• Business

    Απίθανη πρόβλεψη του Buffett: Ο Dow Jones θα φτάσει 1.000.000 μονάδες (πριν 100 χρόνια ήταν στις 87)

    • NewsRoom
    Γουόρεν Μπάφετ

    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway


    Μπορεί ο Dow Jones σε 100 χρόνια να φτάσει τις 1.000.000 μονάδες από 22.000 που είναι σήμερα; Ναι είναι η εκτίμηση του guru των αγορών Warren Buffett καθώς όπως λέει ο ίδιος πριν από 100 χρόνια ήταν στις 87 μονάδες. Επιπρόσθετα ο πλουσιότερος επενδυτής του κόσμου  δεν έχει μετριάσει την αισιοδοξία του για τις προοπτικές των ΗΠΑ  σε μακροπρόθεσμο επίπεδο – ακόμα και 100 χρόνια στο μέλλον.

    “Όποτε ακούω ανθρώπους να μιλούν απαισιόδοξα για τη χώρα, νομίζω ότι είναι τρελοί”, δήλωσε ο πρόεδρος της Berkshire Hathaway το βράδυ της Τρίτης, σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη για τα 100 χρόνια του περιοδικού Forbes.

    buffett forbes

    Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής είναι στο εξώφυλλο του επετειακού τεύχους με τα 100 μεγαλύτερα εν ζωή επιχειρηματικά μυαλά. Κρατά στα χέρια του το πρώτο τεύχος του Forbes που εκδόθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 2017.

    Ο Buffett κατάφερε να μεταμορφώσει την Berkshire από μία αποτυχημένη κλωστοϋφαντουργική εταιρεία σε έναν κολοσσό επενδύσεων με περισσότερες από 90 επιχειρήσεις σε τομείς όπως οι ασφάλειες, οι σιδηρόδρομοι, η ενέργεια και το λιανικό εμπόριο.

    buffett forbes

    Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής σημείωσε ότι περιμένει ο δείκτης Dow Jones να “ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο” σε 100 χρόνια, από το χθεσινό του κλείσιμο στις 22.370,80 μονάδες. Δήλωσε ότι αυτό δεν είναι παράλογο καθώς ο δείκτης ήταν στις 81 μονάδες περίπου πριν από 100 χρόνια.

    Σημείωσε ακόμα ότι ο ίδιος είναι πια 87 ετών, προσθέτοντας ότι “όταν ακούω συζητήσεις για την ηλικία των 100 ενθουσιάζομαι”.

    Ο Buffett επισήμανε ότι πρόσφατα ανακάλυψε πως από τους 53.364 ανθρώπους στις ΗΠΑ που είναι τουλάχιστον 100 ετών, η αναλογία γυναικών – ανδρών είναι σχεδόν 5 προς 1. “Θα πρέπει να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε την αλλαγή φύλου”, πρόσθεσε προκαλώντας γέλια στο κοινό.

    Επανέλαβε παράλληλα την πεποίθηση του ότι οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις παραμένουν ο καλύτερος δρόμος.

    Όπως σημείωσε, από το 1982 όταν το Forbes δημιούργησε την πρώτη λίστα με τους 400 πιο πλούσιους Αμερικανούς – η αξία του Buffett ήταν μόλις $250 εκατ. δολ. τότε – έχουν συμπεριληφθεί περίπου 1.500 διαφορετικοί άνθρωποι.

    Όλοι είχαν ένα κοινό γνώρισμα: “δεν βλέπεις ανθρώπους που κάνουν ανοιχτές πωλήσεις [short sellers]”, δήλωσε.

    “Έχουν περάσει 241 χρόνια από τότε που ο Thomas Jefferson έγραψε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας”, δήλωσε. “Το να σορτάρεις την Αμερική ήταν πάντα ένα παιχνίδι που έχανες και μπορώ να κάνω την πρόβλεψη ότι θα συνεχίσει να είναι ένα παιχνίδι που θα χάνεις”.

    buffett wonder

    Η μεγαλύτερη επένδυση 

    Σύμφωνα με τον Buffett, υπάρχουν πολλές επενδύσεις που μπορεί να κάνει κανείς, η μεγαλύτερη όμως είναι στον εαυτό του (εννοώντας την εκπαίδευση).

     Τα 100 μεγαλύτερα εν ζωή επιχειρηματικά μυαλά

    Η λίστα του Forbes για τα κορυφαία επιχειρηματικά μυαλά περιλαμβάνει ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από διάφορους χώρους.

    Μεταξύ αυτών είναι ο συνιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, ο ιδρυτής της Amazon.com, Jeff Bezos, ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg και η COO του Facebook, Sheryl Sandberg, ο νομπελίστας Muhammad Yunus, οι μεγιστάνες Henry Kravis, Robert Murdoch, οι επιχειρηματίες Jack Welch και Richard Branson, ο αρχιτέκτονας Frank Gehry, η τηλεοπτική σταρ Oprah Winfrey και οι τραγουδιστές  Bono και Paul McCartney, o σχεδιαστής Giorgio Armani, αρκετοί εκ των οποίων συμμετείχαν στην εκδήλωση.

    Ύμνο στον καπιταλισμό από τον Steve Forbes

    Ο σημερινός εκδότης του περιοδικού Forbes, Steve Forbes, στη δική του ομιλία απέτισε ύμνο στον καπιταλισμό και στις ευκαιρίες που μπορεί να παράσχει.



    ΣΧΟΛΙΑ