• Business

    Καρκίνος: Ιστορικά ρεκόρ για τις ογκολογικές θεραπείες


    Ο καρκίνος εξακολουθεί να είναι μία από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως, αλλά η θεραπευτική καινοτομία, που βασίζεται στη βελτιωμένη κατανόηση της βιολογίας των ασθενειών και την μεταγραφική (translational) έρευνα, έχει μεταβάλει σημαντικά το πρότυπο θεραπείας για πολλούς καρκίνους. Σήμερα, οι επιλογές είναι περισσότερες από ποτέ και τα αποτελέσματα καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο σημείο στην ιστορία, δείχνει νέα έρευνα.

    Κατά την τελευταία δεκαετία, οι εξελίξεις στην εξατομικευμένη Ιατρική και στην Ανοσο-ογκολογία οδήγησαν σε σημαντικές αλλαγές στη θεραπεία του καρκίνου. Εξατομικευμένα ογκολογικά φάρμακα, στοχευμένοι παράγοντες και νέοι παράγοντες ανοσοθεραπείας μπορούν να παρέχουν ουσιαστικό κλινικό όφελος και έχουν αυξήσει την ελπίδα να βελτιωθεί σημαντικά η επιβίωση του καρκίνου σε πολλούς τύπους όγκων. Από το 2011, 68 νέες θεραπείες έχουν εγκριθεί, με 22 ενδείξεις για τον καρκίνο, παγκοσμίως. Αυτές οι εξελίξεις οδήγησαν σε περισσότερες επιλογές καθώς και σε μεγαλύτερη πρόσβαση και βελτιωμένα αποτελέσματα για τους ασθενείς – ειδικά για τα άτομα με μεταστατική νόσο. Οι νέες θεραπείες της Ογκολογίας φτάνουν στα χέρια των γιατρών ταχύτερα από ποτέ, ωστόσο η διαθεσιμότητα των νέων παραγόντων παρουσιάζει σημαντικές γεωγραφικές διαφορές.

    Εκτός από το πρόσφατο «κύμα» νέων θεραπειών, ο «φάκελος» με τα προϊόντα της Ογκολογίας που βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια έρευνας και ανάπτυξης είναι ισχυρός, με 631 μοναδικά μόρια στην ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει αύξηση 7,7%, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα 586 μόρια, που υπήρχαν πριν από έναν χρόνο. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, η κλινική ανάπτυξη έχει καταστεί αποτελεσματικότερη με τους μειωμένους χρόνους κύκλου έρευνας – ιδιαίτερα στις δοκιμές φάσης ΙΙΙ για νέα φάρμακα κατά του καρκίνου. Αυτή η αποτελεσματικότητα, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες συμπίεσης των χρονικών ορίων της έρευνας, σηματοδοτεί ταχύτερες περιόδους ανασκόπησης και μεγαλύτερη διαθεσιμότητα νέων θεραπειών από ποτέ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου QuintilesIMS.

    Η μελέτη, Παγκόσμιες Τάσεις Ογκολογίας 2017: Πρόοδος, Πολυπλοκότητα και Κόστος διαπίστωσε ότι αυτή η καινοτομία συνεπάγεται και ένα αυξημένο κόστος. Οι συνολικές δαπάνες για ογκοθεραπευτικά φάρμακα και φάρμακα υποστηρικτικής φροντίδας αυξήθηκαν σε 113 δισ. δολάρια το 2016 έναντι των 107 δισ. δολαρίων το 2015. Το συνολικό παγκόσμιο κόστος των φαρμάκων για τον καρκίνο αυξήθηκε κατά 8,7% κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, με σταθερό ετήσιο ρυθμό αύξησης (CAGR), καταγράφοντας αξιοσημείωτη αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο 4,9% που σημειώθηκε μεταξύ των ετών 2006 και 2011. Οι συνολικές δαπάνες για ογκολογική και υποστηρικτική φροντίδα, παγκοσμίως, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 147 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2021. Με προβλεπόμενη αύξηση 6 έως 9% ετησίως, οι δαπάνες σε όλη την περιοχή της ογκολογικής θεραπείας πιθανότατα θα ξεπεράσουν την αύξηση 4 έως 7% που προβλέπεται για τις συνολικές παγκόσμιες δαπάνες για φάρμακα, κατά την ίδια περίοδο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έρευνα: Έως 40% η πτώση στις δαπάνες υγείας την περίοδο 2009-2015

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ενισχύει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της η WinMedica

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αγωνία των καρκινοπαθών για το «μπλόκο» στα νέα φάρμακα – Τι ζητούν από τον πρωθυπουργό



    ΣΧΟΛΙΑ