• Business

    Ν. Καραμούζης: «Το κράτος-επιχειρηματίας πέθανε»

    • NewsRoom
    Νίκος Καραμούζης

    Νίκος Καραμούζης. Ετών 63. Πρόεδρος της Eurobank


    «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα τεράστιο επενδυτικό άλμα, ένα επενδυτικό σοκ» για να καταφέρει να ανακάμψει από την πολυετή κρίση και να επιτύχει μια δεκαετία ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης, δήλωσε μιλώντας στο συνέδριο Capital+Vision ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Πρόεδρος της Eurobank Ν. Καραμούζης.

    Οπως τόνισε ο κ. Καραμούζης, «κινητήριος δύναμη της επιστροφής στην ανάπτυξη θα είναι ο ιδιωτικός τομέας».

    «Το κράτος-επιχειρηματίας πέθανε με την κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, ενώ εκτίμησε ότι για να επιστρέψει η οικονομία στα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν από την κρίση χρειάζεται επενδύσεις της τάξης των 75-80 δισ. ευρώ, κάτι που ο ίδιος θεωρεί εφικτό.

    Παράλληλα, ο κ. Καραμούζης υπογράμμισε πως ο κίνδυνος στασιμότητας της οικονομίας δεν έχει ξεπεραστεί, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες στην αγορά έχουν βελτιωθεί, όπως είπε.

    Ο κ. Καραμούζης αναφέρθηκε στα στοιχεία εκείνα που κάνουν την Ελλάδα να είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, αλλά υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, εξωστρέφεια, επενδύσεις και περιορισμό του ρόλου του κράτους στην οικονομία.

    Μάλιστα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Eurobank, η κοινή γνώμη αναγνωρίζει πλέον την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα, ενώ πρόσθεσε πως «η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει στο 70%, δεν μπορεί να είναι πυλώνας ανάπτυξης».

    Οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν υψηλούς βασικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας

    Οι ελληνικές τράπεζες έχουν διαμορφώσει μια σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση κατά τα καλύτερα διεθνή πρότυπα, διατηρούν υψηλούς βασικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη, που βελτιώνονται οργανικά τα τελευταία τρίμηνα, ανέφερε επίσης ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νικολάος Καραμούζης μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας Επενδύσεις – Καινοτομία – Ανάπτυξη».

    Επισήμανε δε ότι οι ελληνικές τράπεζες βελτιώνουν τις συνθήκες ρευστότητας και την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και σταθεροποίησαν το ρυθμό δημιουργίας νέων επισφαλών δανείων με τάσεις αποκλιμάκωσης το τελευταίο τρίμηνο.

    Το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» δεν μπορεί να λυθεί εν μία νυκτί

    Όλοι οι σώφρονες και καλοπροαίρετοι άνθρωποι κατανοούν ότι το πρόβλημα των NPEs/NPLs είναι μεγάλο και δεν μπορεί να λυθεί «εν μια νυκτί». Χρειάζεται χρόνος, δέσμευση στην επίτευξη των στόχων, στενότερη συνεργασία με τις εποπτικές αρχές, δίκαιη μεταχείριση των πελατών και καμία επιείκεια για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμούζης.

    Έχουμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις που δημιουργεί η υποχρέωση συμμόρφωσης στο νέο κανονιστικό πλαίσιο (π.χ. IFRS9), τα stress tests, αλλά και οι μεγάλες τεχνολογικές αλλαγές στον χρηματοπιστωτικό χώρο, που καθιστούν επιτακτική ανάγκη το ριζικό μετασχηματισμό, ως συνθήκη επιβίωσης. Θα τις αντιμετωπίσουμε από θέση ισχύος και με γνώμονα τα συμφέροντα των μετόχων μας, των καταθετών μας, των πελατών μας, του προσωπικού μας και της ελληνικής οικονομίας που χρειάζεται ένα εύρωστο και ισχυρό τραπεζικό σύστημα, πυλώνα χρηματοδότησης της ανάπτυξης και στήριξης των πελατών, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΤ και της Eurobank.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκάλυψη UBS για Eurobank: Η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει το ομόλογο που θα εκδώσει
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέος κώδωνας κινδύνου από τον SSM για τις ελληνικές τράπεζες
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Bloomberg: Συμμορίες πλούσιων κακοπληρωτών μπλοκάρουν τη μάχη των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια



    ΣΧΟΛΙΑ