• Business

    Αποκαλυπτική έρευνα: Οι νέοι στην Ελλάδα δεν έχουν τα κατάλληλα προσόντα


    «Χαοτική» παραμένει η διαφορά ανάμεσα στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και τις δεξιότητες των νέων εργαζομένων, σύμφωνα με μελέτη των ΕΥ, Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών και Endeavor Greece.

    Όπως ανέφεραν οι ομιλητές στη διάρκεια παρουσίασης της μελέτης, ύστερα από επτά χρόνια κρίσης δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για να ευθυγραμμιστεί το εκπαιδευτικό σύστημα με την επιχειρηματικότητα και να τεθούν οι βάσεις για την ανασυγκρότηση της οικονομίας.

    Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥ, κ. Παπάζογλου, παρά τα πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας οι περισσότεροι εργοδότες αδυνατούν να βρουν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για να καλύψουν συγκεκριμένες θέσεις απασχόλησης, με το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης να βαραίνει το εκπαιδευτικό σύστημα.

    Είναι ενδεικτικό ότι το 53% των αποφοίτων των ελληνικών πανεπιστημίων παρακολουθούν προγράμματα σπουδών που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

    «Παράγουμε απόφοιτους που δεν μπορούν να βρουν διέξοδο στην απασχόληση. Σπουδάζουν αντικείμενα που δεν είναι επιθυμητά από τις επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σημαντικές ελλείψεις, σύμφωνα με την μελέτη, διαπιστώνονται σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως η πληροφορική, η τεχνολογία τροφίμων, το προσωπικό θαλάσσης στη ναυτιλία και το εξαγωγικό μάρκετινγκ.

    Είναι ενδεικτικό πως στην πληροφορική, κατευθύνεται μόνο το 4% των φοιτητών, παρά την ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση ειδικών στην Ελλάδα και την πρόβλεψη για 750.000 κενές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη έως το 2020.

    Την ίδια ώρα, στις ανθρωπιστικές επιστήμες (γράμματα-θεολογία) σπουδάζει το 13% των φοιτητών ή 6.185 (στοιχεία 2015). Στα ίδια περίπου επίπεδα ήταν και το 2008 πριν την κρίση (7.333).

    Endeavor Greece

    Οι νέοι Έλληνες επιστήμονες υστερούν όμως και στα λεγόμενα soft skills, όπως η κοινή λογική, η ομαδική εργασία, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η δημιουργικότητα και οι επικοινωνιακές δεξιότητες. «Οι νέοι υστερούν ακόμη και στην χρήση της ελληνικής γλώσσας», υπογραμμίζει ο κ. Παπάζογλου.

    Εκτός από τις ευθύνες του εκπαιδευτικού συστήματος στη σωστή κατάρτιση των νέων επιστημόνων ευθύνες έχουν και οι επιχειρήσεις.

    Σύμφωνα με τον Χάρη Μακρυνιώτη, διευθύνοντα σύμβουλο της Endeavor Greece, οι επιχειρήσεις δεν επενδύουν όσο πρέπει στην επανεκπαίδευση των εργαζομένων τους όταν διαπιστώσουν το πρόβλημα.

    Καταλυτικό ρόλο στην αδυναμία των επιχειρήσεων έχει παίξει η κρίση, η οποία επιδείνωσε τα οικονομικά προβλήματα της αγοράς αλλά και η φύση των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες είναι κατά κύριο λόγο μικρομεσαίες.

    Ωστόσο και οι νέοι είναι απρόθυμοι να εργαστούν σε τομείς που χρειάζεται χειρονακτική εργασία και απαιτείται τεχνική εκπαίδευση. Είναι ενδεικτικό πως το 62% των νέων δεν ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν ναυτιλιακό επάγγελμα ενώ το 55% δεν θέλουν να ζητήσουν εργασία σε εργοστάσιο παραγωγής.

    «Υπάρχουν ριζωμένες προκαταλήψεις για συγκεκριμένα επαγγέλματα. Υπάρχει μια γενική περιφρόνηση και γενικότερα προς χειρονακτική εργασία», υπογράμμισε ο κ. Παπάζογλου.

    Την ίδια ώρα, η κοινωνία παραμένει εχθρική απέναντι στην επιχειρηματικότητα και την αποτυχία την επαγγελματική. «Εάν αποτύχεις στην Ελλάδα στιγματίζεσαι. Ίσως για πάντα και όχι μόνο από την κοινωνία αλλά και το Κράτος», επεσήμανε ο επικεφαλής της ΕΥ.

    Η έρευνα καταλήγει και σε μια δέσμη προτάσεων για την ευθυγράμμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των εργαζομένων με τις ανάγκες της αγοράς.

    Σύμφωνα με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο ACEin του Οικονομικού πανεπιστήμιου Αθηνών, Γιώργο Δουκίδη έμφαση πρέπει να δοθεί μεταξύ άλλων στην ριζική επανειδίκευση σε ειδικότητες με υψηλά ποσοστά ανεργίας, στον επανασχεδιασμό πανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών, στην παροχή κινήτρων επαναπατρισμού επιτυχημένων επαγγελματιών από το εξωτερικό και στην λειτουργία στην Ελλάδα διεθνών κέντρων εκπαίδευσης σε τομείς στρατηγικής σημασίας (π.χ. τουρισμός, ναυτιλία, αγροτική παραγωγή).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τόνια Βασιλοπούλου (St. George Lycabettus): «Ο τουρισμός δείχνει να έχει μια δυναμική»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρωτοπόροι στις παραγγελίες πλοίων για το 2017 οι Έλληνες εφοπλιστές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς οι εκατομμυριούχοι παραμένουν πλούσιοι;



    ΣΧΟΛΙΑ