• Business

    Tράπεζες: Πωλητήρια παντού


    Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κλείσει και επισήμως η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία είναι το μεγαλύτερο asset που πωλείται από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αλλά τα πωλητήρια θα συνεχιστούν από τις τράπεζες και όχι μόνο στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης.

    Η αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος προκύπτει από το νέο επιχειρηματικό μοντέλο, που επικεντρώνεται μόνο σε εγχώριες τραπεζικές εργασίες αλλά και ως απόρροια της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

    Έτσι, σε θυγατρικές εξωτερικού, μη τραπεζικές δραστηριότητες, ακίνητα και συμμετοχές σε εταιρείες, πολλές εκ των οποίων προήλθαν από μετοχοποίηση δανείων, έχει μπει πωλητήριο. Για την Εθνική Ασφαλιστική μένει η οριστικοποίηση της πώλησης στην κοινοπραξία Calamos/ Exin με τίμημα ικανοποιητικό για την τράπεζα, κάτι που πιστώνεται στη διοίκηση Φραγκιαδάκη.

    Πέραν των τραπεζικών δραστηριοτήτων, άλλες θυγατρικές των τραπεζικών ομίλων έχουν πωληθεί ήδη ή υπάρχουν πωλητήρια, όπως και για συμμετοχές σε επιχειρήσεις.

    Έτσι, για παράδειγμα, η Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου Agenda 2020 εντάσσει την αποεπένδυση από όλες τις θυγατρικές εξωτερικού, σε συμμόρφωση με το σχέδιο αναδιάρθρωσης, όπως και την αποεπένδυση από μη τραπεζικές δραστηριότητες, καθώς και από συμμετοχές που περιλαμβάνονται στην «περίμετρο» της Piraeus Legacy Unit. Η PLU είναι η μονάδα όπου έχουν ενταχθεί όλες οι μη κύριες εργασίες του Ομίλου και την αξία της οποίας θα κληθεί να μεγιστοποιήσει εξειδικευμένη διοικητική ομάδα.

    Μεταξύ των σημαντικών συμμετοχών από τις οποίες θα αποεπενδύσει η τράπεζα είναι οι θυγατρικές Avis και Ερρίκος Ντυνάν, η Hellenic Seaways (HSW) όπου υπάρχει συμμετοχή 40%, καθώς και το 10% της Αττικής Οδού, το 27% της εταιρείας που διαχειρίζεται το λιμάνι του Αστακού, το 28% από το κτήμα Μέρλιν στην Κέρκυρα (πρόκειται για assets που η Πειραιώς και η Alpha Bank απέκτησαν από την ΑΕΓΕΚ πριν από οκτώ χρόνια, στο πλαίσιο της επιχειρηθείσας διάσωσης), το 33% του Νηρέα και το 33% της Σελόντα.

    Η Πειραιώς προχωρά ήδη και σε πώληση ακινήτων ιδιοκτησίας της τράπεζας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δημιούργησε και λειτουργεί στο πλαίσιο της προσπάθειας αποτελεσματικότερης και αποδοτικότερης διαχείρισης του αποθέματος ακινήτων και απαλλαγής από το κόστος συντήρησής τους.

    Aνάλογες συμμετοχές σε μεγάλες εταιρείες, όπως για παράδειγμα σε Νηρέα και Σελόντα, έχουν και οι άλλες συστημικές τράπεζες και οι κινήσεις σε αυτές τις περιπτώσεις γίνονται από κοινού ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση.

    Η υποχώρηση της αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία θα μπορούσε να «κουμπώσει» με την αυξημένη διάθεση ανάληψης ρίσκου που επικρατεί διεθνώς και να δώσει ώθηση σε deals που βρίσκονται σε εξέλιξη ή ετοιμάζονται από τις τράπεζες.

    Και οι κινήσεις πώλησης δανειακών χαρτοφυλακίων εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο, καθώς, για παράδειγμα, η Eurobank είναι έτοιμη να προχωρήσει σε διάθεση 1 δισ. ευρώ «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων καλυμμένων πλήρως από προβλέψεις, ενώ και άλλες τράπεζες, όπως η Alpha Bank, εξετάζουν ανάλογες πρωτοβουλίες.

    Όσον αφορά τις θυγατρικές εξωτερικού, η Εθνική «τρέχει» την πώληση της θυγατρικής της στη Ρουμανία Banca Romaneasca με βασικό διεκδικητή την ουγγρική OTP, η οποία έχει ζωηρό ενδιαφέρον για την τοπική αγορά και εξετάζει και την περίπτωση της Bancpost που πωλεί η Eurobank. H Eθνική έχει βάλει πωλητήριο στην Εθνική Κύπρου και θα προχωρήσει σε αποεπένδυση, διατηρώντας κατάστημα στην Κύπρο, μόνο αν επιτύχει ικανοποιητικό τίμημα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τριπλό σοκ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων: Φόροι ακόμη και άνω του 60%

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο “super deal” του ομίλου Μυτιληναίος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Sunlight: Στο διάστημα 14-16 Ιουνίου η δημόσια προσφορά για το ομόλογο



    ΣΧΟΛΙΑ