• Business

    Το καλό νέο που κρύβει το καταθεσιολόγιο για 3 εκατ. φορολογούμενους

    Facebook

    Facebook


    Τα… ευχάριστα νέα τα ανακοίνωσε περιχαρής χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε πως αύριο, Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου θα παρουσιαστεί μία νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης: η σύνδεση, για πρώτη φορά, των καταθέσεων με προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις. Ή, για να το πούμε πιο απλά, το “καταθεσιολόγιο”.

    Πρόκειται για μία κυβερνητική πρωτοβουλία που εντάσσεται στη “μάχη” κατά της φοροδιαφυγής, και δεν είναι τίποτα άλλο από ένα λογισμικό που υποκαθιστά ουσιαστικά τους φορολογικούς ελεγκτές σε υποθέσεις υποψιών για αδικαιολόγητο πλουτισμό, διασταυρώνοντας αυτόματα τις καταθέσεις και τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων 15 ετών και εντοπίζοντας περιπτώσεις όπου οι εισροές χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογούμενων εμφανίζονται αναντίστοιχες ως προς τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει στην εφορία.

    Η μεγάλη διαφορά του νέου συστήματος είναι ότι θα είναι πολύ πιο γρήγορο από τους χειροκίνητους ελέγχους, που καθυστερούν ακόμα και για μήνες πολύ λόγω της πολυπλοκότητάς τους και της έλλειψης προσωπικού (με το καταθεσιολόγιο το πολύ μέσα σε λίγες ώρες ο έλεγχος θα έχει τελειώσει), ενώ σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών θα είναι και πιο ακριβές, καθώς είναι προγραμματισμένο να αποφεύγει τα λάθη, όπως το να υπολογίζει ως εισροές χρήματα που ο φορολογούμενος έχει καταθέσει από τον ένα λογαριασμό του στον άλλο (κάτι που έχει παρατηρηθεί ουκ ολίγες φορές με τους χειροκίνητους ελέγχους). Από αυτό ακριβώς το λάθος σε πολλές περιπτώσεις οι εφοριακοί διέτασσαν επιπλέον ελέγχους. Επέβαλαν δεν μεγάλα πρόστιμα χωρίς λόγο. 

    Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη “τεστάρει” σε πραγματικές συνθήκες το εν λόγω λογισμικό, και φαίνεται πως ήδη από τους πρώτους πιλοτικούς ελέγχους έχουν προκύψει ενδείξεις για υποθέσεις φοροδιαφυγής.

    Θα πρέπει πάντως να επισημάνουμε πως οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών για το καταθεσιολόγιο θα γίνουν αύριο 30 Μαρτίου, δηλαδή μία μέρα πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την πρώτη φάση της ευνοϊκής ρύθμισης για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, η οποία προβλέπει χαμηλότερο συντελεστή για τα εισοδήματα που θα αποκαλυφθούν, ενώ η δεύτερη φάση ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου.

    Μήπως στο ΥΠΟΙΚ θέλουν να παρουσιάσουν το καταθεσιολόγιο ως… μπαμπούλα για τους πιο διστακτικούς φοροφυγάδες που δεν έχουν ακόμα πειστεί να εμφανίσουν τα αδήλωτα εισοδήματά τους; Δε θα ήταν πάντως αυθαίρετο να το υποθέσει κανείς…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ραγδαίες εξελίξεις: Προκαταρκτική συμφωνία Ελλάδας-θεσμών (Reuters)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιους ενοχλεί ο Γιάννης Στουρνάρας;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μπλοκάκια: Ποια είναι η νέα μεγάλη παγίδα



    ΣΧΟΛΙΑ