρώτα μηνύματα του tapering να βρίσκουν πάτημα τους επόμενους μήνες.

    Ευοίωνα φαίνονται τα πράγματα για το ευρώ τόσο χάρη σε αυτή την πιθανότητα, όσο και λόγω της αύξησης των θεμελιωδών μεγεθών στις ΗΠΑ, οι οποίες φαίνεται να μοιάζουν αδύναμες σε σχέση με την Ευρώπη.

    Όπως σημειώνει η Jane Foley, στρατηγική αναλύτρια της αγοράς νομισμάτων της Rabobank, «η μείωση των πολιτικών κινδύνων στην Ευρώπη υποστηρίζουν το ευρώ».

    «Η εκλογή του Macron στη Γαλλία έχει ενισχύσει τις πιθανότητες της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας τον επόμενο μήνα. Το κοινό έδαφος μεταξύ του νέου προέδρου της Γαλλίας και της Μέρκελ είναι ένας πολύ θετικός παράγοντας για το ευρώ », όπως επισημαίνει. «Και το καλύτερο πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη έρχεται σε αντίθεση με το τελευταίο σκάνδαλο που αφορά τον Trump και τη Ρωσία», αναφέρει.

    Παράλληλα τονίζει πως το ευρώ θα χρειαστεί ένα ακόμη έναυσμα για να συνεχίσει την πορεία του  έναντι του δολαρίου. Αυτό θα μπορούσε να έλθει από τον Ντράγκι αλλά ο επικεφαλής της ΕΚΤ ακόμα είναι επιφυλακτικός έναντι του ευρώ.

    Η Rabobank υπογραμμίζει πως στους επόμενους μήνες, το ευρώ θα κινηθεί στο 1,08 με 1,10 έναντι του δολαρίου, σε αντίθεση με την ING η οποία θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, ενισχύοντας έτσι ακόμη περισσότερο το ευρώ.

    Όπως επισημαίνει, λόγω του θετικού μακροοικονομικού σκηνικού και τους μειωμένους πολιτικούς κινδύνους, η ΕΚΤ εν τέλει θα στραφεί προς το tapering, γεγονός που θα ενισχύσει το ευρώ, ενώ εκτιμά πως η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα βρεθεί στο 1,15 στα τέλη του έτους.

    Με βάση την Credit Agricole, το πολιτικό ρίσκο επισκιάζει πλέον το δολάριο έναντι του ευρώ, ωστόσο το σημαντικό θέμα είναι κατά πόσο η αγορά έχει αποτιμήσει αυτόν τον κίνδυνο.

    Γι αυτό το λόγο η C.A προτιμά έτσι να αποφύγει το δολάριο και προτιμά τις long θέσεις στην ισοτιμία ευρώ/στερλίνας και δολαρίου Αυστραλίας/ δολαρίου Νέας Ζηλανδίας.

    Το ευρώ φαίνεται ακόμη φθηνό σε σχέση με το παρελθόν του, παρόλα αυτά αναφέρει πως ανησυχία προκαλεί στην ΕΚΤ, το πως θα ήταν η ταχεία άνοδος του ευρώ στο 1,15-1,16 έναντι του δολαρίου στα επόμενα τρίμηνα, καθώς είναι ένα ζήτημα που  θα έχει επιπτώσεις στις προοπτικές του πληθωρισμού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιώργος Οικονόμου: Συνεχίζει την επεκτατική στρατηγική με νέα πλοία στο χαρτοφυλάκιό του

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Α. Φράγκου: Ανοίγει ο δρόμος για την απόκτηση των 14 πλοίων της Rickmers

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έφαγαν… πόρτα οι προτάσεις Grimaldi στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Hellenic Seaways



    ΣΧΟΛΙΑ