• Business

    Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά. Αναλυτικά όλες οι κατηγορίες

    ναυτιλία ναυλαγορά


    Μικτές ήταν οι τάσεις στη ναυλαγορά, στα πλοία υγρού φορτίου την εβδομάδα 20-24 Μαρτίου. Σύμφωνα με ναυτιλιακούς αναλυτές, το υποτονικό κλίμα που παρατηρήθηκε την εβδομάδα που πέρασε οδήγησε την αγορά των VLCCs σε χαμηλότερα επίπεδα με τις τιμές των ναύλων σε όλες τις βασικές διαδρομές να υποχωρούν.

    Έτσι για παράδειγμα στη διαδρομή από τον Περσικό κόλπο προς την Ιαπωνία η τιμή παρουσίασε πτώση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα από WS53 σε WS46.5.

    Ο μέσος όρος ημερησίων εσόδων παρουσίασε πτώση 25% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στα $ 12,790 ημερησίως.

    Έλλη Πατέρα
    Έλλη Πατέρα

    SUEZMAXES

    Η σταθερή ροή φορτίων που παρατηρήθηκε από την δυτική Αφρική σε συνδυασμό με τη ζήτηση από την Μαύρη Θάλασσα, την Μεσόγειο και τη Βόρεια Θάλασσα ενίσχυσαν την αγορά των πλοίων τύπου Suezmax.

    Αντίθετα, οι χαμηλότερες τιμές των ναύλων που παρατηρήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε στα VLCC υπονόμευσαν κάπως την αγορά των Suezmax στην Μέση Ανατολή με αποτέλεσμα η τιμή στην διαδρομή από τον Περσικό κόλπο προς την δυτική Ινδία να υποχωρήσει από WS100 σε WS95.

    Ο μέσος όρος ημερησίων εσόδων παρουσίασε οριακή πτώση 1% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στα $ 22,700 ημερησίως.

    AFRAMAXES

    Παρά τους σχετικά υποτονικούς ρυθμούς που κινήθηκε η αγορά προς το τέλος της εβδομάδας στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική για πλοία τύπου Aframax οι βασικές διαδρομές από τις περιοχές αυτές παρουσίασαν άνοδο με την τιμή στην διαδρομή από τη Βαλτική προς τη Βόρεια Θάλασσα να ανεβαίνει σε WS100.

    Στην Μαύρη Θάλασσα και την Μεσόγειο οι τιμές των ναύλων πορεύτηκαν καλά με τις δυο διαδρομές εντός των περιοχών αυτών να ενισχύονται σε WS117.5.

    Ο μέσος όρος ημερησίων εσόδων παρουσίασε άνοδο 16% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στα $ 18,630 ημερησίως.

    LR/MR

    Θετική εικόνα παρουσίασε η αγορά των LR2 και LR1 στην Μέση Ανατολή με τις τιμές των ναύλων στην διαδρομή από τον Περσικό κόλπο προς την Ιαπωνία να ανεβαίνει από WS110 και WS125 σε WS112.5 και WS132.5 αντίστοιχα.

    Στην αγορά των MR οι τιμές των ναύλων στην Ασία παρέμειναν σταθερές το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας με την τιμή στην διαδρομή από την δυτική Ινδία προς την Ιαπωνία να σταθεροποιείται σε WS140.

    Στα υπερατλαντικά ταξίδια η αγορά των MR παρουσίασε σημαντική άνοδο με την τιμή στην διαδρομή από την Βόρεια Θάλασσα προς τις ακτές της Αμερικής να ενισχύεται από WS165 σε WS190 ενώ από τον κόλπο της Αμερικής προς τη Βόρεια Θάλασσα ανέβηκε από WS102.5 σε WS135.

    Ο καθαρός μέσος όρος ημερησίων εσόδων στα MR παρουσίασε άνοδο 17% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στα $ 14,058 ημερησίως.

    Dirty products

    Παρόλο που η αγορά της Μεσογείου ήταν ήρεμη την εβδομάδα που πέρασε, η αγορά της Βόρειας Θάλασσας ήταν περισσότερο δραστήρια.

    Οι τιμές των ναύλων και στις δυο διαδρομές από την Μεσόγειο προς τον κόλπο της Αμερικής και από τη Βόρεια Θάλασσα προς τον κόλπο της Αμερικής παρέμειναν σταθερές σε WS112.5. Στην αγορά της Καραϊβικής η διαδρομή προς τον κόλπο της Αμερικής ενισχύθηκε από WS105 σε WS110.

    Ο μέσος όρος ημερησίων εσόδων παρουσίασε άνοδο 6% σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες στα $ 9,080 ημερησίως.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιώργος Οικονόμου: Τα τρυπάνια της Ocean Rig χρεοκόπησαν – Καταρρέει η μετοχή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιώργος Οικονόμου: Από τη μια χρεοκοπία κι από την άλλη επενδύσεις 124 εκατ. δολ.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ευ. Πιστιόλης: Η μυστηριώδης Kalani Investments επενδύει (και) στην Top Ships



    ΣΧΟΛΙΑ