• Business

    Όλο το παρασκήνιο με τα νέα μέτρα. Θα πληρώσουμε πάνω από 14 δις ευρώ. Όλη η αλήθεια

    εξωδικαστικός


    Την Πέμπτη το βράδυ αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα που φέρνει η συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών, και στις σχεδόν χίλιες σελίδες του σκιαγραφείται ένα ζοφερό μέλλον για τα επόμενα χρόνια, με περικοπές συντάξεων, αυξήσεις στη φορολογία, καθώς και δεκάδες άλλες παρεμβάσεις, οι περισσότερες από τις οποίες θα κάνουν τη ζωή μας πιο δύσκολη και θα μας κοστίσουν ακριβά…

    Ο συνολικός “λογαριασμός”, αν υπολογίσουμε τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί από το 2015 μέχρι σήμερα, θα φτάσει το 2021 πάνω από τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Το τρομακτικό αυτό ποσό προκύπτει αν συνυπολογίσουμε τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί από το 2015 (9,2 δις ευρώ) και τη νέα επιβάρυνση που προκύπτει από τις νέες διατάξεις (4,9 δις ευρώ). Δηλαδή κατά κύριο λόγο τη μείωση του αφορολογήτου, τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια και τις περικοπές συντάξεων.

    Όμως δεν είναι μόνο αυτά: το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης μία σειρά νέων ρυθμίσεων, από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και τον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων, μέχρι αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και το νέο “πακέτο” ΔΕΚΟ που θα μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τα οποία καθιστούν το πολυνομοσχέδιο… πολυεργαλείο για παρεμβάσεις μεγάλου βεληνεκούς και εύρους.

    Για να καταλάβουμε τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά τα φοβερά και τρομερά που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, αρκεί να επισημάνουμε ότι η εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα των επόμενων ετών, χάρη σε αυτά τα μέτρα, ανέρχεται στο 4%, δηλαδή μισή μονάδα πάνω από τον στόχο του 3,5%. Δηλαδή, έρχονται κι άλλα χρόνια σκληρής λιτότητας, και μάλιστα εν μέρει αχρείαστης λιτότητας.

    Θα πει κανείς, βέβαια, ότι από την άλλη πλευρά υπάρχουν τα θετικά αντίμετρα, οι θετικές παρεμβάσεις που θα εξισορροπήσουν τις αρνητικές συνέπειες των μέτρων και θα ελαφρύνουν τους πολίτες. Πράγματι, μιλάμε για μέτρα ύψους συνολικά 7,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ωστόσο συνοδεύονται από πολλά “αλλά”. Δηλαδή ναι μεν προβλέπονται αυτά τα αντίμετρα, αλλά:

    • το αν αυτά θα εφαρμοστούν είναι στο χέρι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βάσει του άρθρου 15 – και φυσικά, το να τα εγκρίνει το ΔΝΤ δεν θα είναι και τόσο απλό…
    • η ισχύς τους ξεκινά από το 2019, γεγονός που σημαίνει ότι για το 2018 δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ελάφρυνση των φορολογούμενων, παρά μόνο για επιβαρύνσεις.
    • Σε μεγάλο βαθμό, τα αντίμετρα αυτά είναι ασαφή και δεν έχουν προσδιοριστεί, όπως συμβαίνει π.χ. με τις φορελαφρύνσεις που προβλέπονται το 2020 και το 2021.

    Αξιοσημείωτο είναι δε ότι, αν το ΔΝΤ κρίνει ότι έτσι πρέπει να γίνει, τότε η μείωση του αφορολογήτου θα έρθει νωρίτερα, από το 2019, και όχι από το 2020.

    Και να σκεφτεί κανείς ότι στην κυβέρνηση… πανηγυρίζουν για αυτά τα ωραία πράγματα που είναι έτοιμοι να ψηφίσουν με ένα ακόμα “ναι σε όλα”…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απίστευτη ληστεία στον Άγιο Σάββα: Έκλεψαν εργαλεία αξίας 400.000 ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημήτρης Λιάκος: Το Μαξίμου τον προωθεί για νέο υπουργό Οικονομικών, αλλά οι δανειστές προτιμούν Χουλιαράκη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σε πλειστηριασμό ξανά οι πολυτελείς μεζονέτες της Δήμητρας Λιάνη στην Εκάλη – Τιμή εκκίνησης 1 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ