• Business

    BlackRock Blog: 3 τρόποι με τους οποίους τα ETF έχουν φέρει επανάσταση στην αγορά ομολόγων


    Πριν από περίπου δεκαπέντε  χρόνια τέτοιες μέρες, ξεκίνησαν οι πρώτες πράξεις ανταλλαγής ομολόγων σε Exchange Traded Funds (ETFs), αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές έχουν πρόσβαση στις αγορές σταθερού εισοδήματος. Αρχικά, μόνο τέσσερα ETFs ομολόγων της  iShares ήταν διαθέσιμα, με ένα μικρό ποσοστό assets. Σήμερα ωστόσο, υπάρχουν πάνω από 300 ETFs στις Η.Π.Α. με συνολικό ενεργητικό υπό διαχείριση (AUM) άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προσφέροντας είσοδο σε όλους σχεδόν τους τομείς της αγοράς ομολόγων.

    Τι προκάλεσε αυτή την ταχεία ανάπτυξη; Πολύ απλά, τα ETFs έχουν εκσυγχρονίσει τις αγορές σταθερού εισοδήματος. Μπορούν να διευκολύνουν τόσο τους ιδιώτες όσο και τους θεσμικούς επενδυτές να κινούνται προς ομόλογα, να κερδίζουν πιθανώς ρευστότητα και να προσθέτουν συγκεκριμένα ανοίγματα στα χαρτοφυλάκια.

    chart-total-assets

    Εύκολη πρόσβαση σε ομόλογα

    Παραδοσιακά, η εξωχρηματιστηριακή φύση της αγοράς ομολόγων στάθηκε ευνοϊκή για τους σπουδαιότερους και πιο εξελιγμένους επενδυτές – το μέγεθος και η κλίμακα είχαν σημασία σε όλα, από την εκτέλεση του εμπορίου μέχρι την κατανομή των κονδυλίων για νέα θέματα. Τα ETFs ομολόγων συμβάλλουν στην εξισορρόπηση του πεδίου δράσης. Παρέχουν στους επενδυτές τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στις αγορές σταθερού εισοδήματος κατόπιν ζήτησης. Με ένα μόνο ticker, ένας επενδυτής μπορεί να αξιοποιήσει χιλιάδες ομολογίες σε έναν συγκεκριμένο τομέα.

    Ευκολία στη διαπραγμάτευση

    Η ρευστότητα που προσφέρουν τα ETFs ομολόγων είναι ένας άλλος λόγος για την αξιοσημείωτη ανάπτυξη της αγοράς. Η ανταλλαγή συναλλάγματος δημιουργεί ρευστότητα και επιτρέπει τη χρήση των ETFs ομολόγων για τη διαχείριση του κινδύνου και την προσαρμογή της έκθεσης στην αγορά.

    Γιατί τα ETFs ομολόγων είναι πιο ρευστά από τα μεμονωμένα ομόλογα; Επειδή η εξωχρηματιστηριακή αγορά ομολόγων μπορεί να δεν είναι αρκετά «ρευστή». Δεν διαπραγματεύονται, άλλωστε, όλα τα ομόλογα κάθε μέρα. Αντίθετα οι συναλλαγές μέσω EFTs  πραγματοποιούνται με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα.

    Τα ETFs των ομολόγων προσθέτουν επιπλέον ρευστότητα στις αγορές ομολόγων, επιτρέποντας στους επενδυτές να ανταλλάσσουν μετοχές. Οι επενδυτές διαπραγματεύονται  χαρτοφυλάκια ομολόγων στο χρηματιστήριο με βάση τις ορατές τιμές. Oι περισσότερες από αυτές τις συναλλαγές δεν περιλαμβάνουν τα ίδια τα ομόλογα που αποτελούν το αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Τα ETFs των ομολόγων επιτρέπουν στους επενδυτές να έχουν πρόσβαση στα ομόλογα με τον ίδιο τρόπο που έχουν πρόσβαση σε μετοχές.

    Εκφράζουν απόψεις με ακρίβεια

    Πριν από τα ETFs, πολλοί επενδυτές βασίζονταν σε ενεργητικά αμοιβαία κεφάλαια ή μεμονωμένους τίτλους για πρόσβαση στην αγορά ομολόγων. Έπρεπε να γνωρίζουν τα στοιχεία της επιλογής ασφάλειας (π.χ. έρευνα πίστωσης, ανάλυση εκδοτών) ή να βρουν έναν ενεργό διαχειριστή.

    Τώρα, οι επενδυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ETFs ομολόγων για να χτίσουν χαρτοφυλάκια μοντέλων, να ακολουθήσουν καθοδήγηση για την κατανομή ενεργητικού ή να εκφράσουν τις δικές τους τακτικές απόψεις, όλες με χαμηλό κόστος.

    Το κείμενο είναι του Matthew Tucker, CFA Head of iShares Americas Fixed Income Strategy

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Τι πραγματικά σημαίνουν τα στοιχεία του πληθωρισμού

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 10 εταιρείες που σου εξασφαλίζουν απεριόριστες διακοπές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Oι ΗΠΑ ανοίγουν το δρόμο αγοράς όπλων στους Ευρωπαίους



    ΣΧΟΛΙΑ