• Business

    Η Ρωσία συζητά με Ελλάδα και Βουλγαρία για την πιθανή είσοδο του Turkish Stream στην Ευρώπη

    Ντμίτρι Μεντβέντεφ Ρωσία

    Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας


    Η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι, προς το παρόν, οι δύο πιθανές χώρες από τις οποίες θα εισέλθει ο αγωγός φυσικού αερίου, «Turkish Stream» στην Ευρώπη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μενβέντεφ από την Κωνσταντινούπολη.

    Ο κ. Μενβέντεφ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), δήλωσε πως η Ρωσία διεξάγει συνομιλίες τόσο με την Ελλάδα όσο και τη Βουλγαρία αναφορικά με το θέμα.

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός παράλληλα επισήμανε ότι υπάρχει η δυνατότητα να ενταχθούν και άλλες χώρες στό έργο, ωστόσο προσέθεσε ότι η υλοποίηση των σχεδίων στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτάται από τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών χωρών.

    Ο ίδιος, αφού υπενθύμισε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η τοποθέτηση του αγωγού στο υποθαλάσσιο τμήμα του, μήκους περίπου χιλίων χιλιομέτρων, είπε ότι αφότου ολοκληρωθούν οι εργασίες στο τμήμα αυτό, θα ξεκινήσουν οι εργασίες τοποθέτησης του αγωγού στο ηπειρωτικό τμήμα της Τουρκίας, μήκους 200 χιλιομέτρων.

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός είπε ότι προβλέπεται η κατασκευή δύο γραμμών του αγωγού φυσικού αερίου, με τη μια γραμμή να προμηθεύει αποκλειστικά την τουρκική αγορά με φυσικό αέριο και την άλλη τις ευρωπαϊκές χώρες. Αναφερόμενος μάλιστα στην δεύτερη γραμμή, ο Ντμίτρι Μενβέντεφ, είπε χαρακτηριστικά : “Ακόμη και αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγουμε με διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, προσπαθούμε να δούμε που θα βρίσκεται το καλύτερο σημείο εισόδου του αγωγού στην Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες προτάσεις. Οι συνομιλίες διεξάγονται με μια ολόκληρη σειρά ευρωπαϊκών χωρών, είναι η Ελλάδα και η Βουλγαρία. Όμως μπορεί να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις στην πορεία”.

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός, επισήμανε ότι ο αγωγός αυτός δεν είναι ενα έργο πολιτικού χαρακτήρα αλλά ένα καθαρά οικονομικό έργο. “Γι αυτό -συνέχισε- θα θέλαμε για μια ακόμη φορά να υπογραμμίσουμε ότι σε τελική ανάλυση η υλοποίηση των έργων αυτών στην επικράτεια της ευρωπαϊκής ηπείρου, των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα πάρουν οι ευρωπαϊκές χώρες. Δεν θέλουμε να επιβληθούμε σε κανέναν. Ξεκινάμε από το ότι πρόκειται για ένα αμοιβαία επωφελές έργο, και υπό αυτή την προσέγγιση πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις”.

    πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Ο Ιβάν Σαββίδης πήρε το 20% του Mega – Στα 5 εκατ. ευρώ η συμφωνία με τον Φ. Μπόμπολα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άνοδος του ευρώ και πτώση δολαρίου – Ποιος ο ρόλος του Ντράγκι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Δεκαπέντε εκατομμυριούχοι μας συμβουλεύουν για τα οικονομικά μας



    ΣΧΟΛΙΑ