• Business

    Περικοπές στις συντάξεις: Γλιτώνουν το ψαλίδι οι επικουρικές, το βάρος πέφτει στις κύριες


    Ελπίδες για “διάσωση” των επικουρικών συντάξεων δίνουν κυβερνητικές πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, καθώς, όπως υποστηρίζουν, ο λογαριασμός των μέτρων “βγαίνει” και μόνο με τις κύριες συντάξεις, οι οποίες δε θα γλιτώσουν τις νέες περικοπές.

    Πρόκειται για περικοπές συνολικού ύψους 1,8 δις ευρώ οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2019 (και όχι σε δύο “δόσεις”, το 2019 και το 2020, καθώς η σχετική πρόταση της κυβέρνησης απορρίφθηκε από τους θεσμούς) και θα αφορούν σε περίπου 900.000 κύριες συντάξεις που παρουσιάζουν αρνητική προσωπική διαφορά, με τις απώλειες να είναι μεγαλύτερες για όσους “προνομιούχους” λαμβάνουν περισσότερα από 1.000 ευρώ.

    Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα της ελληνικής πλευράς για “κόφτη” ύψους 22% στις περικοπές έχει βρει θετική ανταπόκριση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ωστόσο παραμένει άγνωστο ποια είναι η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Παράλληλα, η κυβέρνηση προσπαθεί να “σώσει” από τις περικοπές τουλάχιστον τις πιο χαμηλές κύριες συντάξεις, κάτω από τα 600 ευρώ, αν και αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και θεωρείται βέβαιο ότι το ΔΝΤ θα εγείρει ενστάσεις απέναντι σε αυτό το αίτημα της Αθήνας.

    Από εκεί και πέρα, οι τελευταίες εξελίξεις στα εργασιακά αφορούν στην αποσαφήνιση του τι θα γίνει τελικά με τις ομαδικές απολύσεις, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν στη διατήρηση των ορίων στο 5% το μήνα, με παράλληλη κατάργηση του υπουργικού βέτο έγκρισης των ομαδικών απολύσεων.

    Όσον αφορά στον συνδικαλιστικό νόμο, προωθούνται μικρής κλίμακας αλλαγές, όπως λιγότερες άδειες, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2018 αίρεται η αναστολή της αρχής επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, κάτι το οποίο η κυβέρνηση εξαρχής είχε θέσει ως μία από τις προτεραιότητές της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Τζανακόπουλος: Ταυτόχρονα ή λίγο πριν το Eurogroup θα ψηφιστούν τα νέα μέτρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντόρτμουντ: Τζιχαντιστές πίσω από την επίθεση στο λεωφορείο – Τι ερευνά η αστυνομία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σφοδρή επίθεση από FAZ: H Αθήνα παραπλανά τους δανειστές



    ΣΧΟΛΙΑ