• Business

    Πτωχευτικός Νόμος: Ποιοι ζητούν να φεύγουν ταχύτερα όσοι πτώχευσαν τις εταιρίες τους


    Παρεμβάσεις στον πτωχευτικό κώδικα, σε συνδυασμό με τις δεδομένες αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, ζητούν σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση οι επικεφαλής των θεσμών στις εν Αθήναις συναντήσεις τους, κρίνοντας ως ανεπαρκείς τις μέχρι τώρα επιδόσεις των τραπεζών όσον αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και επιδιώκοντας να δοθεί στις διοικήσεις τους μεγαλύτερο εύρος κινήσεων έναντι των στρατηγικών κακοπληρωτών και των επιχειρηματιών εκείνων που, αν και πτώχευσαν τις εταιρείες τους, απορρίπτουν τα σχέδια εξυγίανσης των τραπεζών, μπλοκάροντάς τα και αρνούμενοι να συνεργαστούν μαζί τους.

    Βάσει του πτωχευτικού κώδικα, οι τράπεζες μπορούν μεν να υποβάλουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για να αντικαταστήσουν τον ιδιοκτήτη αφερέγγυας εταιρείας (εφόσον συγκεντρώνουν το 60% των απαιτήσεων και το 40% των εμπράγματων) με ειδικό εντολοδόχο, όμως η διαδικασία αυτή θεωρείται από τους θεσμούς δυσκίνητη και προβληματική. Αυτό που προτείνουν, λοιπόν, είναι η διαδικασία αυτή να αντικατασταθεί από μία πρόβλεψη για αυτόματη κεφαλαιοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, όταν πρόκειται για εταιρείες με αρνητική θέση και μη συνεργάσιμους μετόχους, ενώ παράλληλα ζητούν να γίνει ταχύτερη η διαδικασία για την εκποίηση ενεχύρων δανείων που έχουν καταγγελθεί, η οποία σήμερα απαιτεί συνήθως πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί.

    Οι δύο αυτές κινήσεις, σε συνδυασμό με τις βελτιώσεις στον νόμο Κατσέλη, ώστε να μην προστατεύεται αυτομάτως ο καθένας που ζητά να υπαχθεί στις ευνοϊκές του ρυθμίσεις (και άρα να μην μπορούν να εκμεταλλευθούν δόλια τον νόμο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές), θεωρούνται από τους θεσμούς ως απαραίτητες για να αφαιρεθούν τα ρυθμιστικά εμπόδια που δυσκολεύουν τις προσπάθειες των τραπεζών να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Μάλιστα, η αντίστοιχη εμπειρία από άλλες χώρες της Ευρώπης έχει δείξει ότι η επίσπευση των νομικών διαδικασιών οδήγησε σε σημαντική αύξηση του περιθωρίου ανάκτησης απαιτήσεων από τις τράπεζες, ενώ και η Τράπεζα της Ελλάδος σε πρόσφατη ανάλυσή της επεσήμανε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών, εκτιμώντας πως ακόμα και στο δυσμενές σενάριο, αν ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης έπεφτε στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, οι τράπεζες θα μπορούσαν να εισπράξουν ακόμα και στο ακραία δυσμενές σενάριο πάνω από 12,5 δισ. ευρώ από εξασφαλίσεις για καταγγελμένα δάνεια, από τα συνολικά 21 δισ. ευρώ που είναι η συνολική αξία τους. Με τα σημερινά δεδομένα, το ίδιο ποσό ανέρχεται μόλις στα 6 δισ. ευρώ, στοιχείο ενδεικτικό για τη σημασία του να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τζανακόπουλος: Η γ’ αξιολόγηση δεν θα έχει μεγάλα εμπόδια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί επιμένει στην ανανέωση της ΝΔ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μύλος στο Υπερταμείο με τα πρόσωπα , τις κλίκες και τις επιλογές Τσακαλώτου



    ΣΧΟΛΙΑ