• Business

    ΔΕΣΦΑ: Καταρτίζεται η short list των διεκδικητών

    • NewsRoom
    ΔΕΣΦΑ


    Στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ που έχει οριστεί για την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται τελικά να ληφθεί η απόφαση για την κατάρτιση της short list των εταιρειών που θα περάσει στην επόμενη φάση των δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

    Στην πρώτη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών το παρών έδωσαν 6 εταιρείες και κοινοπραξίες εταιρειών. Υπενθυμίζεται, ότι στους στόχους που έχει θέσει η ελληνική πλευρά είναι να υπάρξει ανταγωνισμός προσφορών στην τελική φάση του διαγωνισμού αλλά και τίμημα υψηλότερο από εκείνο των 400 εκατ. ευρώ που είχαν δώσει οι Αζέροι της Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ.

    Ανάμεσα στους διεκδικητές είναι η κοινοπραξία των διαχειριστών φυσικού αερίου σε Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Ολλανδία, αντίστοιχα και συγκεκριμένα οι SnamS.p.A./Enagás Internacional S.L.U./Fluxys S.A./N.V. Nederlandse Gasunie.Οι τρεις πρώτοι είναι και μέτοχοι της εταιρείας διαχείρισης του αγωγού φυσικού αερίου TAP.

    Σοβαρή υποψηφιότητα θέτει και η συμμαχία του διαχειριστή του ρουμανικού δικτύου φυσικού αερίου Transgaz S.A.  με τον διαχειριστή του γαλλικού δικτύου GRTgaz S.A. 

    Επίσης ξεχωρίζει η  Macquarie  Infrastructureand  Real  Assets (Europe) Limited. Πρόκειται για την ευρωπαϊκή θυγατρική της Macquarie Group Limited και είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής επενδύσεων σε υποδομές. Στο χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δίκτυα μεταφοράς και διανομής αερίου. Η Macquarie έχει πλειοψηφικό μερίδιο στην Societa Gasdotti Italia.

    Αναλυτικά οι εταιρείες – κοινοπραξίες που εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ είναι οι εξής:

    ·     Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited

    ·     Snam S.p.A./ Enagás Internacional S.L.U./ Fluxys S.A./ N.V. Nederlandse Gasunie (Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία)

    ·     Transgaz S.A. / GRTgaz S.A. (Ρουμανία, Γαλλία)

    ·     Regasificadora del Noroeste S.A. (Ισπανία)

    ·     Integrated Utility Services Inc. (INTUS) (Καναδάς)

    ·     Powerglobe LLC  (Κατάρ)



    ΣΧΟΛΙΑ