• Business

    Οι μεγάλοι χαμένοι από τις περικοπές: Συνταξιούχοι του τέως ΟΑΕΕ και του Δημοσίου

    συνταξιούχοι


    Οι συνταξιούχοι πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες και δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι από τις νέες περικοπές συντάξεων που φέρνει από τον Ιανουάριο του 2019 το πολυνομοσχέδιο, όπως προκύπτει από την ποσοτικοποιημένη ανάλυση των παρεμβάσεων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την ποσοτικοποιημένη ανάλυση, από τα συνολικά 2,203 δις ευρώ που αναμένεται να εξοικονομήσει από συντάξεις το Δημόσιο με τις προωθούμενες περικοπές, τα 805 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από τους απόμαχους δημοσίους υπαλλήλους και τα υπόλοιπα 1,328 δις ευρώ από τους λοιπούς συνταξιούχους. Ειδικά για τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους το βάρος θα είναι δυσβάσταχτο, καθώς το 25% των συνταξιούχων (αυτό είναι το ποσοστό των συνταξιούχων που προέρχονται από το Δημόσιο) θα κληθεί να σηκώσει το 35% των περικοπών, ενώ παράλληλα ο ΕΦΚΑ αναμένει αυξημένα έσοδα από εισφορές του Δημοσίου, λόγω της αύξησης της εργοδοτικής εισφοράς του Δημοσίου από το 3,33% το 2017 στο 13,33% το 2020.

    Δυσβάσταχτο όμως θα είναι το βάρος και για τους περίπου 270.000 συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, οι οποίοι θα δουν το μηνιαίο ειδικό επίδομα των 220 ευρώ που λαμβάνουν να “πετσοκόβεται” κάτω από το μισό, ενώ όλα δείχνουν πως αυτή θα είναι η κατηγορία συνταξιούχων που θα πληγεί περισσότερο από τις περικοπές (για να το δούμε σχηματικά, εκτιμάται ότι περίπου το 10% των συνταξιούχων θα επιβαρυνθεί με το 15% των συνολικών περικοπών στις συντάξεις). Την ίδια στιγμή μάλιστα που οι ενεργοί ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένες εισφορές λόγω της αλλαγής της βάσης υπολογισμού των εισφορών από την 1η Ιανουαρίου του 2018.

    Δηλαδή, με απλά λόγια, οι ενεργοί ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν τα επόμενα χρόνια τις εισφορές τους να αυξάνονται, ως θυσία στο βωμό της βιωσιμότητας του ΕΦΚΑ, ενώ οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται, λόγω του επαναϋπολογισμού της προσωπικής διαφοράς…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για την επικύρωση της συμφωνίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με πανό στον Λυκαβηττό οι ειδικοί φρουροί:Με το νομοσχέδιο «ξυπνάμε νεκροί» (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σοκάρει μαρτυρία για νεκρό στο Άδενδρο: «Είχε καταλάβει πως φτάνει το τέλος…»



    ΣΧΟΛΙΑ