• Business

    Κώστας Φωτάκης: Με όρους «κατεπείγοντος» οι πρωτοβουλίες για την έρευνα

    Φωτάκης Κώστας

    Κώστας Φωτάκης, αναπληρωτής υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας


    Μια σύντομη παρουσίαση των κυβερνητικών δράσεων για τη στήριξη της Έρευνας, έκανε ο Aναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την εταιρία APIVITA, με αφορμή την Εβδομάδα Καινοτομίας.

    Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις θεσμικές και χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη του ερευνητικού  δυναμικού που υπάρχει και της  Έρευνας που διεξάγεται στα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας, λέγοντας ότι για πρώτη φορά έχουν αναληφθεί με τρόπο συστηματικό και  ολοκληρωμένο και μάλιστα με όρους κατεπείγοντος.

    Όπως υπογράμμισε ο κ. Φωτάκης, στην προσπάθεια αυτή συνεισφέρει ο νέος θεσμός που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2016, το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) καθώς και η άμεση διάθεση πρόσθετων πόρων ύψους 240 εκ. € κυρίως για βασική Έρευνα κατά την τριετία 2017-2019. Ταυτόχρονα είναι διαθέσιμοι οι πόροι του ΕΣΠΑ (2014-2020)για Έρευνα & Καινοτομία ύψους 1,2 δισ. € για την επόμενη επταετία, που κατευθύνονται κατά κύριο λόγο στην εφαρμοσμένη έρευνα.

    Επιπλέον, για την υποβοήθηση και βέλτιστη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της Έρευνας πρόσφατα δημιουργήθηκε με το Υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης, το Υπέρ Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών που περιλαμβάνει τρία ταμεία: Το Ταμείο «Παράθυρο Καινοτομίας» για τη στήριξη της δημιουργίας νέων καινοτόμων επιχειρήσεων (start ups), το Ταμείο «Πρώιμης Επιχειρηματικότητας» για την υποβοήθηση καινοτόμων επιχειρήσεων στα πρώτα τους βήματα και το «Ταμείο Μεγέθυνσης» για ώριμες επιχειρήσεις. Το αρχικό κεφάλαιο συμμετοχών ανέρχεται στα 260 εκ. € κατόπιν σύμπραξης του Ελληνικού Δημοσίου με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

    Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, η μόχλευση των πόρων αυτών αναμένεται να προσελκύσει επενδύσεις της τάξης του 1δισ. €, ενώ οι προϋποθέσεις στήριξης από το Υπέρ-Ταμείο είναι προσαρμοσμένες στις σημερινές ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων που βιώνουν έντονα τι επιπτώσεις της κρίσης.

    «Τα χρηματοδοτικά αυτά εργαλεία σε συνδυασμό με σειρά θεσμικών και νομοθετικών παρεμβάσεων που ήδη υλοποιούνται σύντομα θα αποφέρουν καρπούς, που θα οδηγήσουν βήμα προς βήμα στη διαμόρφωση μιας Οικονομίας της Γνώσης με αξιώσεις.

    Το παράδειγμα εταιρειών, που εμπνέουν και δίνουν προοπτικές για το μέλλον, το πρότυπο εταιρειών όπως η APIVITA, βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας», σημείωσε ο κ. Φωτάκης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κλείνει οριστικά ως τα μέσα Ιουνίου το μεγάλο deal για την Apivita

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοκαριστικός αριθμός! Μέσα σε μια πενταετία 20.000 επιστήμονες έχουν φύγει από την Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διαγωνισμός Καινοτομίας από την APIVITA – Υποτροφία στο «Βιοεπιχειρείν» το έπαθλο



    ΣΧΟΛΙΑ