• Business

    Ν. Τσάκος: Τι γίνεται με τα δύο τάνκερ της TEN που ναυλώθηκαν για τρία χρόνια

    Νίκος Τσάκος

    Nίκος Τσάκος, εφοπλιστής Tsakos Energy Navigation


    Μυστήριο καλύπτει την υπόθεση των δύο τάνκερ της ναυτιλιακής Tsakos Energy Navigation (TEN) του Νικόλα Τσάκου που ναυλώθηκαν από “μεγάλη αμερικανική πετρελαϊκή” εταιρεία, για την οποία η TEN δεν έχει δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Η TEN ανακοίνωσε τη Δευτέρα τη ναύλωση των δύο τάνκερ suezmax για τρία χρόνια το καθένα, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όμως δεν αποκάλυψε ούτε το αντίτιμο που θα λάβει, ούτε το ποια είναι τα δύο πλοία, αλλά ούτε και το ποια εταιρεία τα ναύλωσε.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς που επικαλείται το TradeWinds, η εταιρεία αυτή είναι η Koch Trading & Shipping, και τα πλοία είναι το χωρητικότητας 163.000 dwt Alaska (κατασκευής 2006) και το χωρητικότητας 164.000 dwt Eurochampion 2004 (κατασκευής 2005). Ωστόσο, μία πηγή αναφέρει ότι το Alaska παραμένει διαθέσιμο στην αγορά spot. Από την άλλη, το Eurochampion 2004 ολοκληρώνει αυτόν το μήνα τη ναύλωσή του από εταιρεία με έδρα τη Γενεύη, η οποία όμως φέρεται να ενδιαφέρεται για την ανανέωση της ναύλωσης.

    Σημειώνεται ότι από τα τέλη του 2015 η TEN έχει θέσει το Eurochampion 2004 προς πώληση, όμως έκτοτε η αξία του έχει υποχωρήσει σημαντικά, από τα 38 εκατομμύρια δολάρια στα 21 εκατομμύρια δολάρια σήμερα, σύμφωνα με το VesselsValue.

    Όσον αφορά στην τιμή της ναύλωσης των δύο πλοίων, ναυλομεσιτικές πηγές αναφέρουν στο TradeWinds ότι είναι μάλλον απίθανο αυτή να είναι σταθερή και πιθανότατα θα είναι κυμαινόμενη, και θα συνοδεύεται από διανομή κερδών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: SHIPPING FOCUS: Έκλεισε 2 big deals ο Νίκος Τσάκος, παρά την αδύναμη αγορά των tankers

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιώργος Οικονόμου: Στη φυλακή υποπλοίαρχος του εφοπλιστή – Τι συνέβη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Π. Λιβανός: Ποιος είναι ο νέος COO της GasLog και της GasLog Partners



    ΣΧΟΛΙΑ