• Business

    Οδ. Αθανασίου (Lamda Development) για Ελληνικό: Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε από χθες!

    lamda development

    Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development


    Πανέτοιμη για την άμεση έναρξη των εργασιών της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό δηλώνει η Lamda Development, η οποία πραγματοποίησε την Πέμπτη 15 Ιουνίου την ετήσια τακτική γενική της συνέλευση. Μάλιστα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλός της, Οδυσσέας Αθανασίου, «είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το έργο του Ελληνικού χθες!»

    Κατά τη διάρκεια της  συνέλευσης, ο κ. Αθανασίου επιβεβαίωσε πως κατατέθηκε το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ), όπως αποκάλυψε το mononews από το πρωί. Όπως σημείωσε, θεωρεί απόλυτα εφικτό να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος μέχρι τον Νοέμβριο, όπως ορίζει και ο νόμος.

    Ωστόσο, θα χρειαστούν, τουλάχιστον άλλοι τρεις μήνες για την έκδοση των απαραίτητων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ). Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου το ελληνικό δημόσιο πρέπει να τρέξει γρήγορα τον διαγωνισμό για την παραχώρηση της άδειας καζίνο, καθώς έχει εκδηλωθεί σοβαρό ενδιαφέρον από διεθνείς ομίλους. Ειδάλλως, «θα φτάσουμε στον Οκτώβριο και θα τρέχουμε» προειδοποίησε χαρακτηριστικά.

    Από τη συνέλευση δεν θα μπορούσε να μην εξεταστεί το νέο μεγάλο εμπόδιο που ήρθε να προστεθεί στην κωλυσιεργία που παρατηρείται με ευθύνη του δημοσίου, και αφορά το περιβόητο θέμα της απόφασης του δασάρχη Πειραιά, ο οποίος χαρακτήρισε 37 στρέμματα  έκτασης του Ελληνικού ως δάσος. Όπως ξεκαθαρίστηκε, η συγκεκριμένη έκταση είναι κομβικής σημασίας για την  ανάπλαση, και για τον λόγο αυτό η Lamda Development έχει ήδη καταθέσει ένσταση, η οποία αναμένεται να εξεταστεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

    Παράλληλα, η εταιρεία κατέθεσε την Μελέτη Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της έκτασης, ώστε η διαδικασία της διαβούλευσης να “τρέξει” παράλληλα με την εξέταση της ένστασης.

    «Πρόκειται για την πιο σημαντική περιοχή (σ.σ.: το τμήμα που χαρακτηρίστηκε ως δάσος) που σηματοδοτεί το ψυχαγωγικό και τουριστικό κομμάτι του Ελληνικού. Είναι σαν να λέμε σε κάποιον που έχει ένα σπίτι 200-300 τ.μ. να βάλουμε μια τουαλέτα, 1 τ.μ., στο σαλόνι του. Το τμήμα αυτό έχει τρομερή σημαντικότητα για το business plan. Το master plan σχεδιάστηκε από διεθνή ονόματα και είναι σαν ένα κομμάτι του παζλ, δεν είναι lego land. Υπάρχουν δίκτυα αποχέτευσης, δρόμοι, πλατείες, οπτικά δίκτυα, αποτελεί μια ολότητα.» σημείωσε ο κ. Αθανασίου.

    «Οι υφιστάμενες κατοικίες είναι αριστερά της έκτασης (σ.σ.: που χαρακτηρίστηκε ως δάσος) και δεξιά είναι ο οδικός άξονας. Δασική είναι μια περιοχή που έχει αναπτυχθεί με φυσικά αίτια. Τα δέντρα φυτεύτηκαν από το κολλέγιο θηλέων όπου τώρα βρίσκεται το κτήριο της πολιτικής αεροπορίας. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι δασικό το τμήμα», εξήγησε.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Lamda Development, Τάσος Γιαννίτσης ανέφερε ότι το τμήμα, που χαρακτηρίστηκε ως δάσος, είναι τόσο σημαντικό όσο «η αχίλλειος πτέρνα».

    Ο πρόεδρος της Lamda Development τόνισε πως «είμαστε πιο αισιόδοξοι» και πρόσθεσε: «το θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό σε όρους μεγέθους οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών επιπτώσεων έχει πολύ ευρύτερα από εθνικά χαρακτηριστικά. Η επένδυση στο Ελληνικό δεν είναι μια ακόμα επένδυση στην Ελλάδα, είναι μια στρατηγική επιλογή για την Ευρώπη. Γνωρίζουμε πως αναφερόμαστε σε ένα έργο που θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή παραδείγματος για τη χώρα. Θα επηρεάσει ευνοϊκά για πολλές δεκαετίες το οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό τοπίο, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο».

    Ο κ. Γιαννίτσης πρόσθεσε πως «είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στη χώρα, απέναντι στους διεθνείς επενδυτές και απέναντι στους μετόχους να προχωράμε διασφαλίζοντας πως τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες, ώστε οι θεσμικοί κίνδυνοι να τηρούνται στο ελάχιστον δυνατό επίπεδο».

    Σχετικά με τις αρχαιότητες, οι επικεφαλής της εισηγμένης εταιρείας, σημείωσαν ότι αναμένουν να τους αποσταλεί, προς υπογραφή, το μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού.

    Για την επένδυση, ύψους 200 εκατ. ευρώ, που αφορά την απόκτηση του 100% του Mall Athens, ο κ. Αθανασίου σημείωσε ότι σηματοδοτεί τη συνέχιση της συνεργασίας με την Varde Partners, η οποία διατίθεται να επενδύσει μέχρι 150 εκατ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: LAMDA Development: Αγγίζει τα €200 εκατ. η επένδυση στο The Mall Athens

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Lamda Development: Αύξηση 4,5% στα EBTDA το α΄τρίμηνο του 2017

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκλειστικό: Τι θα ανακοινώσει για το Ελληνικό σε λίγες ώρες ο Οδυσσέας Αθανασίου



    ΣΧΟΛΙΑ