• Business

    Πρωτοπόροι στις παραγγελίες πλοίων για το 2017 οι Έλληνες εφοπλιστές


    Πρωτοπόροι διεθνώς στις παραγγελίες νέων πλοίων για το 2017 παραμένουν οι Έλληνες εφοπλιστές, με τους Κινέζους να ακολουθούν κατά πόδας “χτυπώντας” στην αγορά των τάνκερ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Alibra Shipping Limited, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 146 παραγγελίες για πλοία όλων των κατηγοριών (ξηρού φορτίου, τάνκερ και containerships), συν οψιόν για ακόμα 26 πλοία – μάλιστα, όλες οι οψιόν εκτός από δύο αφορούν σε τάνκερ, γεγονός που δείχνει ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες βλέπουν προοπτικές ανάκαμψης στη συγκεκριμένη αγορά.

    Από αυτές τις 146 παραγγελίες πλοίων, ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν δώσει τις 40 και βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής λίστας, με τους Κινέζους να ακολουθούν με 26 παραγγελίες.

    Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι κινεζικές παραγγελίες αφορούν αποκλειστικά σε τάνκερ, ενώ οι ελληνικές παραγγελίες μόνο σε ποσοστό 65% αφορούν σε τάνκερ (26 πλοία συνολικά, εκ των οποίων τα 15 VLCCs), ενώ τα υπόλοιπα είναι ξηρού φορτίου (14 πλοία, εκ των οποίων τα 10 panamaxes).

    Συνολικά, από τις 93 φετινές παραγγελίες για τάνκερ ανά τον κόσμο, οι 27 αφορούν σε VLCCs (συν 8 οψιόν). Άλλες 23 παραγγελίες αφορούν σε πλοία aframax, ενώ έντονη είναι και η κινητικότητα στα μικρά τάνκερ, με 21 τάνκερ χωρητικότητας κάτω των 15.000 dwt να έχουν παραγγελθεί φέτος.

    Όσον αφορά τέλος στα ναυπηγεία που συγκεντρώνουν τις περισσότερες παραγγελίες, Κίνα και Νότια Κορέα κυριαρχούν με 45% και 44% αντίστοιχα, ενώ τα ιαπωνικά ναυπηγεία έχουν αποσπάσει μόνο το 7% των παραγγελιών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιώργος Οικονόμου: Ποιος του έδωσε στο παρά πέντε το «φιλί της ζωής»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιος είναι ο δραστήριος Κινέζος εφοπλιστής που έχει τα γραφεία του στην Ελλάδα. Τι πλοία αγόρασε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο CEO της GasLog βλέπει μεγάλη αύξηση της ζήτησης στην αγορά LNG την επόμενη τριετία



    ΣΧΟΛΙΑ