• Business

    SHIPPING FOCUS: Η επιστροφή του Ίωνα Βαρουξάκη

    Ίων Βαρουξάκης ναυτιλία

    Ίων Βαρουξάκης, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της FreeSeas


    Αυτές είναι πέντε από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη ναυτιλία που πρέπει να γνωρίζετε.

    Εξαγόρασε bulker o Ίων Βαρουξάκης

    Ο εφοπλιστής Ίων Βαρουξάκης, όπως όλα δείχνουν, προχώρησε στην εξαγορά του φορτηγού πλοίου μεταφοράς ξηρού φορτίου Precious Wind (χωρητικότητας 52.551-dwt και κατασκευής 2001) για ένα ποσό που κυμαίνεται στα 6,2 εκατ. δολ., σύμφωνα με τους brokers. Ωστόσο, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την αγοραπωλησία δεν είναι η FreeSeas αλλά ένα ιδιωτικό ναυτιλιακό «όχημα» συμφερόντων του εφοπλιστή, για το οποίο δεν έχουν γίνει περισσότερα στοιχεία γνωστά.

    Στην Ιωάννα Προκοπίου το VLCC της Dynacom

    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος
    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος

    Στο στόλο της χαμηλών τόνων ναυτιλιακής Prominence Maritime, συμφερόντων της Ιωάννας Προκοπίου και του συζύγου της Γιάννη Καΐρη, πέρασε το δεξαμενόπλοιο τύπου VLCC Taizan (χωρητικότητας 300.405-dwt και κατασκευής 2002) που εξαγόρασε η Dynacom Tankers Management, την οποία ελέγχει ο πατέρας της, εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου. Σύμφωνα με την online πλατφόρμα ναυτιλιακών δεδομένων VesselsValue, το κόστος της αγοραπωλησίας ανήλθε στα 15 εκατ. δολάρια.

    Πούλησε tanker η Aegean

    Η ναυτιλιακή Aegean Shipping Management, της οποίας ηγείται ο Γιώργος Μελισσανίδης, στα πλαίσια της ανανέωσης του στόλου της, προχώρησε στην πώληση του δεξαμενόπλοιου τύπου MR2 Jenny (χωρητικότητας 45.861-dwt και κατασκευής 2002) για το ποσό των 9,5 εκατ. δολ. Σύμφωνα με τους brokers, αγοραστής φέρεται να είναι εταιρεία ινδονησιακών συμφερόντων.

    Η Yildirim πουλάει το 24% της CMA CGM

    Η τουρκική ναυτιλιακή Yildirim Holding, συμφερόντων του Robert Yuksel Yildirim, πρόκειται να πουλήσει το ποσοστό συμμετοχής της στον γαλλικό όμιλο CMA CGM, που ανέρχεται στο 24%. Η Yildirim συμμετέχει στη CMA CGM από το έτος 2010, όταν επένδυσε 600 εκατ. δολ. στο γαλλικό κολοσσό των containerships.

    Επιστροφή στην κερδοφορία για την Cosco Shipping;

    Ο κινεζικός γίγαντας Cosco Shipping Holdings αναμένεται να επιστρέψει στην κερδοφορία το πρώτο εξάμηνο του 2017, έπειτα από τις μεγάλες ζημίες που κατέγραψε πέρσι. Συγκεκριμένα, η διοίκηση αναμένει να εμφανίσει κέρδη ύψους 271,9 εκατ. δολ. στη χρήση του Η1, λόγω της ανάκαμψης που παρατηρείται στην αγορά των μεταφορών εμπορευματοκιβωτίων.

    Το Baltic Exchange Index και οι επιμέρους δείκτες του εκπροσωπούν καθημερινά τις τιμές των ναύλων για τα χύδην φορτία. Για την Πέμπτη (06/07/17), οι δείκτες του Baltic Freight Index διαμορφώθηκαν ως εξής:

    • Baltic Dry Index (BDI): 829 (-18)
    • Baltic Cape Index (BCI): 818 (-83)
    • Baltic Panamax index (BPI): 1063 (+3)
    • Baltic Supramax Index (BSI): 735 (-7)
    • Baltic Handysize Index (BSHI): 470 (0)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πλοίο Έλληνα εφοπλιστή επισχέθηκε στη Σιγκαπούρη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά – Αναλυτικά όλες οι κατηγορίες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέος πρόεδρος του UK Defence Club ο Πέτρος Παππάς



    ΣΧΟΛΙΑ