• Business

    My Market: Επενδύσεις, προσλήψεις και εκπαίδευση συνθέτουν το success story της χρονιάς στο λιανεμπόριο

    METRO

    Αριστοτέλης Παντελιάδης, διευθύνων σύμβουλος My Market και METRO


    Όταν η My Market κινήθηκε για την εξαγορά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Βερόπουλος, λίγοι ήταν αυτοί που πίστευαν πως μία τέτοια κίνηση θα ήταν αποτελεσματικοί. Όμως αυτοί οι λίγοι, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της Metro ΑΕΒΕ, Αριστοτέλης Παντελιάδης, δικαιώθηκαν πανηγυρικά.

    Ως ένα βαθμό, βέβαια, οι αμφιβολίες που υπήρχαν στην αγορά ήταν δικαιολογημένες: πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει βιώσιμα η εξαγορά μίας μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ από μία μικρότερη; Και ειδικά όταν αυτή η μεγαλύτερη αλυσίδα ήταν γεμάτη προβλήματα, με μεγάλες οφειλές σε προμηθευτές και ένα σημαντικό ποσοστό της πελατείας της χαμένο;

    Όπως αποδείχθηκε, όμως, η κίνηση της My Market ήταν προσεκτικά σχεδιασμένη, στη βάση ενός πολυεπίπεδου σχεδίου για να διασφαλιστεί η επιτυχία της. Το σχέδιο αυτό υλοποιήθηκε από την πρώτη μέρα της εξαγοράς της Βερόπουλος και η υλοποίησή του συνεχίζεται και σήμερα, με σκοπό την ολοκλήρωσή του το 2018.

    Τρία ήταν από την αρχή τα μεγάλα στοιχήματα της My Market για να πετύχει αυτή η εξαγορά: Πρώτον, να διεκδικήσει η εταιρεία ένα ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι στην αγορά. Δεύτερον, να φέρει πίσω τους πελάτες της Βερόπουλος. Και τρίτον, να ανακτήσει τους τζίρους της. Πράγματα καθόλου δεδομένα σε μια Ελλάδα υπό πίεση και σε μία αγορά των σούπερ μάρκετ που νιώθει στο “πετσί” της τις συνέπειες της μείωσης της καταναλωτικής δύναμης των Ελλήνων λόγω της κρίσης.

    Το μυστικό της επιτυχίας

    Κι όμως, η My Market τα κατάφερε. Σε μία χρονιά κομβικής σημασίας, όπως ήταν το 2016, η Metro ΑΕΒΕ πολλαπλασίασε τα σημεία λιανικής πώλησης πανελλαδικά και εμφάνισε κύκλο εργασιών 1,145 δισ. ευρώ (αυξημένο κατά 6,5%) και κέρδη προ φόρων 5,2 εκατ. ευρώ. Και η πορεία αυτή συνεχίζεται και το 2017, αφού στο πρώτο 5μηνο του έτους o συνολικός τζίρος της Μetro ΑΕΒΕ είναι αυξημένος κατά 2,65%, και αν συνεχιστεί αυτή η τάση αναμένεται να επιτευχθεί ο στόχος για τζίρο στο 1,5 δισ. ευρώ φέτος, με αύξηση κατά περίπου 11,7% σε σχέση με το 2016.

    Σημαντικό ρόλο στην πορεία αυτή της επιχείρησης διαδραματίζει η έμφασή της στην ανακαίνιση των υπαρχόντων καταστημάτων. Το 2016 ολοκληρώθηκαν 60 περίπου ανακαινίσεις, ενώ μέσα στο 2017 θα ολοκληρωθούν άλλες 45. Αξιοσημείωτο είναι δε ότι τα καταστήματα του νέου δικτύου στα οποία έχει γίνει εκ βάθρων ανακαίνιση καταγράφουν θεαματική αύξηση τζίρου, από 50% έως και 100%, ενώ στα υπόλοιπα καταγράφεται μικρή, αλλά σταθερή αύξηση στις πωλήσεις.

    Παράλληλα, η My Market επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό. Αν και στο τέλος του 2015 η εταιρεία αριθμούσε περίπου 4.500 εργαζομένους, ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε μετά την εξαγορά της Βερόπουλος, καθώς διασφαλίστηκαν όλες οι θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα η εταιρεία μερίμνησε για την εκπαίδευση των εργαζομένων της. Σήμερα το ανθρώπινο δυναμικό της αριθμεί 10.495 άτομα, και έτσι η Metro ΑΕΒΕ έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη χώρα, ενώ κατά τη διάρκεια του 2016 πραγματοποιήθηκαν επιπλέον 1.663 προσλήψεις.

    Πέρα από όλα αυτά, βέβαια, η My Market έδωσε και δίνει έμφαση τόσο στην αναβάθμιση των υπηρεσιών της σε όλα τα επίπεδα, όσο και στις συνεχείς προσφορές και χαμηλές τιμές προς όφελος των καταναλωτών, κάτι που, όπως δείχνει η αύξηση των πωλήσεών της, αναγνωρίζεται από τον κόσμο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επιστολή κυβέρνησης σε ΔΝΤ: Οι 21 δεσμεύσεις του Τσίπρα – Όριο στις προσλήψεις και επανυπολογισμός συντάξεων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί η Samsung επένδυσε στην Innoetics – Τα σχέδια για την επόμενη μέρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι λένε οι Έλληνες εφοπλιστές για την ελληνική σημαία – Τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα



    ΣΧΟΛΙΑ