• Business

    Νίκος Τσάκος: Κέρδισε λιγότερα, αλλά αισιοδοξεί

    Νίκος Τσάκος ΤΕΝ

    Νίκος Τσάκος, εφοπλιστής Tsakos Energy Navigation Ltd. (TEN)


    Μείωση στα κέρδη του τέταρτου τριμήνου του 2016 παρουσίασε η ναυτιλιακή Tsakos Energy Navigation (TEN), της οποίας ηγείται ο Έλληνας εφοπλιστής Νίκος Τσάκος, στα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε, η οποία ωστόσο δεν ήταν τόσο έντονη όσο περίμεναν οι αναλυτές.

    Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της ναυτιλιακής για το 4ο τρίμηνο του 2016 μειώθηκε και διαμορφώθηκε στα 130,6 εκατ. δολάρια, έναντι 143 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Για το σύνολο του έτους, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 481,8 εκατ. δολ., έναντι 587,7 εκατ. δολ. το 2015.

    Νίκος Τσάκος

    Τα καθαρά κέρδη της TEN για το 4ο τρίμηνο του 2016 μειώθηκαν και διαμορφώθηκαν στο ποσό των 12,5 εκατ. δολαρίων, έναντι κερδών ύψους 39,7 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Για το σύνολο του έτους, τα καθαρά κέρδη επίσης μειώθηκαν και διαμορφώθηκαν στα 56,5 εκατ. δολ., έναντι κερδών ύψους 158,4 εκατ. δολ. το 2015.

    Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) το 4ο τρίμηνο του 2016 μειώθηκαν και ανήλθαν στα 53,7 εκατ. δολάρια, έναντι EBITDA ύψους 74,7 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Για το σύνολο του έτους τα EBITDA μειώθηκαν και ανήλθαν στα 205,07 εκατ. δολ., έναντι EBITDA ύψους 292,08 εκατ. δολ. το 2015.

    Ο κ. Τσάκος, που είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής, εστίασε στο γεγονός ότι η στρατηγική ναυλώσεων της TEN – που επικεντρώνεται στις μακροχρόνιες χρονοναυλώσεις – θα εξασφαλίσει την κερδοφορία και την ευημερία των μετόχων. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, επισήμανε τα εξής: «Η φύση των πρόσφατων ναυλοσυμφώνων που υπογράψαμε είναι τέτοια που ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τη στρατηγική της εταιρείας να διαθέτει και να διαχειρίζεται πλοία που να μπορούν να εξυπηρετούν τις μακροπρόθεσμες ανάγκες που προβάλλουν οι συνθήκες στις μεταφορές πετρελαίου διεθνώς. Έτσι, με το σύνολο του στόλου μας σε μακροχρόνιες και επικερδείς χρονοναυλώσεις, η νέα εποχή της ΤΕΝ θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το 2017».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διεθνής Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA): Σημαντική αύξηση των Ευρωπαίων επιβατών κρουαζιέρας το 2016

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λ. Παπατρύφων: Η win-win συμφωνία με τον Fredriksen και τα επόμενα σχέδιά του

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Κούστας: Η προθεσμία της 1ης Απριλίου πλησιάζει για την Danaos – Θα πάρει παράταση του waiver;



    ΣΧΟΛΙΑ