• Business

    Red alert από BofA Merrill Lynch: Γιατι οι αγορές στέλνουν ένα ισχυρό σήμα “sell”

    • NewsRoom


    Υπερβολική αισιοδοξία κυριαρχεί απέναντι στις μετοχές, όπως δείχνει η νέα έρευνα της BofA Merrill Lynch στο περιβάλλον των fund managers και των αναλυτών, με την τράπεζα να προειδοποιεί ότι ο δείκτης “sell side” – ο οποίος παρακολουθεί την ευφορία των επενδυτών – έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον μέσο όρο τετραετίας.

    BofA Merrill Lynch: Οι αγορές στέλνουν ένα ισχυρό σήμα "sell"

    Η BofA επισημαίνει ότι ιστορικά, το bearish σήμα δίνεται όταν η Wall Street γίνεται εξαιρετικά bullish. O δείκτης “sell side” χαρακτηρίζεται από την τράπεζα ως ένας “αξιόπιστος contrarian δείκτης”.

    Σε προηγούμενες περιπτώσεις κατά τις οποίες ο δείκτης κινήθηκε πάνω από τον τετραετή κυλιόμενο μέσο όρο, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο λιγότερο από 1% τους επόμενους 12 μήνες και σημείωσε πτώση στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις.

    “Σχετικά με τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η ψυχολογία της αγοράς είναι σε επίπεδα που έχουν ιστορικά δείξει χαμηλές αποδόσεις κατά τους επόμενους 12 μήνες”, όπως σημειώνει η BofA σε note προς τους πελάτες της. “Ιστορικά έδινε bullish σήμα όταν η Wall Street ήταν εξαιρετικά bearish και αντίστροφα”.

    Πάντως, σε ό,τι αφορά τους μεγαλύτερους φόβους των επενδυτών για το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με την έρευνα της BofA, πρώτος με διαφορά είναι αυτός που αφορά στην αλλαγή της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες (27%).

    Ακολουθούν οι “φούσκες στην πιστωτική αγορά” (23%) και “οι γεωπολιτικές συγκρούσεις” (23%). Η αύξηση των επιτοκίων δεν είναι τόσο ανησυχητική (5%) ενώ σχεδόν κανένας επενδυτής δεν φαίνεται να ανησυχεί τώρα για το “Brexit”, “τον λαϊκισμό” ή “τη χαμηλή ρευστότητα”.



    ΣΧΟΛΙΑ