• Business

    SHIPPING FOCUS: Το τελευταίο χαρτί της Rickmers

    Rickmers ναυτιλία

    Ο επικεφαλής της Rickmers Holding, Bertram Rickmers


    Αυτές είναι πέντε από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη ναυτιλία που πρέπει να γνωρίζετε.

    Η Rickmers θα παίξει το τελευταίο της χαρτί

    Αφότου υπέβαλε αίτηση για πτώχευση την προηγούμενη βδομάδα, η γερμανική ναυτιλιακή Rickmers Holding πρόκειται να παίξει το τελευταίο της χαρτί. Η διοίκηση, λοιπόν, θα προσπαθήσει να πετύχει νέο deal αναδιάρθρωσης με τους πιστωτές της, κάνοντας χρήση όλων των νομικών εργαλείων που παρέχει ο νόμος περί πτώχευσης. Το νέο πλάνο αναδιάρθρωσης θα παρουσιαστεί στη νέα προσωρινή επιτροπή εκπροσώπων των πιστωτών της ναυτιλιακής, ενώ στόχος είναι να μην επηρεαστούν καθόλου οι εμπορικές της δραστηριότητες.

    Η MSC Cruises εποφθαλμιά τα STX France

    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος
    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος

    Η εταιρεία κρουαζιέρας MSC Cruises επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να μπει ως επενδυτής στα γαλλικά ναυπηγεία STX France προκειμένου να τα «προστατέψει» από την ιταλική ναυπηγική βιομηχανία Fincantieri. Το σκεπτικό πίσω από αυτό είναι να μην γίνει εξαγωγή της γαλλικής τεχνολογίας στην Κίνα λόγω των σχέσεων της Fincantieri με τα κινεζικά ναυπηγεία CSSC. Σημειώνεται ότι ο νέος Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν θα επανεξετάσει το deal με την ιταλική ναυπηγική βιομηχανία.

    Πιέσεις στα VLCC ασκεί ο OPEC

    Οι νέες περικοπές που αποφάσισε ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) στην παραγωγή αργού πετρελαίου ως το Μάρτιο του 2018, πρόκειται να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις στην ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων τύπου VLCC, οι οποίες μπορεί να γίνουν αντιληπτές άμεσα, όπως υποστήριξε σχετικά η ναυλομεσιτική Gibson Shipbrokers.

    Έτοιμος για τη νέα εποχή ο Fredriksen

    Ο Νορβηγός εφοπλιστής John Fredriksen μπορεί να έχει ήδη φροντίσει για τη νέα εποχή στον όμιλό του μετά τη συνταξιοδότησή του, ωστόσο, αυτή μπορεί να αργήσει ακόμη και 10-15 χρόνια. Όπως δήλωσε ο ίδιος στο Reuters, η παράδοση της ναυτιλιακής αυτοκρατορίας του εξαρτάται «από πολλούς παράγοντες». Παρόλα αυτά, οι 2 κόρες του ήδη ασχολούνται με τις επιχειρήσεις.

    Η Bahri επενδύει 139 εκατ. δολ. σε ναυπηγεία στη Σαουδική Αραβία

    Μεγάλη επένδυση ύψους 139 εκατ. δολαρίων θα πραγματοποιήσει η ναυτιλιακή Bahri σε νέες γιάρδες στη Σαουδική Αραβία, οι οποίες θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το 2019. Η Bahri, με αυτή την επένδυση, θα γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος του project, στο οποίο ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco θα κατέχει το 50,1%.

    Το Baltic Exchange Index και οι επιμέρους δείκτες του εκπροσωπούν καθημερινά τις τιμές των ναύλων για τα χύδην φορτία. Για σήμερα 5/6/17 οι δείκτες του Baltic Freight Index διαμορφώθηκαν ως εξής:

    • Baltic Dry Index (BDI): 821 (-9)
    • Baltic Cape Index (BCI): 1353 (-21)
    • Baltic Panamax index (BPI): 789 (-3)
    • Baltic Supramax Index (BSI): 666 (-8)
    • Baltic Handysize Index (BSHI): 441 (-5)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε «αναβρασμό» η αγορά LNG λόγω Κατάρ – Αγγελικούσης, Λιβανός, Προκοπίου παρακολουθούν τις εξελίξεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιώργος Οικονόμου: Νέα συμφωνία με μυστηριώδες fund – Βουτιά 13% για τη μετοχή της DryShips

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιάννης Αλαφούζος: Οι νέες του κινήσεις στην εφοπλιστική σκακιέρα – Όλες οι λεπτομέρειες



    ΣΧΟΛΙΑ